Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Golf, her ne kadar hafif bir spor gibi gözükse de sakatlık riski yüksektir. Profesyonel golf oyuncularının yüzde 80’i kariyerlerinin bir döneminde sakatlıkla karşılaşır

Bir erkek oyuncu, sakatlık nedeniyle ortalama dokuz hafta golften uzak kalırken bir kadın sporcu için bu süre 3 haftadır. Golfçülerin yüzde 10-33’ü, sakatlıkları olduğu halde oynamaya devam eder. Golf sopasına daha sert vurmak için oyuncular, bedenlerinin alt kısımlarını çok hızlı sallar ve omurgalarını aşırı gergin hale getirir. Bu durum sakatlık riskini artırır.

Haberin Devamı

Profesyonel-amatör farkı
Profesyonel golf sporcularında bölgelere göre yaralanma oranlarına bakıldığında yüzde 37’yle el ve el bileği, yüzde 24’le bel, yüzde 10’la omuz, yüzde 7’yle dirsek ve yüzde 7’yle de diz bölgesi gelir. Amatör golfçülerde bu oran, yüzde 35’le bel, yüzde 33’le dirsek, yüzde 20’yle el ve el bileği, yüzde 12’yle omuz ve yüzde 9’la diz bölgesi olarak tespit edildi.
Amatör golfçülerde sakatlıkları artıran nedenler arasında aşırı golf oynama, kötü vücut döndürme mekaniği, yere ya da başka bir objeye dönüş sırasında çarpmadır. 50 yaşın üzerinde sakatlık riski artar. Amatör bir golfçü sakatlık sonrası ortalama beş hafta sahalardan uzak kalır.
Bir golf topunun vuruş sonrası hızı, saniyenin beşte birinde 160 km.’ye kadar çıkabilir. Uzmanlara göre, profesyonel bir golf sporcusunda sakatlanmaya yol açan faktörler arasında kötü fiziksel kondisyon, kasların aşırı kullanımı ve yanlış dönüş teknikleri yer alır. Golf sakatlıklarının çoğu tek bir travmaya bağlı değil. Daha çok aşırı oynama ya da kötü tekniklerin uygulanmasına ön planda.

En çok neler görülüyor?
En sık kas ve ligaman yırtılmaları, kırıklar, tendinitler görülür. Kas yırtılması kasın aşırı gerilmesinden oluşur. Bu durum kasta ağrıya, dokunmaya hassas hale gelmesine, morarmasına yol açabilir. Ligaman yırtıklarında da ağrı, şişlik ve eklem hareket açıklığında azalma izlenir.
Kemik kırıkları, aşırı sıkışma ve gerilme sonucunda gelişebilir. Stres kırığıysa küçük travmaların kemik üzerinde verdiği hasarların birleşmesi sonucu meydana gelir.
Tendon, kasların kemiklere yapışma bölgeleridir. Dirsek, bilek ve omuz bölgesindeki tendonlar sıkça zorlanabilir. Bu durum özellikle golf sırasında tendonların aşırı gerilmesi sonucu oluşur. Sürekli uygulanan stres sonucunda tendonlarda mikroskobik yırtıklar meydana gelir. Tendinit geliştiği zaman tendon bölgesi şiş ve dokunmaya hassastır. Bu hafta golf sporunda oluşan genel sakatlıklara değindik. Haftaya golfçülerde özellikle de amatörlerde yanlış vuruş teknikleri dolayısıyla gelişen sakatlıkları konuşacağız.