Ece Vahapoğlu

Ece Vahapoğlu

ecevahapoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Her fırsatta “Sağlık için su için” diyen biri olarak, seminerlerimde ve sosyal medyada, “Cam şişede içmek mi daha sağlıklı, pet şişe de olur mu?” sorusu bana sıkça sorulur.

CAM MI PET Mı

Kamuoyunda da sık tartışılan bir konudur. Pet şişenin geri dönüşümü zordur. Cam daha sağlıklıdır; ama ağırdır ve üretimi, taşıması, maliyeti ve kırılma riski daha fazladır.
Geçen gün Adana’da Agiad İş ve Meslek Ödülleri’ni sunarken ‘Yılın İnovasyon Ödülü’nü kazanan şalgam suyu lideri Doğanay Gıda’nın yeni ambalaj icadı beni çok etkiledi. Çünkü içecek sektörüne yepyeni bir soluk getiren, ‘Cam mı? Pet mi?’ karışıklığına çözüm getiren ‘Campet’ adında müthiş bir teknolojiyi tanıdım.
Almanya’da hafif ve kolay şekillendirilen pet şişelerin içi 1 mikron kalınlığında gözle görülemeyen esnek bir cam ile kaplandı. En kaba tabiriyle, pet şişenin içine gaz-bulut halindeki camın sıvanması yöntemiyle elde edilen Campet, pet şişenin kırılmazlık ve hafiflik avantajlarından vazgeçilmeden sağlıklı ürün tüketilmesine imkan tanıyor. Şişenin içindeki sıvı sadece cama temas ettiğinden lezzetinde bozulma olmuyor.
İki ambalajın da olumlu özellikleri birleştirilerek üretilen Campet’ten, renklendirici ve koruyucu kullanılmayan doğal sıkma meyve sularından dolayı baba memleketimden çıkan bu atılımı tebrik ediyorum.

Haberin Devamı

Koşu günü nasıl beslenmeli?

Pazar günü benim de koşacağım Vodafone İstanbul Yarı Maratonu var; sonra da Bodrum Global Run, New Balance Bozcaada, Nike Istanbul Run...
Yarış öncesi herkeste ne giyip, ne yiyeceği konusunda heyecan olur. Artık deneyimli sayılacak bir koşucu olarak ben de size beslenme konusunda bilgi vermek isterim.
Yarıştan bir gün önce, koşu esnasında gereken enerji için karbonhidrat almalıyız. Hatta çoğu yarış öncesi makarna partileri yapılır. Tam tahıllı gıdalar, pirinç, patates, meyveler ve nişastalı sebzeler karbonhidrat kaynağıdır.
Yarış sabahı erken kalkıp hafif ama doğru bir kahvaltı yapmak gerekir. Nişasta, tahıl, ceviz, badem, meyve, müsli gibi besinler koşu öncesi kan dolaşımınıza glikoz sokmanıza ve performansınızı artırmanıza yardımcı olur.
Koşuya iki saat kala bir şey yemeyin. Koşarken iç organlarımız oynadığı için boğazınızda yemek hissi istemezsiniz.
Koşu esnasında terleyerek sıvı kaybettiğiniz için koşu öncesi yeterince su içmek iyidir ancak başlama anına çok yakın, WC ihtiyacından dolayı, su içmemenizi hatırlatırım.