Engin Uğur Ağır

Engin Uğur Ağır

enginuguragir@gmail.com

Tüm Yazıları

31 Mart seçimlerinde İzmir’de hedefledikleri sonucu alacaklarına inandığını söyleyen Zeybekci, “Tüm hazırlıklarımız, projelerimiz bu yönde. İzmir’de kendimize bakıyoruz, algımız pozitif. Tüm kesimlerden genel bir kabul görüyoruz” diyerek iddialı olduğunu dile getirdi

AK Partinin İzmir Büyükşehir başkan adayı Zeybekci: Tüm kesimlerden kabul görüyoruz

AK Parti’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci, CHP’nin adayının kim olacağının kendilerini ilgilendirmediğini belirterek, “Biz işimize bakıyoruz, seçimi kazanacağımızdan şüphe duymuyoruz. Göreceksiniz, 31 Mart akşamı herkes İzmir’i konuşacak. İzmir’de istediğimiz sonucu alacağız” dedi.

Haberin Devamı

Seçim sürecini, projelerini ve kentle ilgili düşüncelerini Milliyet’e anlatan Zeybekci, İzmir’in her yerinde algılarının pozitif olduğunu, tüm kesimlerden genel bir kabul gördüklerini anlattı.

Zeybekci’nin sorularımıza yanıtları şöyle:

- 27 Kasım’dan bu yana sahadasınız. İzmir’i nasıl görüyorsunuz, İzmirlinin size bakışı nasıl?

Onu değerlendirecek göz, ölçü, metre, ayar ben değilim. İzmir’de olmaktan, Büyükşehir adayı olarak burada bulunmaktan mutluyum. Bakanlığım, belediye başkanlığım döneminde de İzmir’de seçim kampanyalarına katılmıştım. 2014’te, Binali Bey’in aday olduğu seçimde de buradaydım. Tekrar ediyorum, burada çok mutluyum. Bir kere bile olumsuzluk hissetmedim. İzmir’de her yere gidiyoruz, her restorana girmişizdir. Halkla iç içeyiz.

- CHP’deki adaylık sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Adayları henüz açıklanmadı. Sayın Aziz Kocaoğlu, son anda aday adaylığı başvurusu yaptı...

Esas olarak biz buna bakmıyoruz. AK Parti, İzmir’de kendi işine odaklanmış durumda. 31 Mart seçimlerinde burada istediğimiz sonucu alacağımızı düşünüyoruz. Tüm hazırlıklarımız, projelerimiz bu yönde. Dolayısıyla, CHP’deki adaylık süreci bizi ilgilendirmiyor. Adayları kim olursa olsun fark etmez.

‘Bencil olun’ çağrısı

- Yaşam tarzına müdahaleyle ilgili tartışmalara ne diyorsunuz? Bunun sürekli gündemde tutulması sizi etkiliyor mu?

21. yüzyılda bunu konuşmak, en büyük haksızlıktır. Yürüyen bir demokrasi ve seçim sistemi var. Sonra, bugün halkın iktidarı istediği zaman yerle bir etme gücü var. İzmir’i böyle bir tartışma ortamına çekmeyi hiç doğru bulmuyorum. Bakın; hava kirliliği, genç işsizlik, spor salonu eksikliği... Kentin birçok sorunu var. Şunu, üzerine basarak vurguluyorum... İzmir Büyükşehir’de yönetime gelirsek, 2 yıl içinde 20 bin kadına istihdam sağlayacağız. Bunların içinde engelliler de olacak. Bunu nasıl yapacağız? Türk halıcılığıyla... Bakanlığım döneminde de yaptım. O kadar çok şey yapacağız. Yaşam tarzına dönecek olursak... AK Parti’nin güçlü olduğu birkaç şehir sayalım... Örneğin; Konya, Kayseri, Erzurum, Kütahya... Görmüyor musunuz sokakları... Bizim şuna bakmamız lazım. İzmir’de arıtma tesisi yok. Kimseyi suçlamıyorum, bu katı atık sorunu 30 yıldır var. Bugün, atığını vahşi şekilde doğaya atan başka bir yer yok. Yine başka bir konu, İzmir’de kişi başına düşen yeşil alan miktarı sadece 1.6 metrekare. Meseleler, ideolojik bir perdenin altına atılıyor. Ben diyorum ki halkımıza, bencil olun; oyunuzu İzmir’in geleceğine verin. Rakibim, İzmir’in meseleleri. Kentin geleceğini inşa etmek, bir başka İzmir hikâyesi yazmak istiyorum ben. 2.5 yılda bir tüm doğrular yanlış hale geliyor. Burası, yaradılıştan dünyanın en güzel şehri. Heredotos, “Gök kubbenin altında yaratılmış en güzel topraklar” diyor İzmir için. Bu kent, 1980’e kadar Türk ihracatının yarısını yapıyordu.

