Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Dolmanın, sarmanın hiçbir çeşidine “Hayır” demem. Çeşit demişken, mutfağımızda pek çok dolma pişmekte. Sadece sebzelerle değil, tavuklar, etler hatta meyvelerle de dolmalar hazırlanmakta. Kiraz yaprağı, marul, pazı, lahana, pırasa, kabak çiçeği, biber, soğan, patlıcan, salatalık ve enginar gibi pek çok sebzenin dolması yapılır. İşte size farklı içerikte Ramazan dolmaları...

YOĞURTLU& ETLi PAZI SARMA

Hazırlanışı: Pazıların saplarını kesin ve tencerenin dibine döşeyin. Yapraklarını 15 dakika kaynatın ve suyunu süzün. Kıyılmış soğan, yeşillikler, rendelenmiş domates, salça, baharat ve tüm malzemeyi karıştırarak yoğurun. Yaprakların ortasına harcı paylaştırın, parmak şeklinde sarın. Sarmaları tencereye dizin, üzerini porselen tabakla kapatın. Üzerine çıkacak kadar su koyarak yarım saat pişirin. 1 su bardağı suyla terbiye malzemelerini çırpın. Sarmanın suyundan alarak terbiyeyi ısıtın ve tekrar tencereye boşaltın. Yarım saat daha pişirdikten sonra altını kapatın. Yemeğinizi 20 dakika dinlendirin ve servis edin.

Haberin Devamı

Malzemeler (6 kişilik)
n 1 kg. pazı n 300 gr. kıyma
n 1 su bardağı pirinç
n 1 çay bardağı zeytinyağı
n 2 adet domates
n 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
n Yarım su bardağı kıyılmış taze nane
n 1 çorba kaşığı domates salçası n 2 adet kuru soğan n 1 tatlı kaşığı karabiber n 1 çorba
kaşığı kuru nane n 1 tatlı kaşığı kırmızı biber n Tuz
Terbiye için
n 1 su bardağı yoğurt
n 1 adet yumurta
n 1 çorba kaşığı un

DOMATESLi& KiMYONLU SARMA

Malzemeler (6 kişilik)
n 1 kg. taze asma yaprağı n 2 su bardağı pirinç n 4 adet kuru soğan n 4 adet domates n 1 demet taze nane n 4 diş sarımsak n 1.5 çay bardağı zeytinyağı
n 1 adet limon suyu n 1 çay kaşığı karabiber n 1 çay kaşığı yenibahar n 1 tatlı kaşığı kimyon. n 1 adet soğan n 1 adet domates n Tuz
Hazırlanışı: Küp şeklinde doğranmış soğanı zeytinyağında kavurun. Doğranmış domatesi ekleyin ve 15 dakika soteleyin. Pirinci koyun ve sürekli karıştırarak kavurmaya devam edin. Sarımsak, baharat ve 3 su bardağı su ekleyin. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Kıyılmış naneyi ekleyerek harcı harmanlayın.Yaprakların ortasına harcı koyun ve rulo şeklinde sarın. Tencerenin tabanına bir kat halka şeklinde doğranmış soğan, bir kat da domates dilimleri yerleştirin. Üzerine sarmaları dizin. Limon suyunu dökün, 1 su bardağı su koyun. Açılmaması için üzerine tabak kapatın. Sarmanızı 35 dakika pişirin. Limon dilimleriyle süsleyerek ılık ya da soğuk olarak servis edin.

Haberin Devamı

ÇEŞNiLi BiBER DOLMASI

Malzemeler (6 kişilik)
n 12 adet dolmalık biber n 1 adet kabak n 1 adet havuç n 1 çorba kaşığı domates salçası n 1 adet defne yaprağı
Harç için n 350 gr. kıyma n 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık n 2 çay bardağı pirinç n 1 çay bardağı zeytinyağı
n Yarım demet taze nane n Yarım demet maydanoz n 4 adet kuru soğan n 1 tatlı kaşığı kimyon n 1 çay kaşığı karabiber n 1 adet limon suyu n 1 su bardağı yoğurt n Tuz
Hazırlanışı: Dolmalık biberleri yıkayın ve sap kısımlarını çıkarın. Soğanı, maydanoz ve naneyi ince ince kıyın. Tüm harç malzemelerini harmanlayın. Biberlerin içini harçla doldurun.
Zeytinyağında salça, kabak ve havucu soteleyin. Dolmaları sebzelerin üzerine yerleştirin. Defne yaprağı ve 2 bardak su koyun. Kapağı kapalı olarak 45 dakika pişirin. Yoğurtla beraber sıcak servis edin.

Haberin Devamı

MANTARLI MARUL SARMASI

Malzemeler (6 kişilik)
n 2 demet kıvırcık marul n 200 gr. mantar n 1 su bardağı pirinç n 2 adet kuru soğan n Yarım demet maydanoz
n 3 adet domates n 1 çorba kaşığı kuru nane n 1 çay kaşığı tarçın n 1 çay kaşığı kimyon n 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz
n 3 diş sarımsak n 1 çay bardağı zeytinyağı n 1 adet limon suyu
n 4 çorba kaşığı zeytinyağ tencere için
n 1 adet rendelenmiş domates n Kıyılmış maydanoz
Hazırlanışı: Kıvırcık marul yapraklarını 5 dakika tuzlu ve kaynamış suda bekletin. Ardından buzlu suya koyun. Soğanı küp şeklinde doğrayın ve zeytinyağında pembeleştirin. Dilimlenmiş mantarları koyun ve 10 dakika soteleyin. Küp doğranmış domatesleri ilave edin, sarımsak ve pirinci koyup tüm malzemeyi birlikte kavurun. 1 su bardağı su koyarak pirincinizi diri kalacak şekilde pişirin. Taze otları ve baharatları pirince ekleyin. Yaprakların ortasına birer çorba kaşığı kadar harç koyun ve bohça şeklinde sarın. Tencerenize 4 çorba kaşığı zeytinyağı koyun ve rendelenmiş domatesi soteleyin. Hazırladığınız sarmaları sırayla dizin. Üzerine porselen bir tabak kapatın. Limon suyu ve 1 su bardağı kadar su ekleyerek yarım saat pişirin. Kıyılmış maydanoz serperek ılık ya da soğuk olarak servis edin.