Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

N. İSMET HERGÜNŞEN

Mehmetçiğin Çanakkale Savaşı’nı kazandıran yüksek karakteri


Emekli Deniz Kurmay Albay. 1982’de Deniz Harp Okulu’ndan mezun olup, Deniz Kuvvetleri ‘ne katıldı. Muhrip, hücumbot ve fırkateyn sınıfı gemilerlerdeki görevlerinin ardından TCG Fatih Fırkateyni’nde komutanlık ve hücumbotlarda komodorluk yaptı. Halen Bahçeşehir Üniversitesi ve Deniz Ticaret Enstitüsü’nde dersler vermektedir.


Çok anlamlı ve önemli birçok kahramanlık destanının yaşandığı bu topraklar, Türk milleti için vazgeçilmezdir. Büyük zaferler, milli birlik ve beraberliği güçlendiren en önemli dönüm noktaları olup, Çanakkale savaşları da sonuçları açısından Türk ve dünya tarihinin akışını değiştirmesi bakımından oldukça önemlidir.
Çanakkale savaşlarında kazandığımız zaferler, dünya güç dengelerini değiştirmiş, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çıkarak 600 yıllık bir imparatorluğun küllerinden bağımsız, dinamik ve yepyeni bir Cumhuriyet kurmasına neden olduğu gibi dünyada pek çok ulusa da örnek olmuştur.
1914 yılında başlayan Birinci Dünya Savaşı’nda Mustafa Kemal, Çanakkale’de bir kahramanlık destanı yazıp İtilaf Devletlerine “Çanakkale Geçilmez” dedirtmişti.
Nusret’in mayınları
Birinci Dünya Savaşı’nın en destansı cephelerinden biri olan ve dokuz ay boyunca kanlı kıyımın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’nı almak için düzenlenen kara harekatında İngiliz, İrlandalı, Avusturalyalı ve Yeni Zelandalı 58 bin asker hayatını kaybederken, kendi anavatanlarını çetince savunan 87 bin Türk askeri de şehit olmuştur.
Dünyanın en ünlü mayın gemisi unvanını kazanan Nusret Mayın Gemisi’nin döktüğü mayınlar sayesinde ise Çanakkale Boğazı’nı denizden geçmek isteyen İtilaf Devletleri’nden iki İngiliz ve bir Fransız zırhlısı batarken, bir İngiliz ve iki Fransız zırhlısı da ağır yara almış ve üç gemi de karaya oturmuştur.
Bu savaş, teknolojik üstünlüğüne güvenen düşmanın yok sayılmak istenen bir millete, vatan savunmasına yemin etmiş inançlı bir millete yenilgisidir. Dünya ve Türk harp tarihinin en önemli sembollerinden biri olan “Çanakkale Savaşı”nın 102. yılını kutlayacağız bu yıl. Bir asır önce denizde ve karada kazanılan bu zaferle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi büyük bir komutan ve lider, bu savaşın denizde simgesi olan “Nusret Mayın Gemisi” ve onlarla bütünleşmiş bir “Çanakkale Geçilmez” tarihimize altın harflerle yazılmış bu zaferle sosyal, toplumsal, siyasi ve askeri sonuçları olan “Tarihi Değiştiren” bir destan yaratılmıştır.
Bir zafer abidesi olan Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da andığımız bu anlamlı zafer gününde, başta ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bu mücadeleye iştirak eden büyük Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu yokluk ve yoksunluk içinde destekleyen aziz Türk Milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz.
Bugün de bizlere düşen en önemli görev demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti oluşturulmasını sağlamak için her zamankinden daha çok ve fedakarca çalışarak, Çanakkale’yi İstiklal Harbini kazanan ruhu korumak ve bu bilinci genç nesillere aktararak Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar yaşatmaktır.