Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

İyi bir duruş, egzersiz ve düzgün vücut mekaniğiyle, boyun ağrılarını önlemek mümkün. İşte işinize yarayacak birkaç öneri

FITIK MI TUTULMA MI

Boyun fıtığı gelişmiş hastalar genelde “Boynum tutuldu” der. Ancak doğru teşhis için boyun tutulmasının ardındaki nedene bakmak şart. Çünkü bazen basit bir spazm ya da yanlış yastık kullanımı, tutulmaya yol açarken bazen de sorumlu fıtık olabiliyor. Bu nedenle boyun tutulmasından şikayet edenlerin vakit kaybetmeden bir doktora başvurması gerekiyor.
Peki sorun basit bir tutulmaysa buna ne yol açıyor? Ağır kaldırmak, yanlış spor, bozuk duruş ve kötü pozisyonda uyumak, seyahat, yüksek yastık nedenler arasında. Sık sık tekrarlanırsa ihmal edilmemeli çünkü tutulmalar boyunda kalıcı sorunlara yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Boyun hareket açıklığı için
1-Egzersizleri yaparken boynun düzgün tutulması önemli. Bu nedenle egzersizlerden önce baş ve boynunuzu düz hale gelene kadar arkaya çekin, tam karşıya bakın.
2-Başınızı öne ve arkaya, her iki omzunuza doğru eğin. Sonra her iki yöne doğru çevirin. Hareketi yavaş olarak ve ağrı sınırına kadar 10 kez tekrarlayın.
3-Omuzları arkada birleştirin. Bu hareket, kötü pozisyonda durma ve oturmaya bağlı göğüs kaslarında kasılmayla boyun arka grup ve omuz kaslarındaki gerilmeyi düzeltmek için yapılır. Omuzlar yukarı doğru kaldırılarak arkada birleştirilir. 20 kez tekrarlayın.

Kaslarınızı güçlendirin
1-Boyun kasları İÇİN: Elinizi alnınıza koyun, başınızı öne eğmeye çalışırken alnınızdaki elle direnç vererek engellemeye çalışın. Hareketi elinizi enseye koyup başı geriye iterek ve elinizi başın her iki yanına koyup omuzlara değdirmeye çalışarak tekrarlayın.
2-Omuz kavşağı İÇİN: Boyun ağrılarının önemli nedenlerinden biri duruş bozukluğuna bağlı boyun arka grup ve omuz kaslarının gerilmesi, zamanla da güçsüzleşmesi. Bu nedenle omuz egzersizleri çok önemli. Eller göğüs, burun ve baş üzerinde birbirine itilir ve çekilir. Her hareketi 10’a kadar sayıp 10 kez tekrarlayın. Her iki omzunuzu yukarı doğru kaldırın ve arkada birleştirmeye çalışın. Bu şekilde birkaç saniye bekleyin. Daha sonra omzunuzu indirin ve rahatlatın. Hareketi birkaç kere tekrarlayın.

Haberin Devamı

Germe egzersizleri
1-BOYUN kaslarını germe: Gergin ve kısa boyun kasları, boyun ağrılarının sık görülen nedenlerinden. Başınızı bir omzunuza doğru eğin, aynı taraftaki elin yardımıyla başınızı omzunuza değdirmeye çalışın. Bu pozisyonu 10 saniye tuttuktan sonra, hareketi diğer omzunuzla tekrarlayın.
2-Göğüs kaslarını germe: Bir duvarın karşısında durun. İki elinizi duvara dayayın. Topuklarınızı yerden kaldırmadan öne doğru esneyin. Bu hareketi yaptıktan sonra sırt üstü yatın, iki elinizi başınızın altına koyun, dirseklerinizi yere doğru bastırırken göğsünüzü öne doğru itin.

BOYUN TUTULMASI VE AĞRISINDAN ŞİKAYET EDİYORSANIZ

* Bilgisayar monitörünü göz hizasının hafif altında ayarlayın.
* Uzun süre başınız eğik çalışmayın.
* Boyun kaslarına düzenli egzersiz yapın.
* Televizyon karşısında, kanepe ve koltukta kaykılarak oturmayın.
* Çok yüksek yastık kullanmayın. Yastık konusunu vücudunuza sorun, o sizin için en doğru yanıtı verecektir. Şunu unutmayın ki insan vücudu tüm doktorlardan daha akıllıdır. Vücut, “İşte bu benim yastığım” dedirtir.
* Islak saçla yatmayın ve dışarı çıkmayın.
* Klimalardan uzak durun, özellikle boynunuza gelmesini engelleyin.
* Arabada giderken ani frenlerde boynunuza dikkat edin. Çünkü en tehlikeli hareketlerden biri, boyunun öne ve arkaya gidip gelmesidir. Biz buna, ‘kamçı manevrası’ deriz.
* Vakit geçirmeden bir uzmana başvurun.