Türkiye’nin yumuşak gücü

5 Haziran 2016



Somali’de çöken devlet yapısı, BM öncülüğünde, uluslararası toplum tarafından yeniden inşa edilmeye çalışılıyor ama henüz başarılı bir sonuç alındığı söylenemez... Türkiye, Somali’nin genelinde en etkili yumuşak güç konumunda. Kızılay’ın yardım ve hizmetleri halk üzerinde çok büyük güven ve sempati oluşturmuş durumda

Somali’deki iç savaş 25 yıldır sürüyor.
1991’de başlayan iç savaş ülkede taş üstünde taş bırakmamış...
İnsan kaybı ise yüz binlerle ifade ediliyor.

Yazının Devamı

Almanya’nın tarihi hatası

4 Haziran 2016

Nairobi-Kenya

Almanya Federal Parlamen-tosu Ermeni tasarısıyla ilgili kararı aldığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Kenya’nın başkenti Nairobi’deydik.

Akşama doğru bir araya geldiğimizde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yöneltilen ilk soru bu kararla ilgiliydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk tepkisini, “Bizim için kıymeti harbiyesi yok” diyerek verdi. Cumhurbaşkanı’nın mesajı “Bir parlamento kararıyla tarih değiştirilemez, gerçeklere aykırı biçimde yeniden yazılamaz” diye özetlenebilir.
Türkiye aleyhine bu tür kararları daha önce başka ülkeler de verdi ama hiçbiri olmayan bir soykırımı gerçeğe dönüştürmeye yetmedi.

Merkel’in oyu

Yazının Devamı

Futbol spor mu, savaş mı?

12 Nisan 2016

Beşiktaş, İnönü Stadyumu’nun yerine inşa edilen Vodafone ‘Arena’ ile yuvasına kavuştu...
Stadyumlarını “arena”ya dönüştüren futbol kulüplerine Beşiktaş da katıldı.
Diğerleri de sırada...
Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’ın açılış konuşmasını dinlerken, kullandığı kavramlar aklıma “Futbol spor mu, savaş mı?” sorusunu bir kez daha getirdi.
Orman, Beşiktaş’ın yeni stadı inşa edilirken tarihi doku dikkate alınarak, dış görüntünün Roma’daki Kolezyum’a benzetildiğini vurguladı. Kolezyum görüntüsünde inşa edilen stadyum, sahasına da “arena” denmesiyle uyumlu...
Bu ikisi, spordan çok, ölmek-öldürmek, temsili savaş, harp oyunu faaliyetlerine daha yakın kavramlar ve semboller.
Roma’daki Kolezyum’a bakalım...

Yazının Devamı

Eleştiri başka, hakaret başka

3 Nisan 2016

Erdoğan, Washington’daki ikili temasları kapsamında Obama ile Beyaz Saray’da yaklaşık 50 dakika görüşmüştü.

Washington
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi için geldiği ABD’de yoğun temaslarda bulundu. ABD Başkanı Barack Obama başta olmak üzere birçok liderle ikili görüşmeler yapan Erdoğan, zirvede de nükleer güvenlik ve terörle mücadele konusunda Türkiye’nin tezlerini dile getirdi. Erdoğan, ABD ziyaretinin son gününde temaslarını izleyen, beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtlandırdı. Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:
SURİYE’DE NE YAPABİLECEĞİMİZİ GÖRÜŞTÜK: Nükleer Güvenlik Zirvesi ile alakalı gelmiş olduğumuz Washington’da zirveyi bitirmiş olduk. Gerek devlet gerek hükümet başkanlarıyla ikili görüşmelerimiz oldu. Bugün de gerek Cumhuriyetçi gerekse Demokrat kanaat önderleriyle görüşmelerimiz oldu. Nükleer Zirve’de Sayın Obama’nın yemeği oldu. Buna bir çalışma yemeği diyebiliriz. Bütün devlet, hükümet başkanlarının üç ile beşer dakika civarında bazı sunumları oldu. Sayın Obama ile de bir saate yakın görüştük. Görüşmemizin ana ekseni, Suriye’deki gelişmelerdi. Suriye’de bundan sonraki süreçte neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Sabahtan itibaren

