Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Tenis sporundaki sakatlıklarla ilgili son yazımızda ayak sakatlıkları konularına değineceğiz

Aşil tendiniti: Diğer spor dallarında izlendiği gibi teniste de sıkça görülür. Öncelikle tendon kılıfında başlayan iltihap, zamanla tendonun içine yayılır. Ağrı, uyluğun alt tarafında lokalizedir. Sporcu aktivite sırasında ağrı ve sabah sertliğinden şikayet eder. Özellikle ayak bileğinin yukarı büküldüğü durumlarda tendonun kemiğe yapışma yerinde ağrı olur. Tedavi konservatiftir; fizik tedavi, dinlenme, germe ve güçlendirme egzersizleri önerilir. Fizik muayenede tendonda yırtık olan sporcu ayağını kaldıramadan sürterek yürüyebilir. MR görüntülemeyle tanı kesinleştirilir. Cerrahi tedaviye karar vermede hastanın atletik performansı ve sportif beklentileri rol oynar.

Ayak yan bağlarının sakatlıkları: Bu sakatlıklar, üç evrede incelenir ve son evrede bütün yan bağlar kopmuş olup cerrahi tedavi önerilir. Fizik muayenede ayak bileği öne çekildiğinde hareketi artmış, ödemli ve kızarıktır. Birinci ve ikinci evre sakatlıklarda buz uygulama, kompresyon, elevasyon ve güçlendirmeyle germe egzersizleri önerilir. Splint kullanımıyla ayak bileği daha iyi korunabilir.

Plantar fasit:
Ayak tabanındaki bağ dokunun zorlamaya bağlı kalınlaşması ve ağrılı hale gelmesidir. Ayağın basma kusurları ve kaslardaki gerginlik rahatsızlığı tetikler. Ağrı sabahları ayağa basışla artar, zamanla değişkenlik gösterir. Tedavi konservatiftir. Buz uygulama, dinlenme, tabanlık kullanımı, fizik tedavi ve kortizon enjeksiyonları önerilir. Cerrahi çok nadiren uygulanır.

Tenisçi ayak parmağı: Zıplama sırasında ayak başparmağının ayakkabının burnuna temasıyla gerçekleşir. Tırnak altında kanama olur. Ayak tırnaklarının kısa tutulması ve uygun ayakkabı kullanımıyla engellenebilir.
Ayak bileğinin sürekli geriye çekilişi, başparmak ekleminde kireçlenmeye yol açabilir. Ayak parmağı üzerinde yükselme sırasında sporcu ağrı hisseder. Parmak ekleminde şişlik ve kızarıklık görülebilir. Grafilerde eklemde daralma ve kıkırdak dokusunun kalınlaşması izlenir. Buz uygulama, analjezik ve ayak başparmağının bantlanması, ilk tedavi aşamasıdır. Tedaviye cevap vermeyen durumlarda başparmak artrodez yapılarak belli bir açıda sabitlenir.
Tenisle ilgili sakatlıklar yazı dizimizi sonlandırırken, belki de bu sporda sakatlık riskinin yüksek olma sebeplerinden birinin de 7’den 70’e çok geniş bir yaş grubunda oynanabilmesidir. Bu sakatlıklar, çoğu zaman yanlış vuruş teknikleri ve ekipman yetersizliği sonucudur. Sakatlıklar sıktır ancak çoğu, fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına iyi cevap verir. Cerrahiye gerek duymadan sporcunun hızlı ve sağlıklı şekilde sahalara dönmesi en önemli hedeftir.