Fatih Türkmenoğlu

Fatih Türkmenoğlu

fturkmenoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kuşadası’nı bu kez çok sevdim


Kuşadası Türkiye’nin ilk keşfedilen “turistik” yörelerinden biri. Adını, üzerinde Cenevizlilerin inşa ettiği bir kale bulunan Güvercinada’dan alıyor. İlk bakışta beton mezarlığı ve turist avcısı hali vardır. Hele o girişe dikilen birtakım ucuz görünümlü gökdelenler falan; sanki cinayet işlemişiz, katletmişiz, acımadan vurmuşuz! Her şeye rağmen Kuşadası’nı severim. Çarşısı, milli parkı ve sahiliyle gönlümdeki yerlerden biridir. 

Milli park muhteşem
Dilek Yarımadası’ndaki milli park mutlaka görülmeli. Bitki örtüsü ve içinde yaşayan hayvanlarla Türkiye’nin en zengin milli parkıdır. Yaklaşık 250 adet kuş, 28 memeli, 42 sürüngen, 45 balık türü ve 804 bitki türü barındıran bu park Kuşadası’ndan yarım saat mesafede. 11 bin hektarlık bir alanda, olağanüstü.
Koyların güzelliği anlatılır gibi değil. Allah’a şükür mangal yakmak yasak. Eğer hafta sonu değilse, sinir bozucu terminatör insan manzarasıyla da karşılaşılmıyor.
Uzun uzun yüzmek, saatlerce yürümek, bisiklete binmek, bitkileri incelemek mümkün. Hatta modern turizm aktiviteleri de var: Foto safari, motosiklet safari, at safari, kuş gözlemciliği... Hakkını vererek gezmek için en azından dört-beş saat ayırmalısınız.
Kuşadası’nda bol bol plaj var.
30 kilometreye yakın bir kıyı şeridi içinde plajlarda ve koylarda sörf, yelken, kano, sukayağı, balık avcılığı ve tekne turları yapma imkanı bulabilirsiniz.
Kadınlar Denizi Plajı, Yılancı Burnu Plajı, Güvercinada Plajı, Yavansu Plajı, Kuştur Plajı, Sevgi Plajı, Karaova Plajı, Güzelçamlı Plajı, Kalamaki Plajı... Bunların yer yer uzun ve geniş olmaları kalabalığı gizliyor. Ben hafta içi bir günde gördüm, fena değildi. Maalesef yabancı turistlerin bloglarında, forumlarında plajdaki çöplerden çok şikayet ediliyor.

Sağlık tatiline uygun
Kuşadası’ndaki Natur Med’in sahibi Dr. Yaşar Yılmaz tesisi beş yıl önce açmış. Daha çok Alman turistler, biraz da “arınma”nın önemini kavramış Türkler geliyor. Almanlar tatil anlamına gelen “urlaub” ile kür anlamına gelen “kur”u birleştirmiş, bu tarz tatile “kurlaub” demişler. Doğru beslenme, bolca fiziksel aktivite, öğleden sonraları uzun yüzme seanslarıyla da, tatille sağlıklı yaşamı birleştirme son derece başarılı gerçekleşiyor.


Ne yapılır?
Kuşadası’nı bu kez çok sevdim


Kuşadası her yerin ortasında. Yarım günlük turlarla antik kentlere gidebilirsiniz. Selçuk ve Efes’e günübirlik turlar var. Efes kaçmaz. Her sene görüp her defasında hayran oluyorum.
Dilek Yarımadası Milli Parkı’na zaman ayırmayı unutmayın.
Güvercinada Kuşadası’nın hemen kıyısında ince bir yolla sahile bağlanmış küçücük bir ada. Görmek isteyebilirsiniz. Turistik.
Gelmişken Samos (Sisam) Adası'na geçmek ister misiniz? Her yerde turların ilanlarını göreceksiniz. Yengenli, pardon Schengen’li pasaport var mı?
Meryem Ana’yı görmediyseniz, mutlaka gidip görün.
Şirince çok yakın.
Beach club ve aqua parklar da var. Adaland muhteşem. Yunuslarla yüzün, dev kaydıraklardan atlayın. Günlük giriş fiyatları 20 ile 35 YTL arasında değişiyor.
Güzelçamlı (Kalamaki) harika bir doğanın ortasında. Kuşadası’nın gürültüsünden ve uğultusundan uzaklaşmak için çok iyi bir fikir olabilir.
1618’de yapılmış olan Kervansaray’ı ve gene aynı yıldan kalan Kaleiçi Camii’ni mutlaka ziyaret edin.
Çarşıyı çok severim; özellikle akşam bastırınca turlamaya çıkanlarla birlikte renkleniyor. 
Kuşadası geceleri çok renkli. Barlar sokağı cıvıl cıvıl. Biraz daha kaliteli eğlence isterseniz, Biraver ve Jade’i tavsiye ederim. 


Nasıl gidilir?
İzmir’den Kuşadası’na, İzmir-Aydın yolunun 65'inci km’sinden, 25 km’lik yol izlenerek yaklaşık 1,5 saatte ulaşılır. 


Ne yenir?
Aklınıza gelen her şey var; sakın korkmayın. Balık isterseniz, en iyilerden biri Kazım Usta. Ben hem mezelerinden hem de balığından çok memnun kaldım. Manzara da mükemmeldi. Fiyatları oldukça makul. Bir de Secret Garden diye bir yer var; Kuşadası’nın yerlileri “Aaa, orası bozdu artık” dediler, gitmedim. Bilemem. 


Nerede kalınır?
Kuşadası ve civarında kalınacak o kadar çok yer var ki, kimse açıkta kalmaz diye düşünüyorum. Kamping alanından pansiyonlara, üç-beş yıldızlı otellere kadar seçenek çok. Kuşadası’ndaki Kısmet çok özel bir otel. Kalmasanız da, güneşin batışını izlemek için mutlaka uğramalısınız. www.kismet.com.tr. 

Natur Med çok lüks olmayan bir sağlık kürü oteli. Davutlar köyünde.
Tel: (0256) 657 22 80 

Çok özel bir tatil geçirmek için az odalı Kervansaray’ı tavsiye ederim.
Tel: (0256) 614 41 15