ÜSTESİNDEN GELEMEDİĞİMİZ KORKU VE FOBiLER

23 Mayıs 2011

Danışan: Bu yaşıma kadar uçağa binmedim çünkü çok korkuyorum. Bunu yakın ailem dışında kimse bilmiyor çünkü utanç verici olduğunu düşünüyorum.
Dr. Başak: Bu konuda yardım almaya nasıl karar verdiniz?
Danışan: Arkadaşlar uzak ülkelere seyahatlere gittiklerinde ve beni çağırdıklarında hep bir bahane uydurarak atlattım. Şimdi durum biraz değişik. İşimde geçen ay terfi ettim ve yeni pozisyonum sık sık yurt dışı seyahati gerektiriyor. Önümüzdeki ay, beni Almanya’ya yolluyorlar, nasıl bahane uydurabilirim ki? Bu sefer atlatsam, bir kaç ay sonra tekrar karşıma çıkacak. Diğer yandan, kendimi o uçağın içinde düşündükçe kalbim çarpıyor, soğuk terler döküyorum. Uçuş korkumu yenemezsem sanırım işimden olacağım. Bu yüzden artık iyileşmek istiyorum. Bu nasıl bir korkudur, geçer mi, bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?
Dr. Başak: Bir çok insanın elinde olmadan ve irrasyonel olduğunu bildiği halde üstesinden gelemediği korkuları veya fobileri vardır. Uçak korkusu da bunlardan biridir. Bu konuyla ilgili literatüre göre, insanların yaklaşık yüzde 40’ı uçağa binmekten korkar. Bu korkunun şiddeti kişiden kişiye değişebilir; kimi uçağa binebilir ama her bindiğinde yoğun bir korku, kaygı

Yazının Devamı

‘YENİ YIL HEDİYEM: MUTLULUK’

27 Aralık 2010

Hepimizin seçenekleri vardır. Eğer bedenimize iyi bakacak, duygusal dünyamızı doyuracak, çevremizden ve sosyal ilişkilerimizden tatmin olacak, manevi dünyamızı besleyecek şekilde bilinçli seçimler yaparsak mutlu olabiliriz

Danışan: 2010 yılı benim için çok zor geçti. Her şey üst üste geldi; sağlık sorunları, ekonomik sıkıntılar, çocukların okul dertleri... Sanıyorum artık desteğe ihtiyacım var. Kendime yeni yıl hediyesi olarak ‘mutluluğu bulmanın yolları’nı hediye etmek istiyorum.
Dr. Başak: Zor bir yıl geçirdiğinize üzüldüm ama sizi tebrik ederim, kendinize en güzel hediyeyi vermeye karar vermişsiniz.
Danışan: Evet, bunu düşündüğümde çok heyecanlandım ama terapinin nasıl işe yarayacağını çok da iyi bilmiyorum. Çünkü şartlarımı, etrafımdaki insanları değiştiremem, daha fazla para kazanmak için imkanım yok, evim, işim aynı, çocukların veya eşimin sıkıntılarını nasıl çözeceğimi bilmiyorum. Özetle, hayatımda çok fazla bir şey değiştiremeyeceğim. Ama yine de kararlıyım. Daha mutlu olmak istiyorum.
Dr. Başak: Haklısınız, bazen etrafımızda çok fazla değişiklik yapabileceğimiz bir durum olmaz. Böyle zamanlarda umutsuzluğa kapılıp, olumsuz duygulara

Yazının Devamı

ARANIZA CÜZDAN GiRMESiN

20 Aralık 2010

Plansız harcamalar, partnerinizle aranızın açılmasına yol açabilir. Bir tarafın tutumlu, diğer tarafın müsrif olması ilişkiyi zora sokabilir

Psikoterapi diyalogları yaşanmış hikayelerden esinlenerek, psikoterapi sürecinde kullanılan yöntemlere örnek oluşturmak amacıyla yaratılmıştır. İçeriği psikolojideki bilimsel gelişmelere paralel olmakla beraber, genel bilgilendirme ve tavsiye niteliğindedir.


Danışan: Eşimle her konuda anlaşıyoruz ve birbirimizi seviyoruz ama para konusunda sorun yaşıyoruz. Bu da son zamanlarda ilişkimize çok zarar veriyor.
Dr. Başak: Ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz?
Danışan: O benim çok cimri olduğumdan yakınıyor, bense onun çok savurgan olduğunu düşünüyorum.

Yazının Devamı

MUTLU ÇOCUKLAR İÇİN SİHİRLİ FORMÜL

19 Aralık 2009

Bazı anneleri ve onların çocuklarını, aralarındaki ilişkiyi imrenerek seyredersiniz. Çocuk mükemmel, anne mutlu ve gururlu görünür gözünüze. Cici elbiseler içindeki çocuk, annesinin yanında uslu uslu otururken, annesinin gözlerinin içine sevgi ve hayranlıkla bakarken, birbirleriyle konuşurken “Lütfen, teşekkür ederim” gibi kelimeler kullanırlarken, gülüşüp koklaşırlarken içiniz gider. “Keşke benim çocuğum da böyle olsa, keşke ben de böyle bir anne / baba olabilsem” diye düşünürken “Nerede yanlış yaptım” diye sorgularsınız kendinizi.
Durun! Sorgulamayı, kendinizi, eşinizi, anneanneyi, babaanneyi, öğretmenleri veya çocuğunuzu suçlamayı bırakın. Bugün çocuğunuzla ilişkinizde yeni bir sayfa açın, her şeye yeniden başlayın. Ama önce şunu aklınıza iyice yerleştirin:
O kötü bir çocuk değil. O sadece doğruyu, yanlışı deneyerek, gözleyerek, dinleyerek öğrenerek büyüme yolculuğuna çıkmış bir küçük insan. Bu yolculuk sırasında belki bazı yanlış davranışlar öğrendi, belki bazı hatalar yaptı. Hepimiz yapmıyor muyuz?
Umudunuzu yitirmeyin ve kendinizi çaresiz hissetmeyin. Bugün ona ve kendinize yeni bir şans verin ve 4D formülünü uygulayın.



Yazının Devamı