Ferhan İstanbullu

Ferhan İstanbullu

ferhanist@gmail.com

Tüm Yazıları

Moda tasarımının heyecan verici markaları, isimleri... Türk genci hayatın her alanında hepimize ilham vermeye devam ediyor

NAZLI BOZDAĞ

Gardırobumdan asla elemeyi düşünmeyeceğim tek bir malzeme varsa o da deridir. “İndirimden kış için ne alıp köşeye kaldırayım” diyenlere de “Deri ceket ve deri pantolon” cevabını veriyorum hemen.
Bir süre evvel gördüğüm gül kurusu, yüksek belli, ne uzun ne mini, baldır boylarında biten deri eteğin aklımdan çıkmadığını geçenlerde fark ettim. (Maalesef modaya meraklı olanların böyle bir defosu var; üzerinden uzun zamanlar geçse de bayıldığımız ve sahip olamadığımız bir parçayı hatırlar dururuz.) Sonrasında bir ‘Marie Claire’ çekimi için bir araya geldiğimiz o güzel kızın bu eteğin tasarımcısı olduğunu öğrenmemle, markaya olan merakım körüklendi. Kendisi Nazlı Bozdağ imiş.
Bence Türk moda dünyasının üzerine dikkatle eğilmesi gereken, şu an sadece deri koleksiyonu hazırlayan genç bir yetenek, Bozdağ... Ailesinin de deri üretimi-konfeksiyonu üzerine çalıştığını duydum, çok hoşuma gitti. Beğendiğimiz yabancı markaların önemli bir kısmının ikinci, üçüncü nesil tarafından yönetiliyor olması; gelenekle çağdaş tasarımın bir araya gelmesiyle ortaya heyecan verici işlerin çıkması sürpriz değil. Nazlı Bozdağ tasarımlarının renk seçimleri, detayıyla farklılık yaratan tasarım dili ve deri olmalarına rağmen neredeyse bir triko kadar hafif olmaları dikkatimi çekiyor.

Klasik anlamda zevkli
Berlin’de ikincisi yapılan İstanbul Next Fuarı’nda sunduğu tasarımları da hayli çarpıcı, Bozdağ’ın... Kimi tasarımcılar mucittir; kıyafeti hiç akla gelmeyecek biçimde tasarlamayı becerir. Kimiyse her şeyden önce klasik manada zevklilerdendir. Kendi giyim tarzları da ofisleri de kısaca hayatları da bu zevki yansıtır.
Nazlı Bozdağ tasarımlarında gördüğüm de işte böylesine net, gardırop klasiği olma potansiyelinde zamansız bir şıklık...
Dünyada deri üretiminde, tasarımında İtalya’yla birlikte ilk iki ülkeden biriyiz. Genç ve yetenekli isimlerin büyük deri üreticilerimizin kanatları altına alınmasının önemine inanıyorum. Hem markaların hem de birey olarak tasarımcıların gelişmesi açısından deri sektörümüz bence en az hazır giyim kadar vaatkâr ve güçlü...

Haberin Devamı

LES BENJAMINS

YENi, HEYECAN VERiCi MARKALAR

Haberin Devamı

Geçen günlerde L’appart PR’ın showroom’unu ziyaret ettim; Türk tasarımcıların son dönem işlerini görme turum kapsamında... Les Benjamins adlı nefis tişörtler yapan markanın tasarımlarını Beymen mağazasında görüp beğenmiştim.
Bu ilhamını Osmanlı’nın Jön Türkleri’nden alan markanın sonbahar-kış koleksiyonunda ürün adedinin de arttığını gördüm. Jön Türkler deyince burun bükmeyin lütfen; Les Benjamins tasarımları artık göre göre içimizin çıktığı Osmanlı Paşası resimlerinden, lale ve çini deseninden esinlenmiş filan değil. Markanın kreatif direktörü Suat Tutar, “Koleksiyonumuza hakim olan öğeler beklenmedik kontrastlar ve değişim ruhu... Kullandığımız farklı baskı teknikleriyle bu konsepte yeni bakış açıları kazandırıyoruz” diyor.
Les Benjamins tişörtlerde keçeli kalemle çizilen desenler bir baskı tekniğiyle tişörtlere aktarılıyor. Freud’u taktığı Playboy gözlükleriyle gülümseten, Elvis Presley’i rock’çı bir keşiş olarak yorumlayan bu kinayeli markanın tasarımlarını www.lesbenjamins.com adresinde görebilirsiniz.