Dr. Tanju Sürmeli

Dr. Tanju Sürmeli

tanjusurmeli@yasamsaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sevgili okurlar, gündem sebebiyle uzun zamandır veremediğim bir cevabı bugün köşemden vermek istiyorum. Zira doğru bilgilendirme son derece önemli

Nisan ayında sayın Defne Samyeli ile gerçekleştirdiğimiz röportajın Milliyet Pazar ekinde yayımlanmasının ardından Prof. Dr. Özcan Köknel, karşıt görüşte bulunarak düşüncelerini okur temsilcisi sayfasında paylaşmıştı.
Görüşleri tıp bilimiyle örtüşmediği gibi eksik inceleme ve araştırmaya dayalı. Köknel tarafından ileri sürüldüğü üzere; halkın ve hastaların yanlış bilgilendirilmesine sebep olan benim röportajım değil, aksine kendisi tarafından ileri sürülen asılsız ve bilimsel dayanağı olmayan iddialardır. Bu nedenle cevap niteliğindeki bu yazımı, köşemde herkesin okuyabileceği şekilde yayımlamam, kamu yararı açısından son derece önemli.
Prof. Dr. Özcan Köknel tarafından atıfta bulunulan Türk Psikiyatri Derneği’nin 2006 yılında yayımladığı bilimsel dayanaktan yoksun olan, ilana hala daha körü körüne bağlı kalarak, atıfta bulunan görüşlerinin gerçeği yansıtmadığıdır. Araştırılırsa, 2006 yılından, 2013’e kadar geçen 7 senede QEEG ile ilgili bin 54 tane daha yeni hakemli yayın eklendiği kolaylıkla görülebilir. Ayrıca QEEG ile ilgili hakemli dergilerde yayımlanmış 90 binden fazla makale var.

Çalışmalar bilimselliğini destekliyor
Nörometrik QEEG normatif veri tabanı bağımsız laboratuarlardan toplanan, hakemli makalelerde tıbbi literatürde yayımlanmış (örneğin, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, depresyon, kafa travması, inme ve geçici iskemik atak, marihuana suistimali, şizofreni ve demans) ve bu tekniğin kullanımıyla ilgili bulgular geniş çapta tekrarlanmıştır. Nörometrik, normatif veri yayınlamış tek QEEG teknolojisidir ve A.B.D. Gıda ve İlaç Dairesi (F.D.A) tarafından onaylıdır.

Ayrıca ABD’de QEEG kullanımının bilimsel olduğunu destekleyen 14 Tıp Kuruluşu bulunmaktadır:
1. American Psychiatric Electrophysiological Association
2. American Psychological Association,
3. American Academy of Neurology,
4. American Academy of Pediatrics,
5. American Neuropsychiatry Association,
6. American Academy of Sleep Medicine,
7. American Medical Electroencephalographic Society,
8. American Board of Electroencephalography and Clinical Neurophysiology (Nörofizyoloji ve qEEG’de Sinav ve sertifika ile Electroencephalography ve Özel kompotent sınavı vermektedir),
9. EEG and Clinical Neuroscience Society (qEEG’de Sınav ve sertifikayla Electroencephalography sınavı vermektedir),
10. Biofeedback Certification Institute of America (BCIA),
11. Association for Applied Psychophysiology and Biofeedback (AAPB),
12. US Government Veterans Administration,
13. US Government Department of Defense (Amerikan Savunma Bakanlığı),
14. National Institutes of Health (Ulusal Sağlık Birliği), Neurological Diseases and Stroke (Nörolojik hastalıklar ve İnme, kliniklerinde Stroke (inme) değerlendirmesinde standart bir değerlendirme yöntemi olarak kullanılmaktadır).

Ders kitapları bilimsel diyor
Psikiyatrinin en önemli ders kitabı Kaplan&Sadock’s Kapsamlı Psikiyatri Ders Kitabı-(9.Baskı), Kantitatif EEG (QEEG) ve kalp atım hızı (HRV) biofeedback değişkenliği analizleri, akıl sağlığı bozukluklarında, beyin ve kalple ilgili elektromanyetik aktivite fonksiyonel disfonksiyonuyla ilgili “oldukça faydalı klinik bilgi almayı sağlayan bilimsel olarak geçerli değerlendirme metotlarıdır” demektedir. Amerikan Psikiyatri Birliği yayınlarından ders kitabı “Kafa travması Nöropsikiyatri” QEEG neurometrik analizin tanıdaki öneminden bahsettiği gibi, neurofeedback tedavisini tavsiye etmektedir.

Sigortalar ödüyorsa bilimseldir
Kafa travması tedavisinde psikiyatrik ilaçların kanıtlanmış etkisi yok. NF tedavisinin kafa travmasında etkili olduğunu gösteren çalışmalardan dolayı Amerika’da Texas Eyaleti, NF tedavisini hafif derecede geçirilmiş kafa travmasına bağlı gelişen psikiyatrik şikayetlerin tedavisinde sigortaların bu tedaviyi ödemesini zorunlu kıldı.
Amerikan Pediatri (Çocuk Sağlığı ve hastalıkları) Birliği’nin resmi bülteni “Pediatrics”in 2008 yılındaki bir sayısı Biofeedback’in medikal tedavilere ilave olarak kronik akut ve tekrarlayan ağrılarda, anksiyete ve stres bozukluklarında, idrar ve kaka kaçırmada, uyku bozukluklarında, otonomik sinir sistemi bozukluklarında, dikkat ve öğrenme bozukluklarında kullanıldığından ve MEDICAID (devletin sigortası) tarafından da karşılandığından bahseder.
Ayrıca 25.09.2010 tarihli ve 27710 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Muayenehanede Yapılabilecek Tıbbi İşlemler Listesinin 73. sırasında; “Biofeedback” tedavisi yer alır. Buna göre, Biofeedback diğer adıyla Neurofeedback tedavisi muayenehanelerde yapılabilecek tıbbi işlemler arasında sayılır.