Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İdrar kaçırma konusunda kendinizi yalnız hissetmeyin, çünkü kadınların üçte birinde bu sorun var

İdrar kaçırma, kadınlar arasında sık konuşulan konulardan. Sık sık birbirlerine öneride bulunurlar, ama bu önerilerin pek azı doktora gitmeyi kapsar, çoğu tecrübeye veya geleneklere dayanan tavsiyelerdir. Özellikle çalışan kadınlar, bazen idrar kaçırma nedeniyle zor durumda kalabiliyor. Sınıf arkadaşım jinekolog profesör Dr. Ergin Bengisu’nun özellikle çalışan kadınlara bu konuda değerli önerileri var. İşte Ergin Hoca’nın tavsiyeleri;
“İdrar kaçırma konusunda kendinizi yalnız hissetmeyin, çünkü kadınların üçte birinde bu sorun var. İdrar kaçırma, doğum yapan kadınlarda daha sık görülür. Belki size biraz abartılı gelebilir ama normal doğum yapanlarda bu risk, doğurmamışlara göre üç misli fazla. Özellikle gebelikte idrar kaçırma sorunları çok belirgin olanlarda doğumdan sonra da bu şikayetlerin devam etme riski var.

Mesaneyi hassas hale getirir
Menopoz sonrası dönemde kadınların idrar şikayetleri artmaya başlar ancak bu daha ziyade sık idrara gitme ve idrar hissi geldiği zaman tuvalete yetişememe korkusu şeklindedir. Bu dönemde kadınların kullandıkları çeşitli ilaçların idrardaki atıkları, mesaneyi daha da hassas hale getirir. Bir de buna kadınların sık idrara çıkma kaygısıyla aldıkları sıvı miktarını azaltma da eklenirse bu ilaç atıklarının mesane üzerindeki etkileri katlanır ve şikayetler daha da artar.”

Haberin Devamı

Neler yapılabilir?

Kafeini azaltın: Bir toplantıda otururken 2-3 büyük fincan çay veya kahve içtiğinizde mesaneniz dolacaktır. Ayağa kalktığınızdaysa sızıntı olabilir. Kahvedeki kafein, idrar söktürücü olduğundan kaza ihtimalini artırır.
Kegel egzersizleri: Her yerde mesane civarı kasları geliştiren kegel egzersizleri yapabilirsiniz, kimse fark etmez. Mesaneyi kontrol eden leğen kaslarını ve bu kasları doğru anda kasmayı öğrenebilirsiniz. Örneğin gülerken idrar kaçırıyorsanız o anda kaslarınızı kasın. Kegel egzersizinde idrar akımını durdurmak için kullandığınız kasları kasarsınız. Kasmayı üç saniye sürdürün, sonra gevşetin. Bunu 8-10 kez tekrarlayın. Haftada en az üç defa uygulayın. Bu tip egzersizler için size jinekoloğunuz yol gösterebilir.
Mesane eğitimi: Bu eğitimde başlangıçta iki saatte bir tuvalete gitmeyi planlayın. Tuvalet molaları arasındaki süreyi yavaş yavaş artırın. Amaç, mesaneyi 3-4 saatte bir tuvalete gidecek şekilde eğitmek. Bu da tuvalet alışkanlığınıza mesanenizin değil, saatin hükmetmesini sağlar.
Peser kullanımı: Çıkarılabilen bu araç, doğumdan sonra idrar inkontinansını önlemek için pelvik organların desteklenmesine yardımcı olur. Kadınlar genellikle yıllarca başarıyla peser kullanabilir.
Derin nefes alın: Sıkıştığınızda derin nefes alma gibi gevşeme egzersizleri inkontinansta yardımcı olabilir. Sıkışma hissi geçtikten sonra beş dakika bekleyin ve artık ihtiyaç hissetmeseniz de tuvalete gidin. Bu bekleme zamanını yavaş yavaş artırın.
Sıkı durun: Gülerken ya da öksürürken leğen (pelvis) kaslarınızı kasmayı unutmayın. Bu, idrar kaçırmayı önlemenize yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Yedikleriniz ve içtikleriniz, aldığınızı ilaçlar idrar kaçırma üzerine etkili olabilir. Sizi sık idrara gönderen yiyeceklerden uzak durun.
Bütün bu önerilerimize rağmen şikayetleriniz devam ediyorsa ürojinekoloji (idrar kaçırma şikayetleriyle ilgilenen jinekolog) uzmanına başvurun. Yapılacak bazı testlerden sonra çarenin ameliyat, fizik tedavi veya ilaçta olduğu söylenebilir.