Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu yazımızda çeşitli vakalar üzerinden golf sakatlıkları ve rehabilitas-yonunu ele alacağız

İlk vakamız 62 yaşında erkek hasta; bel bölgesinde L2-L3 omurunda kayma olmuş. Hastamız günde 8 saat masa başında ve arabada öne eğilerek oturuyor. Hobileri arasında yer alan bahçe işleri, kitap okuma ve golf oynama hepsi öne eğilerek yapılan aktiviteler. Amatör bir golfçü olduğu için omurgası fazla hareketli değil ve vuruşları aşırı derecede sağa eğilerek yapıyor. Yapılan muayenesinde kalça fleksörleri, özellikle rectus femoris kısa saptandı. Bu durum leğen kemiğinin öne doğru eğilmesine ve L3’den S1 omuruna kadar omurların çökmesine yol açtı. Bu, sabit bel omurgası üzerinde hareketli gövde omurgasının aşırı eğilmesine yol açar. Belin ana kasları; multifides ve transverse abdominus’taki zayıflıksa bel bölgesindeki kaymayı hızlandırmış.

Nasıl bir tedavi?
Bu kişiye öncelikle postür kaslarının yeniden eğitimi öğretilmeli. Kalça fleksör kasları, kuadratus lumborum, gluteus ve transverse abdominus kasları stabilize edilmeli. İşyerinde değişiklikler ve ergonomik değerlendirme önerilmeli. Sonrasında, hasta omurga hareketlerini artırıcı egzersizleri uygulamalı.

İkinci vaka
45 yaşında bir kadın ofis çalışanı; uzun süre torakal kifozu artmış bir şekilde oturuyor. Bu nedenle omuz kuşağı kaslarında, serratus anteriorda, orta ve alt trapez kaslarında güçsüzlük tespit edildi. Muayenesinde sol latissimus dorsi ve triceps kaslarında zayıflık görüldü. Bu zayıf kaslar nedeniyle golf sopasını tutan fleksör digitorum ve ekstansör carpi radialis longus kaslarında aşırı gerginlik meydana geldi. Bunun sebepleri arasında tenisçi dirseğinin ağrılarını azaltmak için golf vuruşlarında dirseği düz tutmaya çalışmak da yer almakta. Ancak bu nedenle dirsek kaslarında kısalma oluşmakta ve de tendonlara aşırı yük binmekte. Golf sopasını kötü teknikle tutmak da bu şikayetleri artırıyor.
Tedavi olarak biceps, ekstansör karpi radialis longus, uzun fleksörler gerilmeli ve güçlendirilmeli. Tenisçi dirseğine yönelik lokal enjeksiyonlar denenebilir.

Su kaybını dikkate alın
Golf oyuncuları için en önemli sorunlardan biri de, su kaybıdır. Kayıp, oyun sırasında aşırı terleme ve yetersiz sıvı alımı nedeniyle gerçekleşir. İnsanın susuzluğu hissettiği anda süreç çoktan başlamış olabilir. Su kaybı, ince motor kontrol becerilerinin kaybına yol açabilir. İnce motor kaslar, özellikle golf sopasını kavrayan bileği ve parmak kaslarını da içerir. Sıvı alımıyla eklem sıvı içeriği de korunur, bu şekilde eklemler daha rahat hareket eder. Bu durum da topa vuruş sırasındaki gövde dönüş hareketlerini kolaylaştırır. Su içmeyle mental konsantrasyonda artar ki bu golf gibi bir sporda gereklidir. Bu nedenle oyuncuların şu noktalara dikkat etmesi gerekir:
Eğer ağzınızda kuruluk varsa su kaybı başlamıştır. Oyun öncesi ve sonrasında tartılarak ne kadar sıvı kaybettiğinizi tespit edebilirsiniz. Vücut sıvı kaybederken elektrolit de kaybettiği için sadece su içmek yeterli olmayabilir. Bu nedenle soda gibi mineral içeriği yüksek içecekler tercih edilebilir. Kafein içeren enerji içecekleri ve her tür kahve, kafeinin susuzluğu artırması nedeniyle tavsiye edilmez. Golf turnuvaları öncesinde sıvı alımının düzenlenmesi ve oyun sırasında da bu konuya dikkat edilmesi başarınızı destekleyecektir.