Fatih Tanfer

Fatih Tanfer

fatihtanfer@mynet.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İzmir’in iki gururu Altay ve Altınor-du’nun, Süper Lig’e çıkmak adına oynadıkları finalde 1-0 galip gelen Altay, 18 yıl sonra Süper Lig’e tekrar döndü. Doğru vizyon ve gelecek adına kurduğu sistemle ve gençlere verdiği önemle ülkemizin büyük gururu Altınordu finalde kaybetti.
İki İzmir takımının centilmence mücadelesi, Fair Play adına verdikleri güzel örneklerle televizyon başında izleyen milyonların alkışını hak etti. Süper Lig’e çıkan Altay’dı, kazanan ise İzmir oldu.
Her iki takım da maçın başından itibaren temkinli bir oyun anlayışıyla oynadılar. Altay’ın önemli gol silahı Marco ve üretken oyuncusu Erhan Çelenk ilk yarıda kadroda yoktu. Cebrail müthiş bir oyun oynadı.
Mehmet Erdem soldan ataklara katıldı. Defans merkezindeki İbrahim ve Murat, derin savunma anlayışı ile dikkatliydiler. Altınordu da defans arkasına attığı uzun toplarla Ahmet İlhan ve Metehan’la pozisyon kovaladı.
12. dakikada Ahmet İlhan’ın net bir golü kaçırması Altınordu adına bir dönüm noktasıydı. Metehan’ın ise Cebrail’in enerjik oyunu karşısında etkinliği kayboldu. Kalede Erhan yine başarılıydı. Kaptan Sinan savunmadaki sezgisi, pozisyon bilgisi ve yerinde müdahaleleriyle başarılıydı.
Altay ikinci yarıda oyuna Marco ve Erhan Çelenk’i oyuna alarak başladı. Fizik güçleri, yetenekleri ve doğru şekilde etkili hücum anlayışıyla oyunun hakimi oldu. Altay, savunmada sakin, orta alanda baskılı, hücumda da çabuk oynayan bir takımdı. 60. dakika ile golün atıldığı 89. dakika arasında Paixao, Erhan Çelenk ve Kappel ile net 5 gol pozisyonu yakaladı. Bu pozisyonların bir tanesinde de Paixao’nun şutu direkten döndü. Altınordu’da hücumda yaratıcılık olmayınca üretkenlik sıkıntısı yaşandı. Kendi yarı alanından hücuma çıkmakta zorlandı. Altınordu ikinci yarının en etkili pozisyonunda 86. dakikada Ahmet İlhan’ın kafa vuruşunu Cihan kurtardı. 3 dakika sonra Kappel ortaladı. Erhan Çelenk’in asistinde Marco yine golcülüğünü gösterdi.
Altay’ın, İstanbulspor’u yenerek finale kaldığı maç sonrası, “Büyük Mustafa ve aslanları geliyor” başlığındaki yazımın sonunda, “Süper Lig Altay’ın hakkıdır” ifadesini kullanmıştım. Lig sekizincisi olduğu günlerde bile 90+3 köşemizde Altay’ın bu ligin en güçlü ekibi olduğunu inanarak belirtmiştim. Altay, Mustafa Denizli’nin kendi ifadesi ile, ‘görev emri’ni kabul ettikten sonra gücünün farkına vardı.
Mustafa Hoca Süper Lig yolunda engelleri nasıl kaldıracağını biliyordu. Öncelikle takımda coşku, mücadele gücü ve cesaret arttı. Rakiplerini iyi analiz etti. Hiçbir başarı tesadüf olamaz. Mustafa Hoca sabır, cesaret ve öngörüsünü birleştirip teknik adamlık adına harika örnekler verdi. Sonuç ortada. Altay Süper Lig’de. Altınordulu futbolcular ise terlerinin son damlasına kadar büyük bir mücadele verdiler. Altınordu’nun hedefi ülke futboluna genç futbolcular kazandırmak. Bunda da çok başarılı. Hüseyin Hoca ile birlikte final oynama şerefine eriştiler. İnanıyorum ki bu büyük yolculuğunuz asla bitmeyecektir.
Tek kelime ile kazanan İzmir oldu. Büyük Altay’a Süper Lig’de başarılar dilerim.