KADiM DOSTUMUZ GÜVEÇLER

4 Eylül 2014

Binlerce yıl önce yemeklerimizi pişirdiğimiz toprak tencereler, geçerliliğini hâlâ korumakta. Güveçte yemekler yavaş yavaş ve ısıyı eşit dağıttığı için en lezzetli şekilde pişiyor. Kapağı açılmadan kendi suyunda piştiği durumlarda ise; besin değeri de korunmuş oluyor.
Hepimizin mutfağında toprak güveç olduğuna eminim; raflardan indirip yemeklerimizi pişirmenin zamanı geldi...

İrlanda güveci

Mal­ze­me­ler: (6 ki­şi­lik)
n 1 kg. iri doğ­ran­mış da­na
kuş­ba­şı n 1 çor­ba ka­şı­ğı do­ma­tes sal­ça­sı n 4 adet pa­ta­tes
n 2 adet ha­vuç

Yazının Devamı

TATLI KADiFE ŞEFTALi

21 Ağustos 2014

Yazın en tatlı meyvelerinden şeftali bize Çin’den geldi. Lezzeti ve kokusuyla en sevilen meyvelerin başında gelir... Sağlığa faydaları nedeniyle tazesini bol bol tüketmek gerekir. Bugün şeftaliyle hazırlayabileceğiniz tarifler vereceğim...

ŞEFTALiLi SÜTLAÇ

Malzemeler (6 kişilik)

4 su bardağı süt

Yazının Devamı

LEZZET iKSiRLERi

14 Ağustos 2014

Renkli ve mis kokulu lezzetleriyle bardaklarda yerini alan soğuk içecekler, aslında geleneksel olarak yüzyıllardır damaklarımızı şenlen- dirmekte. Kar ve buzun içeceklere katılmasından bu yana, sıcak günlerin ferahlatıcı iksirleri oldular. Hatta şerbet iyice karlandırılıp ‘sorbet’ adını aldı.
Özellikle Osmanlı döneminde şerbetler ve şerbetçiler gözdeydi. Bademden güle, baldan sirkeye, fıstıktan baharata, ve çiçeklere kadar pek çok koku ile renk şerbetlerin ana maddesini oluşturdu.
Kültürümüzde, ikramın ötesinde şerbet sunumunun adabı, anlamı ve incelikleri var. Kız isteme, söz kesme, doğum, düğün ve kutlamalarda şerbet ikram edilir. Yaşam da aynı tatlılıkla akıp gitsin diye...
Günümüz modası içeceklerin başında, ticari ürünler de dahil olmak üzere; soğuk çaylar, kahveler, frozenlar, dondurmalı meyve içecekleri, buzlu ve sütlü içecekler gelir. Her ne kadar hazır satılsalar da evde yapılanların lezzeti hep daha güzeldir bana göre. İşte bu haftanın lezzet iksirleri...

BUZLU ÇAY

Malzemeler (5 kişilik)

Yazının Devamı

GÜNEŞiN ALTIN YUMURTASI

7 Ağustos 2014

Çin ve Türkistan’dan Anadolu’ya gelen kayısı, binlerce yıldır sofralarımızı süslüyor. Ülkemizde özellikle Malatya ve civarında en güzel meyvelerini sunuyor. Kayısının bilinen 1500'den fazla çeşidi var. Taze meyvesi kadar, kurusu da tam bir şifa kaynağı. Çekirdeği ve çekirdeğinden elde edilen yağ, kozmetik sektörünün vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Saray ve halk mutfağımızda kayısılı pek çok çeşide rastlıyoruz. Pilavlar, tavuklu ve etli yemekler, tatlılar, şerbetler, kompostolar, hamur işleri kayısılarla lezzetleniyor.

EVDE KAYISI KURUTMA
n Kayısıları yıkayıp kurulayın.
n Temiz bir çarşaf üzerine kayısıları yerleştirin ve güneşte 2 gün bekletin.
n Sap kısmına doğru çekirdekleri iterek çıkartın (pırtlatma ).
n Rengi dönene ve sertleşene kadar kurutmaya devam edin.

