Fatih Türkmenoğlu

Fatih Türkmenoğlu

fturkmenoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İSTANBULUN ORTA YERi AKVARYUM


Cnn Turk'te yıllardır yaptığımız Bayram Sohbetleri'ni, bu sene farklı bir yerde çekmeye karar verdik. Özcan Maviş ve Mahperi Uçar “Yeni açılan akvaryumda yapalım” diye ısrar ettiler. Ozan Onat fikre bayıldı, Aslı Öymen de hemen kabul etti. Bu durumda, benim “Ama orası uzak, konuk gelemez” türevi itirazlarım pek cılız kaldı.

17 milyon Avro’luk yatırım
Programlar bir saatlik, yani bir sürü şey konuşuyor olmak lazım. Mekana bağlamak lazım, bayramla ilişkilendirmek lazım falan filan. İlk çekim gününde, Forum İstanbul'daki Turkuazoo’da soluğu aldım.
Dünyanın bütün büyük şehirlerinde, bazen birden fazla sayıda olan devasa akvaryumlardan, ülkemizde ilk kez açılıyor. Ne yalan söyleyeyim, böyle yeni şeyler olduğunda hafif gururum okşanıyor. “Oh be, benim memleketimde bir sürü güzel şey oluyor” diye düşünüyorum. Bizim akvaryum 'Turkuazoo', 8 bin metrekarelik bir alanda kurulmuş. İnşaat ve dekorasyon çalışmaları tam 16 ay sürmüş ve resmi açılış tarihi 30 Ekim’e kadar 17 milyon Avro harcanmış. İçeride 10 bin farklı su canlısı var. Toplam 25 bin balık ve su canlısını izlemek mümkün. Balık besleme seanslarını seyretmek çok zevkli. Uzunca bir tünel üzerinde raylarla yürüyen yol yapmışlar. Burada üç tarafınız akvaryumla çevriliyken kayar gibi hareket etmek de çok masalsı. Akvaryum her gün 10’da açılıyor. Hafta arası 6, hafta sonları da akşam 7’ye kadar açık. Hafta sonları acayip kalabalık; bir gün içinde 10 binlerce insan giriyor içeri. Biraz pahalıca. Yetişkin 25, çocuklar 18 TL; tabii ne kadar masraflı bir organizasyon olduğunu unutmamak lazım. Ayrıca, yeni yılda özel eğitmenlerle 'akvaryum dalışı' başlayacakmış. Köpekbalıklarını ellerinizle besleyeceksiniz, vatozlarla yüzeceksiniz. İşte o kısmıyla daha çok ilgiliyim, ben hayatın içinde olmayı severim.

Kızımı kimselere veremem
Turkuazoo’da çekimlerini yaptığımız Bayram Sohbetleri’nin çoğuna, ben de kızımla gittim. Çok etkilendi akvaryumdan. Daha önce Atlanta, Chicago ve Londra’da götürmüştüm oysa, ama çocuklar için 'şimdi ve burada' önemli. İyi ki burada da açmışlar. Neyse, benim çevreci prensesim, bir çekim sonrası bütün balıkları teker teker dolaştı, ahtapotu dakikalarca inceledi. Sonra bana dönüp, “Baba ben bunu yemeyi çok severim, oh, çok güzel, keşke gene yesek” dedi. Kimse duydu mu diye, yüzüm kızararak etrafa bakındım. Ah be kızım, ben seni yerim. İyi ki varsın! Ben seni dünyanın tüm akvaryumlarına götürürüm, ama kimselere veremem. Tabii sen balık gibi ellerimden kayıp prensine gitmezsen.

İSTANBULUN ORTA YERi AKVARYUM


Yazar Fatih Türkmenoğlu kızıyla beraber Turkuazoo’yu gezdi.