Yazının Devamı

Afrika’da insanlık ayıbı

5 Mart 2016

Cumhur-başkanı Tayyip Erdoğan’ın ziyaretleri sırasında Fildişi, Gana, Nijerya ve Gine’de gördüğümüz manzaralar kelimenin tam anlamıyla “şok” ediciydi.
Fakirlik, yoksulluk, işsizlik, kötü yaşam koşulları zaten ilk bakışta görülüyor.
Ancak, başkentlerin sokaklarında yürüyüp, daha dikkatli gözleyince vahametin boyutları insanı isyan ettiriyor.
Fildişi’nin başkenti Abidjan’da, Gana’nın başkenti Akra’da, Gine’nin başkenti Konakri’de kanalizasyon yok.
Lüks apartmanlar, evler, oteller ve resmi daire binaları dışında tuvalet yok. Sokakların kenarına açılmış dar su kanalları tuvalet işlevi görüyor. İnsanlar kadın, erkek, çocuk tuvalet ihtiyaçlarını açıkta, bu kanallarda görüyorlar. Evin hemen önünde kadınlar odun ateşinde yemek yapıyor, çamaşır yıkıyor, hemen önündeki tuvalet kanallarında çocuklar oynuyor, ayakları çıplak. Çoğunda ayakkabı yok.
Sadece tuvalet gibi kullanılan su kanalları değil, sokaklarda, meydanlarda, deniz kıyısında yığılmış çöpler, çöp dağları da dikkat çekmeyecek gibi değil. Bütün çöpler sokakta...
Dev çöp konteynerleri de tıka basa dolu ve günlerce, haftalarca öylece bekliyor.

Yazının Devamı

Bireysel başvuru bağlayıcı değil

4 Mart 2016

Nijerya/Abuja
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Afrika ülkelerindeki temasları sırasında Nijerya’da görüşme fırsatı bulduk. Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Dündar-Erdem Gül kararıyla anayasayı ihlal ettiğini belirtirken, bütçe sonrsı TBMM’nin gündemine HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını alabileceğini vurguladı.
Ak Parti’nin anayasa konusunda kendi teklifini getirmesi gerektiğini, erken seçimi doğru bulmadığını belirten Erdoğan, “Ben erken seçimden yana olmayan bir insanım. Fevkalade durumlar olur, tabii o ayrı bir konu. Millet, anayasa konusunda partilerin ne yaptığını görüyor. Anayasa yapım sürecinden kimlerin kaçtığı da görülecek” dedi.
Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

‘USULE VE ESASA AYKIRI’
(AYM il ilgili açıklamalarınız Türkiye’de gündemi oluşturdu. İtirazlarınız nelerdir?) Öncelikle Anayasa Mahkemesi’nin burada adeta birincil mahkemenin yerine kendisini koyması yanlış olmuştur. Yargı süreci bitti mi, hayır. Siz daha süreç bitmemişken devreye giriyor, durumdan vazife çıkartmak suretiyle böyle bir adım atıyorsunuz. Kaldı ki Sayın Anayasa Mahkemesi Başkanı, daha önceleri ‘Gerekçe açıklanmadan karar açıklanmaz’ tezini savunan bir

Yazının Devamı

Boşuna beyazlaşmaya çalışmayın

2 Mart 2016

Fildişi/Gana

Belki birçoğunuzun kafasına çocukken, benim gibi “Fildişi Sahili diye devlet ismi mi olur?” sorusu takılmıştır.
“Fildişi Sahili Devleti”, bu ismiyle bende hep merak ve sempati uyandırmıştı.
Fildişi Sahili’ne ayak basar basmaz çocukluğumda kafama takılan bu soru aklıma geldi.
Detayıyla öğrendik ki Afrika sahillerindeki devletlerin isimleri buradaki halkın tercihinden gelmiyor.
Avrupalılar, bu ülkelerin hangi kaynaklarını sömürmüşlerse isimler oradan geliyor.
Örneğin Fildişi Sahili, Avrupalıların Afrika’da öldürdükleri fillerin dişlerini bu sahilden gemilere yükledikleri için bu ismi almış.

Yazının Devamı

Senin ne işin var Suriye’de?

7 Şubat 2016

Latin Amerika gezisi dönüşünde soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’ya ‘Adeta işgalcisin, sen devlet terörü estiren, 400 bin kişinin katiliyle beraber hareket ediyorsun’ diye seslendi ve ekledi: Irak’taki hataya Suriye’de düşmek istemiyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şili, Peru, Ekvador, Senegal programı dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Rusya’nın “TSK Suriye’ye müdahale için hazırlık içerisindedir” iddiasına “Senin ne işin var Suriye’de? Adeta işgalcisin, sen devlet terörü estiren, 400 bin kişinin katiliyle beraber hareket ediyorsun. Sivilleri öldürmeye devam ediyorsun.. Türkiye, 911 kilometrelik sınırıyla tehdit altında, elbette tedbirini alacak.. Kendimizi savunma noktasında her an hazırlıklı olmak mecburiyetindeyiz. Kaldı ki orada soydaşlarımız var” karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı, 1 Mart tezkere döneminde yaşananları anımsatarak “Irak’ta düşülen hataya Suriye’de düşmek istemiyordum. Ben 1 Mart tezkeresinin yanındaydım. 1 Mart tezkeresinde Türkiye Irak’ta olsaydı, Irak’ın durumu böyle olmazdı. Çıkacak netice Türkiye’yi masaya getirecekti” diye konuştu. Cumhurbaşkanı’nın gündemde ilişkin görüşleri şöyle:

İŞARET FİŞEĞİ

Yazının Devamı