Yazının Devamı

YAZLIK ATIŞTIRMALIKLAR

31 Temmuz 2014

Sıcaklar iyice bastırdı, tatil yapanların ve tatil hayali kuranların artık mutfakta saatler geçirmek istemediğine eminim. Ancak hiçbirimiz güzel yemeklerden de vazgeçemiyoruz. Malum zengin bir mutfak geleneği içimize işlemiş durumda.
İşte kolay ve lezzetli atıştırmalıklar...

iÇLi PATATES

Malzemeler: (6-8 kişilik) n 3 adet haşlanmış patates n 1,5 su bardağı ince bulgur n 4 çorba kaşığı un n 1 tatlı kaşığı zerdeçal n Tuz, karabiber
Harç için: n 300 gr. kıyma n 1 adet kuru soğan n 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz n 1 çay bardağı ceviz içi
n Tuz, karabiber, kırmızı biber
n 2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yazının Devamı

MUTFAKTA BAYRAMLIK TATLILAR

24 Temmuz 2014

Birkaç gün sonra Ramazan Bayramı’nı kutlayacağız. Oruçla dinlenen midelerimiz, bayram ikramlıklarıyla şımartılacak. Her ne kadar tatlıyı sevsek de; sağlığımızı unutmadan, azar azar yemenizi öneriyorum.
Sizlerle bayramlık tariflerimi paylaşırken, sağlıklı tatlı tüketmek için önerilerde bulunacağım. Şimdiden iyi bayramlar...

FISTIKLI& CEViZLi BAKLAVA

Malzemeler (8-10 kişilik) n 1 kg. baklavalık yufka n 1 su bardağı erimiş tereyağı n 1 su bardağı çekilmiş fıstık içi n 1.5 su bardağı çekilmiş ceviz içi n 1 su bardağı zeytinyağı
Şerbet için
n 4 su bardağı su n 4 su bardağı toz şeker n 1 tatlı kaşığı limon suyu n 1 adet çubuk tarçın

Şerbetin hazırlanışı: Su, çubuk tarçın ve şekeri karıştırıp, kaynatın. Kıvamını alınca limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın.

Yazının Devamı

Sof­ra­la­rın mü­cev­he­ri sa­la­ta­lar

17 Temmuz 2014

Yaz, kış mev­sim ne olur­sa ol­sun en sağ­lık­lı ta­bak­lar­dan­dır sa­la­ta­lar... Ta­ze­cik mal­ze­me­ler, her ev­de bu­lu­nan zey­tin­ya­ğı, li­mon, sir­key­le bu­lu­şur ve or­ta­ya renk­li, bol vi­ta­min­li bir öğün ola­rak ko­nu­ve­rir.
Sa­la­ta de­yip geç­me­mek la­zım. İçe­ri­si­ne ek­le­ne­cek çeş­ni­ler sa­la­ta­yı en do­yu­ru­cu se­çe­nek ha­li­ne ge­ti­rir. Ma­kar­na­lar, bul­gur­lar, ta­vuk­lar, ba­lık­lar, mey­ve­ler, bak­la­gil­ler ve da­ha pek çok al­terna­tif­le ‘tek ta­bak­ta her şe­y’ olur. Bi­ze ge­re­ken lif, pro­te­in, mi­ne­ral hep­si sa­la­ta­da top­la­nır. Ço­ğu pi­şi­ril­me­den ha­zır­lan­dı­ğı için de asıl muh­te­vi­ya­tı­nı ko­rur.
Doğ­ru ve lez­zet­li bir sa­la­ta ha­zır­la­mak için bir kaç ipu­cu:
* Sa­la­ta mal­ze­me­le­ri­ni­zin ta­ze ve be­re­siz ol­ma­la­rı­na özen gös­te­rin.
* Mev­si­m mal­ze­me­leriy­le ha­zır­la­yın.
* Sa­la­ta ya­pa­ca­ğı­nız ye­şil­lik­le­ri müm­kün ol­du­ğun­ca kes­me­yin, eli­niz­le par­ça­la­yın.
* Yı­kan­mış mal­ze­me­le­ri­ni­zi mut­la­ka ku­ru­la­yın.

Yazının Devamı

EVDE YAPABİLECEĞİNİZ DONDURMA TARİFLERİ

10 Temmuz 2014

Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan dondurma, geçmişte yüksek dağlardan taşınan buzlar tatlandırılarak hazırlanıyordu. Günümüzde ise dondurmanın çeşidi yüzlerle ifade edilebilir.
Eğer bana sorarsanız, dondurmanın en sağlıklısı evde yapılanı. İster meyvelerle, ister krema kullanarak enfes dondurmalar hazırlayabilirsiniz. Sahlep ise dondurmanın kıvamını ve lezzetini artıran gizli destek.

ÇİLEKLİ BUZ DONDURMA

Malzemeler (6 kişilik)

-1.5 su bardağı çilek püresi
-1 su bardağı toz şeker

Yazının Devamı