Fatih Türkmenoğlu

Fatih Türkmenoğlu

fturkmenoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Nerelerde “sörfleyebilirsiniz”


Deniyorum deniyorum, olmuyor. Bu işi bisiklete binmek gibi, yeni bir dil öğrenmek gibi; bazı insanlar doğallıkla hallediyor, bazılarının uzun uzun çabalaması gerekiyor. O uzun çabaların sonunda, ortalama bile olunamayacağının içten içe hissedilmesi de ayrı bir moral bozukluğu kaynağı...
Ama insanları seyretmek hoşuma gidiyor. Her yaştan kadın ve erkek suyun içinde spor yapıyor. Artık neredeyse gittiğim her yerde rastladığım manzara bu. Hatta bir sürü otelin sörf okulu açılmış, onlar bile dolu.
Filmlerde çok güzel duran, yanık tenli çekici insanların sporu bu. Sörf güzel vücut, güneş, deniz, tatil demek. Ama aslında ilk kez 18’inci yüzyılda, Avrupalı denizciler tarafından yapılmaya başlanmış. 1950’ler ve 60’larda hızla yayılmaya başlamış; müziğe ve filmlere girmiş.
Birçok kişi için “ekstrem spor”, birçok kişi için de “insanı kendine getiren” bir aktivite. Bazıları için bir hayat biçimi. Avustralyalı sörfçü Nat Young, sörfü bir dine çevirmeye çalışmış ama takipçi bulamamış. Kaliforniya’da bazı kiliseler, pazar sabahı ayinlerini plajda yapıp ayini sörfle sonlandırırmış. Dünyada bir sürü “Sörf Filmleri Festivali” düzenlenir, ayrıca da Los Angeles’ta sörf yapmayana kız vermezlermiş!
Kıyafetler, okullar, aletlerle milyar dolarlık bir aktivite. Seyretmesi güzel mi güzel. Televizyon dizileri de bu popülerliğe katkıda bulunuyor. 
Bakıyorum 60’lık teyzeler gayet güzel sörf yapıyor, 70’lik amcalar tahtanın üzerinde “rüzgarın oğlu” kıvamında rahat.
Ben deniyorum deniyorum, olmuyor!

Nerelerde “sörfleyebilirsiniz”


Suadiye: İstanbul’un göbeğinde sörf

Haberin Devamı

Suadiye Sörf Okulu’nun 110 tane board’u, 120 tane de yelkeni var. Denizin temizliği Hıfzısıhha Enstitüsü tarafından belgelenmiş. Ayrıca isterseniz kendi ekipmanlarınızı kullanıp orada da bırakabiliyorsunuz.
İstanbul’un göbeğinde sörf yapmak çok keyifli olsa gerek. Rüzgarımız fena değildir hani; Boğaz’ı da hiçbir denize değişmem. Bir de geçenlerde Suadiye Sörf Okulu’nun sahibi ve ailesiyle tanıştım, son derece mütevazı ve hoş insanlardı. “Başlarsam, burada başlarım” diye bir kenara not ettim.
Detaylı bilgi için: www.suadiyewindsurfclub.com

Nerelerde “sörfleyebilirsiniz”


Tartışmasız cennet: Alaçatı
Düşünün, 500 metre genişliğinde, 1 kilometre uzunluğunda bir sahil; deniz 700 metre uzağa kadar sığ. Rüzgar kuvvetli ancak deniz düz. Yani bir sörf cenneti; yani Alaçatı.
Piri Reis Alaçatı’yı anlatırken “Burada deniz yufkadır” demiş. Kuvvetli rüzgar ve dalgasız deniz, sörfçülerin en çok tercih ettikleri özellikler. Bu yüzden birçok turnuva düzenleniyor, Alaçatı birçok şampiyonu ağırlıyor.
Ayrıca, İzmir Havaalanı’na sadece bir saat mesafede. Alaçatı’nın güzelliği ve görece az bozulmuşluğunu da düşünürsek, yöre bu konuda tartışmasız birinci. Çok okul var ama Arkın’ın okulu ASPC, son derece iyi işletiliyor.
Ekip çok genç ama deneyimli. Arkın en az 10 saat
ders almanın şart olduğunu söylüyor.
Detaylı bilgi için: www.alacati.de

Bodrum: Her koyda başka okul
Bodrum’da ne kadar çok sayıda sörf okulu var, şaşarsınız. Bütün koylarda ve büyük tatil köylerinin içinde sörf okulu var. Yalıçiftlik’te, Club Med’in okulunu çok sevdim. Gerçekten yaşlı başlı adamlar da rüzgarla uçuyordu adeta! Bir de Bitez’de, Aktur’un içindeki su sporları okulu çok iyi. Eğiticiler son derece profesyonel. Sörfü yapan yelkeni de deniyor; sonrasında başka türlü bir teknikle sörf yapmaya başlıyor; bir başlayan yıllarca devam ediyor.
Detaylı bilgi için: www.baddogsurf.com

İzmir’in bakir koyu: Teos-Seferihisar
Teos’taki Akkum Plajı’nda her seviyede eğitim almak mümkün. İhtiyaç varsa malzeme tedariki de yapıyorlar. Okulu görmedim ama dört yıldızlı bir tesis içindeymiş. Rüzgar durumu çoğunlukla uygun. Seferihisar, Sığacık-Teos; ilk kez bu yıl ziyaret ettiğim olağanüstü yerler. Hâlâ az keşfedilmiş. 

Datça: Sörfçülerin yeni gözdesi
Datça’da rüzgar bazen o denli şiddetli esiyor ki, denize çıkmanın imkanı olmuyor. Geçtiğimiz günlerde Datça’da düzenlenen Sörf Şampiyonası’nın birinci ayağı, şiddetli rüzgar yüzünden tam altı saat geç başladı.
Datça’da rüzgar haziran ayında “8” şiddetine ulaşıyor. Yaz boyunca da 6-7-8 şiddetleriyle seyrediyor. Rüzgar genelde 11.00 civarında başlıyor, akşam saatlerine kadar devam ediyor.
Ayrıca sörf yapmadığınız zamanlarda, şehirde de vakit geçirebilirsiniz. Özellikle Eski Datça çok güzel. Datça civarı da keşfe değer.
Detaylı bilgi için www.windsurfing-datca.de adresine bakabilirsiniz.

Şarköy: Tüm Trakya bölgesine hizmet veriyor
Şarköy’ün İstanbul’a uzaklığı 206 km. Şarapçılık yapılıyor ve bu özelliğiyle de tüm Türkiye’de tanınıyor.
Şarköy’deki sörf okulu, tüm Trakya bölgesine hizmet veriyor. Okulun sitesinde “hafta içi malzeme sıkıntınız olmaz” yazıyor. Okul, nisan-kasım ayları arasında açık.
Ayrıca, bir küçük bilgi daha, yukarıdaki Uçmakdere köyünde yamaç paraşütü yapmak mümkün. Yalnız henüz tesis yok; kendi malzemeleriniz varsa...
Okulla ilgili detaylı bilgi: www.surfsarkoy.com