Haberin Devamı

AK Partinin İzmir Büyükşehir başkan adayı Zeybekci: Tüm kesimlerden kabul görüyoruz
- Cumhur İttifakı olarak çalışmalar nasıl gidiyor, 31 Mart’ta CHP’yle kıyasıya bir yarış olacak gibi...

Haberin Devamı

Ben mücadele olarak görmüyorum. Bizim açımızdan İzmir, çok hızlı bir şekilde yukarı doğru gidiyor. Kendimize bakıyoruz, algımız pozitif. Tüm kesimlerden genel bir kabul görüyoruz. 31 Mart’ta basının en çok konuştuğu kent olacak İzmir.

- İzmir’e suda indirim vaat ettiniz...

0-20 ton arası yüzde 50 indirim yapabiliriz, tasarrufu teşvik için. Bu çok ilgi gördü, üzerinde çalışıyoruz. Geliştirebiliriz, farklı uygulamalarımız da olabilir. 0-5 ton arasında kullanım için de bir sürprizimiz olabilir. Bu devreye girerse önemli bir uygulama olacak. Ancak bizim gençlerle, öğrencilerle ilgili olarak da geniş çaplı çalışmalarımız var.

- “İzmir, ekonomi anlamında İstanbul’dan sonra Ankara’nın ikinci kenti olmalı” dediniz. Bu sözler, başkentten tepki görmedi mi?

Niye tepki toplasın... Ankara, ağırlıklı olarak tarım şehridir. Son dönemde savunma sanayii ve farklı yatırımlar da öne çıkmıştır. Altını çiziyorum; ekonomi anlamında İzmir, Türkiye’nin 2. kenti olmalı. Daha dün böyleydi. İzmir doğuştan ticaret, tarım, turizm ve sanayi şehriydi. Nasıl olur da Ankara’nın altına düşebilir ki... İstanbul’u zorlamalıyız. İçinde bulunduğumuz şartlarda İzmir turizm, sağlık turizmi ve lojistik merkezi olamaz, çünkü bu haliyle kente yatırımcı gelmez. Sağımızı solumuzu görmüyor muyuz? İzmir’in geleceğini düşünüp de burnumuzun direğinin sızlamaması mümkün mü?

'KÖRFEZ GEÇİŞİ MUTLAKA YAPILMALI'

- Körfez Geçişi Projesi’yle ilgili düşünceniz nedir, son durum ne?

Körfez Geçişi, İzmir ve ulaşımı için çok önemli. Kentin bir gerdanlık gibi süslenmesi için mutlaka yapılması gerekir. İki yakayı, körfezi de kullanarak birbirine bağlamak hem ulaşım kolaylığı hem de yakıt tasarrufu olarak büyük önem arz ediyor. Bütün STK ve odaların itirazları da değerlendirilecek, çevreye zarar vermeyecek bir proje hazırlanarak bitirilecek. İtirazlar varsa, halkın yararı doğrultusunda revize edilecek.

