Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

drerkansevinc@gmail.com

Tüm Yazıları

Altın Çıpa Ödüllü marina, Çeşme’de turizm sezonunun uzamasına büyük katkı yapıyor. Saatçioğlu, eşi ve çocuklarıyla denizin, rüzgarın tadını çıkarmayı biliyor...,

Hayatı deniz ve rüzgar

Resmi açılışı 2010 yazında yapılan Çeşme Marina, yüzde 90’ın üzerinde doluluk oranına ulaşmış durumda. Ulaştırma Bakanlığı’nın yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıkardığı Çeşme Yat Limanı’nı 2006 yılında IC İbrahim Çeçen Holding, Camper&Nicholsons Marinas International ortaklığı almıştı.
Yat limanını 25 yıllığına işletecek olan ortak girişim grubu, Çeşme Marina’da St. Tropez’deki dünyaca ünlü Port Grimaud’un tasarımcısı olan Atelier Xavier Bohl ve Ayyapı Mimarlık’ın hazırladığı projeyi uygulamış, 18 milyon euro yatırım yapmışlardı.
Denizde 400, karada ise 100 tekne kapasitesi ile 60 metre uzunluğa kadar olan yerli ve yabancı tekneler için mükemmel bir bağlama limanı olma özelliği yanı sıra restoranlar, barlar ve kafeler ile misafirlerine değişik seçenekler sunan Çeşme Marina, Doğu Akdeniz’in en önemli yat limanlarından biri olmayı hedefliyor.
İstanbul’dan güneye, güneyden İstanbul’a geçerken yat sahipleri için oldukça cazip bir noktada olan Çeşme Marina Arkitera ve Altın Çıpa ödüllerine layık görülmüş durumda. Marina’nın genel müdürlüğünü yapan, sülaleden denizci Kemal Saatçioğlu, sadece ideal işini değil ruh eşini de bulmuş nadir şanslı insanlardan biri. Eşi de yelkenci. Onların ortak noktaları deniz ve rüzgar. Çocukları da bu isimleri taşıyor.

Aileden denizci

Rahmetli dedesi emekli deniz albay, rahmetli babası gemi inşa mühendisi. Denizle 7 yaşındayken İstanbul Yelken Kulübü’nde tanışıyor. Onun oyun alanı babasının çalıştığı tersaneler. Babası 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kurulma aşamasında İzmir’e dönüyor. Kemal Saatçioğlu, bu enstitüde yüksek lisans yapmış.
Marinacılık yaşamı 1998’de Kuşadası’nda liman şefi olarak başlıyor. İlk Marina Müdürlüğü Altınyunus Marina. Sonra Koç Grubu ile 12 yıl süren serüven. 2004’te bir yelken yarışı sırasında tanışıyor eşi Kübra ile. 2007 de evlilik. İki küçük yavru ile Ege aşığı, iki denizci insan daha ne kadar İstanbul’a dayanabilirlerdi ki.
Gelen teklifi değerlendirip Çeşme Marina’nın müdürlüğüne geliyor Saatçioğlu...
Eşi ise deniz malzemeleri pazarlayan West Marine’in Ege Bölgesi kurumsal satış sorumlusu görevini homeofis olarak yürütmeyi sürdürüyor.
Kemal, ofiste oturmaya hiç sevmiyor. Sabah gelir, acil mail varsa onları cevaplar, çıkar dışarı, ticari kısımları dolaşır, süregelen işlere bakar. Vaktini uzun ve sonuçsuz toplantılarla boğmaktansa ancak bir şeylerin biriktiğini anladığı zaman ekip arkadaşlarıyla toplanıyor. Zaten iş içinde ve dışında ciddi bir uyum içindeler.
En büyük hobisi aşçılığı. Hafta sonlarını iple çekiyor. Cuma, cumartesi, pazar yemekler ondan. Özellikle deniz mahsulleri ağırlıklı. Mutfağa girince kendini kaybediyor dersek yalan söylemiş olmayız.

Motorsiklet düşkünü

Tutkusu motorsiklet. Kapıda duran BMW 1100 onun. Aslında hayatın tadını hissettiren her şey onu cezbediyor. Marangozluğu da çok seviyor mesela. Antika merakı var, özellikle deniz antikası. Restorasyonlarını da kendisi yapıyor.
Fotoğrafla uğraşıyor. Sergiler açmış, ödüller almış. Her akşam muhakkak en az iki film seyreder. Referans kitapları çok seviyor. Seyahat yaşamında önemli bir yer tutuyor. Özellikle Yunanistan ve İtalya’yı avucunun içi gibi iyi biliyor.
Tekneleri Tike adını taşıyor; şans tanrıçası. Kıyafetlerini kendi alır. Şeytan detayda saklıdır diye bir laf var ya; Kemal o tarife uygun. Sadece giyinmiyor, aksesuara da dikkat ediyor. Gömlekte antika kol düğmesi olmalı, saat ve çanta kıyafete uymalı. O nedenle hazırlanması kolay değil.
Haftada 4 gün spora gidiyor ama aklı İstanbul’da bir sene devam ettiği Kendo’da. Her yerde yapılan bir spor olmayan Kendo, Japon Kılıç Sanatı..

