Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Mutfağımız o kadar zengin ve o kadar gösterişli ki, çoğumuz pek çok lezzete “Hayır” diyemiyoruz. Eğer spor yapmıyor ve hareketsiz bir yaşam sürüyorsak, sağlık açısından pek çok riski de taşıyoruz demektir. Lezzetten çok ödün vermeden, hafif tariflerin mutfaklarımızda yerini alma zamanı geldi.
Yaza hazırlandığımız şu günlerde değişiklik yapmanın tam sırası... Öyle tarifler var ki, lezzet katsayısı yüksek ancak bir o kadar da düşük kaloriye sahip. İşte bu tarifler tam anlamıyla hayat kurtarır nitelikte.
Aslında mutfakta sağlığı hayatımızın geneline yaymak bilincini iyice sindirmemiz gerekiyor. Yağlı, tuzlu, soslu tariflerin yerini kompleks karbonhidratlar, lif açısından zengin sebze ve meyveler, sağlıklı proteinler almalı. Bunun alışkanlık olarak sürmesi için de azami gayret biz hanımlara düşüyor...

Haberin Devamı

HAFİF TARİFLER LEZZETLİ YEMEKLER

Yulaflı&üzümlü kurabiye

Malzemeler
- 2 su bardağı yulaf n 1 su bardağı yulaf kepeği n 1 su bardağı kepekli un
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 3 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 adet yumurta
- 3.5 çay bardağı pekmez
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Hazırlanışı:?Unu azar azar ekleyerek hamur malzemelerini yoğurun. Yumuşak bir hamur olunca kaşık yardımıyla yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamurları dizin. 180 derecede ısıtılmış fırında 15-18 dakika pişirin.

Not: Hamur fazla yumuşak olursa un ekleyebilirsiniz.

HAFİF TARİFLER LEZZETLİ YEMEKLER

Yemişli çikolata keki

Malzemeler
2.5 su bardağı un
Yarım su bardağı toz şeker
1 çay bardağı tahin
4 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı yoğurt
2 çay bardağı pekmez
1 su bardağı ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı damla çikolata
1 su bardağı doğranmış kuru meyve

Hazırlanışı: Yumurtaları toz şekerle beraber, krema kıvamını alıncaya kadar çırpın; pekmez, tahin ve yoğurtla karıştırın. Ununuza, kabartma tozu ve tarçını ekleyin. Ceviz, çikolata ve kuru meyveleri hamur karışımına ilave edip tüm malzemeyi birleştirin. Yağlanmış kek kalıbına hamuru boşaltın. Üzerine ceviz serpin. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede, hamurunuz kabarıp, altın rengini alana kadar pişirin.

Haberin Devamı

HAFİF TARİFLER LEZZETLİ YEMEKLER

Limonatalı armut tatlısı

Malzemeler: 6 adet armut

Sos için: 6 adet limon suyu

- 2 adet limon kabuğu rendesi
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- Yarım demet taze nane
- 4 çorba kaşığı toz şeker

Üzeri için: 6 tatlı kaşığı bal

Hazırlanışı: Armutların kabuklarını soyun ve tencereye koyun, yarısına gelecek şekilde üzerine limon suyu, toz şeker, zerdeçal, su ve taze naneyi koyun. Armutları yumuşayıncaya kadar pişirin, soğuyunca servis tabağına alın. Üzerine sostan gezdirin. Bal ve limon kabukları dökerek servis edin.

HAFİF TARİFLER LEZZETLİ YEMEKLER

Yoğurt kremalı pasta

Malzemeler

Pandispanya için


- su bardağı yumurta
- 1 su bardağı ya da 2 çorba kaşığı un
1 su bardağı toz şeker

Yoğurt krema için
2 su bardağı süzme yoğurt
1 çay bardağı bal
8 çorba kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 adet limon kabuğu rendesi
Üzeri için
4 çorba kaşığı bal
1su bardağı su
5 dal taze nane

Hazırlanışı: Pandispanyayı hazırlamak için; toz şeker ve yumurtayı 10 dakika çırpın. Unu eleyerek yumurtaya yedirin. Karışımı yağlanmış kalıba koyun ve 160 derecede ısıtılmış fırında kabarana kadar pişirin.

Krema için; yoğurt, pudra şekeri, vanilya, bal ve limon kabuklarını çırpın. Pandispanyayı soğuyunca ortadan ikiye bölün. Ballı suyla tabanını ıslatın. Kremayı sürün ve diğer parçayı üzerine yerleştirin. Tekrar ballı su serpin ve kremayla pastayı kaplayın. Buzdolabında 2 saat dinlendirin. Nane yapraklarıyla servis edin.

Haberin Devamı

HAFİF TARİFLER LEZZETLİ YEMEKLER

Kabaklı ıspanak böreği

Malzemeler
2 adet kabak
Yarım demet ıspanak
1 adet kuru soğan
6 adet taze soğan
3 adet yumurta
1 su bardağı beyaz peynir
5 çorba kaşığı un
Yarım demet dereotu
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Tuz, karabiber

Üzeri için
Susam ve çörek otu

Hazırlanışı: Kabakları rendeleyin ve suyunu sıkın. Tüm malzemeyi karıştırın. Çırpılmış yumurtalara azar azar ekleyerek unu koyun. Koyu bir kek hamuru kıvamındaki karışımı yağlanmış fırın tepsisine dökün. Üzerine susam ve çörekotu serpin. 170 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.