'DISNEYLAND BENZERİ BİR PARK KURACAĞIZ'

- Gençler, çocuklar ve engelliler için projeleriniz var mı, onlara sürprizleriniz olacak mı?

Gençler için öncelikle iş sahası açacağız. Bunu da lojistik, turizm ve kongre merkezleri yaparak sağlayacağız. İzmir’de, Karaburun yöresinde büyük bir bilim ve teknoloji merkezi oluşturmayı hedefliyoruz. Gençler burada iş bulacak. Bu beyinlerin İzmir dışına kaçmasının önüne geçilecek. Ayrıca, açacağımız kent enstitüleri aracılığıyla gençlere, aralarında lojistiğin de bulunduğu farklı alanlarda iş garantili eğitimler vereceğiz. Gençlerimizi İzmir’de tutmalıyız.

Engellilerimizin yaşamı kolaylaşacak. Bunun yanı sıra, onların şehrin her yerinde rahatça dolaşmalarını sağlayacak düzenlemeler yapılacak. Kaldırımlar ve yollar ne yazık ki buna pek imkân tanımıyor. Altyapıyı ona göre düzenleyeceğiz.

Çocuklarımız bizim her şeyimiz. Onların zamanlarını hem eğlenerek hem de aileleriyle birlikte en iyi şekilde geçirebilmeleri için alternatifler üretiyoruz. Aileler, hafta sonu çocuğumu nereye götüreceğim diye düşünmeyecek. Mahallelerde eğlence alanlarının yanı sıra, çok büyük bir parkın içinde Disneyland benzeri bir park kuracağız. Burası, çocukların eğleneceği özel bir alan olacak. Çocuklar eğlenirken velilerin de etkinlikler yapabilmesini sağlayacağız.

AK Partinin İzmir Büyükşehir başkan adayı Zeybekci: Tüm kesimlerden kabul görüyoruz

'STATLAR BİTECEK'

- Ödemiş, Kemalpaşa, Selçuk, Menderes, Torbalı, Kiraz ve Kınık ilçeleri AK Parti’de. Karabağlar ve Bayraklı size yakın görünüyor. 31 Mart’ta kaç ilçe AK Parti’de olur?

Sayı vermiyoruz. Çok büyük başarı kazanacağız. Bizim amacımız, bütün ilçelerde başarılı olmak.

- Size ithal aday diyorlar?

Nereden çıkarıyorlar bunu? Ben Ege çocuğuyum. İzmir’in sınırları bütün Ege’yi kapsar. İzmir’le gönül bağım var. İş bağlantılarım da var. İşlerim dolayısıyla bu kentte vergi sıralamasında 13. sıradayım. Egeli bir vatandaş olarak İzmir’e en güzel hizmetleri getirmek istiyorum.

- Statlar... Alsancak Stadı ile Göztepe’nin stadı yapılıyor. Karşıyaka stadının durumu ne olacak?

Sizin de belirttiğiniz gibi, Alsancak Stadı’nda ve Göztepe’nin stadında çalışmalar hızla devam ediyor. İki stadımız da İzmir’e layık şekilde tamamlanacak. Karşıyaka stadını da eninde sonunda tamamlayacağız. Karşıyaka İlçe Stadı’nın yerine yapılması planlanıp ihalesi daha önce açılan davalar nedeniyle 2 kez iptal edildi. Üç yıldır temel aşamasında kalan statla ilgili olarak geçen ay İmar Barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alındı. Maalesef, mahkemenin durdurmuş olduğu bir süreç vardı. İmar Barışı’ndan yararlandırdık. Bir iki eksiği vardı, onları da tamamladık. Tekrar ihalesinin yapılmasını sağlayacağız. Karşıyaka, stadına kavuşacak. Ayrıca, Atatürk Stadı’nı da UEFA standartlarında bir stada dönüştüreceğiz. Sadece futbolla sınırlı kalmayacağız. İzmir’e spor salonları ve yüzme havuzları da kazandıracağız.