Haberin Devamı


Herkes için huzur ve mutluluğumuz var

Haberin Devamı

* Açılmasının üzerinden az bir süre geçmesine rağmen ardı ardına gelen ödüller...

Ortaklarımızın kuvvetli alt yapıları, uzmanlaşmış dinamik kadrolarımız ve çağdaş yönetim anlayışımız bu başarıyı getirdi. Türk gayrimenkul sektörünün en önemli isimlerinden oluşan Arkitera seçici kurulu, marinamızı Ege mimarisi geleneğini sürdürdüğü için birinciliğe layık gördü. 6. Altın Çıpa Denizcilik Ödülleri kapsamında da 2010-2011 yılının en iyi marinası seçildik. Altın Çıpa Jüri Heyeti, son teknoloji kullanılarak tasarlanmış uluslararası standartta bir marina olması ve aynı zamanda ek tesisleriyle tekne severlerin isteklerine uygun bir sosyal mekan kurmasından dolayı bizleri ödüllendirdi. Bunlar tabii gurur verici şeyler... Yeni bir marinanın bu kadar ciddi ödüllere layık görülmesi bizi çok memnun ediyor.

* Yapılırken karşı çıkanları da biliyorum

Bu tür yatırımlar olacağı zaman çekinceler ve karşı çıkışlar olabiliyor. Ama getirileri anlaşıldığında, karşı çıkanlar bile destekliyor. Şu anda yerel yönetimlerden, halktan, esnaftan, herkesten destek görüyoruz. Marina’nın Çeşme’ye neler getirdiğini ve albenisini gördüler. Her iki ortak da yatırımlara devam etmek istiyor. Bu konuda çok titizler ve buradaki her şeyle birebir ilgilenirler. Türk denizcilik sektörüne farklı bir butik marina anlayışı getirdik. Bu butik anlayış, son teknoloji kullanılan ve tekne sahiplerinin tüm ihtiyaçlarına cevap veren yüksek kaliteli bir liman inşa etmenin yanısıra şehir merkezine yakışan, şehir merkezinin mimari dokusuna uyumlu bir sosyal tesis yaratma anlayışı...

* Çeşme Marina sezonun uzatılmasında önemli katkılar sağlıyor.

Daha da sağlayacak. Biz o gayretle çalışıyoruz. Müşteri memnuniyeti anketi yaptık, sonuçlar çok güzel. Çeşme Marina’nın en büyük özelliği şehir yerleşimiyle bir arada olması. Marinalarda en çok eleştirilen halktan kopukluk burada yok. Kentin bundan sonraki mimari gelişimi için de burası yeni bir sembol ve örnek olacak. Çeşme Marina’da herkes için konfor, huzur ve mutluluk var.

* Yelken yarışları ne zaman başlıyor?

Çok ciddi bir aktivite planımız var. En önemlisi kendi bünyemizde yeralan ve federasyon onayı da gerçekleşen yelken kulübünün aktiviteleri. Artık resmi yelken yarışları düzenleyebiliyoruz. Çeşme’nin rüzgarının kalitesinden ve denizinin güzelliğinden keyif almamak mümkün değil. Ama zaman içinde buradaki yarış düzeni yok oldu. Gelir gelmez önce bu konuyu ele aldım. Yarış keyfini insanlara hatırlatıp, burayı tekrar yarış merkezi haline getirmekti amacım. Şimdi insanlar o büyüyü tekrar hatırladı. Bu ay ilk yarışlar olacak. Yazın misafir ettiğimiz çok fazla yarış var. Sonbahar ve kış trofeleri planladık.

* Sürekli canlı ve aktif olacak buraları...

Tabii ki... Sosyal zenginlikler ve aktiviteler sunuyoruz. Hem sanatsal, hem kültürel ağırlıklı faaliyetler olacak. Daha 25 sene buradayız ve yapacak çok işimiz var. Benim en büyük şansım çok iyi bir ekiple çalışıyor olmam. Marina işinde özellikle takım çalışması bile az geliyor, aile olmak lazım. Biz iyi bir aileyiz.

Haberin Devamı

KİMDİR

1968’de İzmir’de doğan Kemal Saatçioğlu, tüm eğitim hayatını bu şehirde geçirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi gören Saatçioğlu, aynı okulun Deniz Bilimleri Bölümü’nde Deniz İşletmeciliği masteri yaparken ihtisas konusu Marina İşletmeciliği’ydi. Saatçioğlu, Setur Kuşadası Marina’da başladığı meslek yaşamında Çeşme Altınyunus, Marmaris Netsel ve Setur İş Geliştirme Müdürlüğü’nün ardından, İstanbul Kalamış Marina Müdürlüğü sorumluluğunu da aldı.IC Çeşme Marina Müdürü görevini sürdüren Kemal Saatçioğlu, evli ve 2 çocuk babası.