Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Mutluluk veren mutfak kokularının başında taze pişmiş kek gelir. Hatta en lezzetli karşılama kokusudur bana göre. Bugün, kek pişirmenin ipuçlarını anlatacağım.
Eğer kekinizde yumurta, yoğurt, tereyağı, süt gibi malzemeler kullanacaksanız, oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Önce yumurtayı birkaç dakika çırpın, daha sonra toz şekeri ekleyin ve krema kıvamını alıncaya kadar çırpmaya devam edin. Kabartma tozu ya da karbonat üzerine sıkacağınız birkaç damla limon ya da portakal suyu kabarmayı artıracaktır. Hamuru hazırladıktan sonra bekletmeyin ve 170 derecede ısıtılmış fırına koyun. Keklerinize ekleyeceğiniz meyve ve kuru yemişlerin dibe çökmemesi için önce una bulayın, en son keke ilave edin. Pişirirken tepsiyi fırının alta yakın orta bölümüne yerleştirin. Keki fırından çıkartmadan önce kapağını hafif aralayın ve birden oda ısısına almayın. Soğuduktan sonra dilimleyin.

Haberin Devamı

ELMALI&SULU KEK

Malzemeler (6 kişilik)
n 3 adet elma n 1 bardak su
n 3-4 su bardağı un
n 1 paket kabartma tozu
n 1 çorba kaşığı tarçın
n Yarım çay kaşığı karabiber
n 1 tatlı kaşığı zencefil
n 1 çay bardağı ceviz içi
n 1 su bardağı toz şeker
n 2 adet yumurta
n Yarım su bardağı sıvı yağ

Üzeri için
n Pudra şekeri
Hazırlanışı: Fırınınızı 170 derecede ısıtın. Toz şeker, sıvı yağ ve yumurtayı krema kıvamını alıncaya kadar mikserle çırpın. Un, tarçın, karabiber, zencefil ve kabartma tozunu ekleyerek yavaşça karıştırın. Doğranmış elmaları ilave edin ve suyunu ekleyin. Boza kıvamında bir hamur olması için suyun tamamını boşaltmayın.Yağlanmış kek kalıbına hamurunuzu boşaltın ve kabarana kadar pişirin. Soğuyunca pudra şekeri serpin ve, elma dilimleriyle süsleyerek servis edin.

FINDIKLI LOKMA KEK

Malzemeler (6 kişilik)
n 1 su bardağı toz şeker n 1.5 su bardağı un n 1 çay bardağı nişasta
n Yarım çay kaşığı tuz n 3 adet yumurta n 1 tatlı kaşığı vanilya n 1 paket kabartma tozu
n 1 çay bardağı süt n 8 çorba kaşığı tereyağı n Yarım su bardağı tanesiz reçel (çilek ve vişne gibi)
Üzeri için n 1 su bardağı süt n 2.5 su bardağı pudra şekeri n 1.5 çay bardağı kakao n 2 çorba kaşığı tereyağı
n 1 su bardağı fındık içi
Sosun hazırlanışı: Tereyağı ve suyu tavaya koyup eritin. Kakao ve pudra şekerini ekleyerek krema kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin.
Hazırlanışı: Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Yüksek kenarlı kek kalıbınızı yağlayın. Yumurta akını tuzla beraber kar haline gelinceye kadar çırpın. Toz şeker ve yumurta sarısını el mikseriyle karıştırın. Tereyağı ve sütü ekleyip çırpmaya devam edin. Azar azar yumurta aklarını sarılarına ekleyin.
Ayrı bir kasede, un, nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırarak, yumurtayla birleştirin. Karışımı kalıbınıza dökün, yarım saat kabarıp altın rengini alıncaya kadar pişirin. Kek pişince kalıptan çıkartın ve soğuyana kadar bekleyin. Ortadan enlemesine ikiye bölün. Arasına reçel sürün ve diğer parçayı üzerine kapatın. Küçük kareler halinde dilimleyin. Hazırladığınız kakaolu sosa batırın, fındık içine bulayın ve servis edin.

Haberin Devamı

ŞEKER KAYMAKLI KEK

Haberin Devamı

Malzemeler (6 kişilik)
Hamuru için: n 2 su bardağı un n 1 su bardağı toz şeker n 3 adet yumurta n 1 çay bardağı sıvı yağ n 2 çay bardağı yoğurt n 1 paket kabartma tozu n 1 adet limonun suyu n 1 adet limonun kabuğu
Kreması için
n 1 su bardağı pudra şekeri
n 4 çorba kaşığı su
Kremanın hazırlanışı: Suyu bir kaseye koyun ve üzerine azar azar pudra şekerini ekleyip karıştırın, krema haline getirin.
Hazırlanışı: Toz şeker ve yumurtayı 10 dakika boyunca çırpın. Sıvı yağ ve limon suyunu ekleyin. Un, kabartma tozu ve limon kabuğu rendesini bir kasede harmanlayın. Unlu karışımı yumurtalı karışıma yedirin. Yağlanmış kek kalıbına hamuru boşaltın. 170 derecede ısıtılmış fırında kekinizi pişirin. Kek soğuyunca üzerine şeker kremasını dökün ve limon kabuğu rendeleyerek servis edin.

CEViZLi&MAYALI KEK

Malzemeler (6 kişilik)
n 2 adet yumurta n 8 çorba kaşığı tereyağı n 1 su bardağı toz şeker
n 3 çay bardağı süt n 3 çorba kaşığı yoğurt n 1 çorba kaşığı maya
n 2-2.5 su bardağı un n Yarım çay kaşığı tuz n 1 tatlı kaşığı tarçın
n Yarım çay kaşığı muskat rendesi
Hazırlanışı: Maya ve ılık sütü karıştırın, hacmi iki katına çıkana kadar bekleyin. Toz şeker, tereyağı ve yumurtayı krema kıvamını alıncaya kadar çırpın. Unu azar azar ekleyerek tüm hamur malzemelerini karıştırın. Koyu kıvamlı bir hamur hazırlayın. Gerekirse azar azar un ya da süt ekleyin. Hamuru yağlanmış kalıba koyun. Oda sıcaklığında 45 dakika bekletin. 170 derecede ısıtılmış fırında altın rengini alıncaya kadar pişirin. Pişen hamurun üzerini sıcakken kapatın ve soğuması için bekletin. Soğuyunca, dilimleyerek servis edin.