Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Mutfakta bakla piştiğinde bahar gelmiştir. Zeytinyağlısı, haşlaması, çullaması, köftesi ve salatası derken her çeşidi pişer bizim evde. Sağlığa faydalıdır da... Kan şekerini düzenlediği, lifli yapısıyla sindirime iyi geldiği, idrar yollarını temizlediği bilinir. Pişirirken dikkat etmemiz gereken şey, rengini korumak. Bunun için sap kısımlarını temizleyip unlu ve limonlu suda bekletmek gerekir.

TAHiNLi&NOHUTLU BAKLA

Malzemeler (6 kişilik)

- 750 gr. bakla
Yarım su bardağı nohut
Yarım demet taze sarımsak
5 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 adet limon suyu
1 çorba kaşığı un
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı su
Tuz

Üzeri için:
Yarım demet dereotu
1 çay bardağı tahin

Hazırlanışı: Nohutu akşamdan ıslatın ve ertesi gün yumuşayıncaya kadar haşlayın. Baklaların sap kısımlarını temizleyin ve unlanmış limonlu suda bekletin. Tence-reye doğranmış soğan, sarımsak ve taze soğanı baklalarla beraber yerleştirin. Üzerine limon suyu, tuz, su ve zeytinyağı gezdirin. Kapağı kapalı olarak 45-50 dakika pişirin. Nohutları ekleyerek karıştırın. Kapağı kapalı olarak soğutun. Üzerine doğranmış dereotu ve tahin koyarak servis yapın.

Haberin Devamı

ZEYTiNYAĞLI BAKLA iÇi

Malzemeler (6 kişilik)

750 gr. iç bakla
2 adet kuru soğan
8 diş sarımsak
4 adet domates
Yarım demet taze nane
Tuz, kırmızı biber
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon suyu
1 çay bardağı su

Hazırlanışı: Taze iç bakla, doğranmış soğan, domates, sarımsak, limon suyu, baharat, zeytinyağı, doğranmış nane ve toz şekeri güvece koyarak harmanlayın. Üzerine suyunu ekleyin ve kapağı kapalı olarak baklalar yumuşayıncaya kadar 1 saat pişirin. Kapağını açmadan oda ısısında soğutun. Limon suyu ve taze nane yapraklarıyla ılık ya da soğuk olarak servis yapın.

BAKLALI FIRIN TAVUK

Malzemeler (6 kişilik)
6 adet tavuk baget
1 su bardağı taze iç bakla
2 adet kuru soğan
Yarım su bardağı bezelye
1 çay bardağı tane mısır
15 adet kiraz domates
1 adet patates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon suyu
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Yarım çay bardağı su

Üzeri için
1 çay bardağı kıyılmış maydanoz

Hazırlanışı: Soğanları ay şeklinde doğrayın, domatesleri ikiye bölün. Tüm sebzeleri fırın kabına boşaltıp suyunu koyun. Tavukları baharat, limon suyu ve zeytinyağı ile ovun. Sebzelerin üzerine tavuk-ları yerleştirin, kalan zeytinyağı ve limon suyunu gezdirin. Tepsiyi folyo ile kapatın ve 180 derecede 45 dakika pişirin. Folyoyu kaldırın ve tavuklar kızarana kadar tekrar fırınladıktan sonra servis yapın.

Haberin Devamı

BAKLALI BAHAR ÇORBASI

Malzemeler (6 kişilik)
250 gr. taze bakla
Yarım su bardağı taze bezelye
Yarım brokoli
1 su bardağı semizotu yaprakları
1 adet pırasa
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
Tuz, karabiber
1 çay bardağı krem peynir

Hazırlanışı: Unu tereyağı ile birlikte kavurun. 5 su bardağı suyu tencerenize koyun ve kaynayınca, minik minik doğradığınız sebzeleri ekleyin. Sebzeler yumuşayınca sütü, peyniri ve baharatını ekleyin. Bir taşım kaynatın ve servis yapın.

Haberin Devamı

TAMEYA-BAKLA KÖFTESi

Malzemeler (6 kişilik)

2 su bardağı kuru iç bakla
1 adet kuru soğan
Yarım demet taze soğan
Yarım demet maydanoz
2 çorba kaşığı taze kişniş veya 1 tatlı kaşığı kuru kişniş
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
Yarım çay kaşığı karbonat
2 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı küp doğranmış kaşar peynir

Hazırlanışı: Kuru baklayı suyunu değiş-tirerek bir gece suda bekletin. Elinizle sıkarak kabuklarını çıkarın. Mutfak robotunda püre haline getirin. Baharatları, karbonatı, taze soğan, soğan, kişniş ve maydanozu ince ince kıyarak baklayla karıştırıp yoğurun. Ellerinizi ıslatın ve küçük parçalar kopararak misket köfteler hazırlayın. Ortalarına kaşarları yerleştirip yuvarlayın. Köfteleri yarım saat buzdolabında dinlendirin. Kızgın yağda çevirerek kızartın. Yağın fazlasını almak için peçete üzerine çıkartarak servis yapın.