Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,  

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi”  

Cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın bu sözünü bilmeyen yoktur. Neden ve ne zaman söylediğini bilmiyorum ama yüzyıllardır Manisa’da devam eden Mesir Şenlikleri’nin hikayesi Kanuni ailesiyle ilintili. Efendim rivayet o ki; Kanuni’nin annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalanır. Hekimler bir türlü çare bulamazlar rahatsızlığına. Dönemin hekimlerinden Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharat karıştırılarak bir macun hazırlanır. Hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan macunun hastalara da verilmesini ister. Mesir macunu her yıl Nevruz haftasında yapılır. Küçük kâğıtlara sarılan macun, o günden bugüne her yıl aynı dönemde Sultan Cami etrafında toplanan halka, şenlikler yapılarak dağıtılır.  

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız pandemi sebebiyle yaklaşık 4 yıldır kalabalıklar eşliğinde yapılmayan organizasyon Manisa Büyük Belediye’sinin çiçeği burnunda başkanı Ferdi Zeyrek’in göreve gelmesiyle yeniden canlanıyor. 28 Nisan’da yapılacak mesir saçım törenine kadar birçok etkinlikle kutlanacak Mesir Şenlikleri. Birçok sanatçıya ev sahipliği yapacak Manisa. Ve yine Sultan Cami’den halka saçılacak mesir. Açık söylemem gerekirse Mesir Şenlikleri’nin tekrar yapılıyor olmasına çok memnun oldum. Hatta dilerim önümüzdeki yıllarda bu organizasyon daha da büyür ve uluslararası bir kimlik kazanır. 

Uzun Apo’yu unutmayalım  

Mesir’den söz edip de yıllarca Kemeraltı’nda mesir satan, hem Mesir macununu, hem de Manisa’yı tanıtan Uzun Apo’ lakaplı Abdullah Ruhcan’ı anmasam olmaz. 1990 yılında Manisa’da gerçekleşen mesir şenliklerinden çok etkilenen Abdullah Ruhcan, 27 yıl boyunca İzmir’in tarihi mekanı Hisar Cami önünde yöresel kıyafetler giyip dolaşarak renkli poşetlerin içinde mesir macunu sattı. 2 metre 5 santim uzunluğundaki Ruhcan, uzun boyu, renkli yöresel kıyafeti ile dikkat çektiği için çarşıya gelen yabancı turistler onunla fotoğraf çektirmeden dönmezdi. Geçtiğimiz yıllarda vefat etmesinin ardından eşi Kemeraltı’nda Mesir satışı yapıyordu. Halen devam ediyor mu bilmiyorum. Ancak Mesir denince Apo amcayı anmadan geçmek olmazdı. Bu vesileyle Manisa Büyük Şehir Belediyesi’ni kutluyorum. Ve heyecanla haftaya pazar günü yapılacak mesir saçım törenini bekliyorum.