Filiz Aygündüz

Filiz Aygündüz

filiz.aygunduz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mevsimlerin seyrini değiştiren kitaplar vardır. Havalar soğumuş, güzelim yaz gelmiş geçmiş. Ama işte bir kitap çıkagelir. Peşi sıra da bahar. Engin Geçtan kitapları onlardandır. Geçen hafta Metis Kitap etiketiyle yayımlanan “Orada Bir Arada”yı elime aldığımda yağmur yağıyordu. İlk sayfada cemre toprağa düştü yeniden...

Kendiyle geçinmeye gönlü olanlar için, aynadaki suretle yüzleşmeye yardım eder Geçtan’ın kitapları. İnsan ruhunun perdelerini aralar; bazen güneş dolar içeri, bazen zifiri karanlık bir geceyle karşılaşırsınız. Her karşılaşma ilaç gibidir. Şifa verir. Herkesin anlayabileceği bir üslupta, incelikli, serinkanlı, nefis bir Türkçeyle yazar Engin Geçtan.

Haberin Devamı

Uzmanlık alanı psikiyatri olmakla birlikte, edebiyat alanında yedi kitabı bulunan Geçtan, edebiyat dışı kategoride ise 10 kitaba imza attı. “Orada Bir Arada” da bu ikinci kategoriden. Hem çok da fazla bilmediğimiz grup terapi metodunu işliyor hem karakterlerin hikâyelerini özel bir edebiyat lezzetiyle ince ince dokuyor. Aslında Geçtan, edebiyat ve edebiyat dışı alanlardaki her kitabında yaptığı gibi insanı anlatmaya devam ediyor.

Yeni kitabı “Orada Bir Arada”yı yazarken meslek hayatının farklı dönemlerinde, 30 yılı aşan grup psikoterapi deneyimlerinden esinlenmiş Geçtan. Adları Asma, Hünkar, Mahidevran, Miralay, Fatima, Tabu, Karyoka ve Baraka olan sekiz kişiden oluşuyor kurgu grup. Birbirleriyle kurdukları ilişki üzerinden hem onları tanıyoruz hem sorunlarını. Tanışma, Tartma, Açılma, Paylaşma, Kaynaşma, Bütünleşme ve Tatil Öncesi adı verilmiş toplam yedi bölümde. Dr. Q, seansı “Bu grup çalışmasına katılan sizler, birliktelik yaşantıları yaratma ve bunu gerçekleştirirken her birinizin kendisini daha iyi tanımasına zemin hazırlama amacıyla bir araya geldiniz” diyerek açıyor. Üyelerin terapi ortamı dışında bağımsız ilişkiler kurmasının kurallara aykırı olduğunun altını çiziyor. Grup terapi ortamının bir dertleşme ya da dış dünyada yaşadıklarını paylaşma yeri olmadığını, sadece orada ve o anda yaşanmakta olanlara odaklanılması gerektiğini vurguluyor ve ekliyor: “Sizleri ben bir araya getirdim, yani hazır bir sosyal ortam buldunuz, oysa dostluklar emek ve zaman ister.”

Haberin Devamı

Ve seans başlıyor. Önce uzun bir sessizlik. İlk kişinin sözü almasıyla, karakterlerin dünyasına giriyoruz. Küçük tartışmalar, yanlış anlamalar. Isınma. Alışma. Birbirleriyle kurdukları ilişkileri diyaloglar üzerinden okurken kendileriyle kurdukları ilişkiyi gözlemliyoruz. Her birinin daha önce belli bir terapi geçmişi olduğu için birbirinden değerli yorumlarla karşılaşıyoruz. Bambaşka hayatlardan, zorlu yaşantılardan gelen bu insanların hikâyeleri kendi hikâyemize de göz atma fırsatı veriyor.

Çok özel bir kitap “Orada Bir Arada”. Onu bu kadar özel kılan, kuru bir psikiyatri kitabı olmayıp, okura novella tadı vermesi. Edebiyatla edebiyat dışının görkemli bir buluşması olması. 85 yaşındaki bir psikiyatri profesörünün 56 yıllık mesleki deneyiminden süzülmesi.

Bize kitaplarınızla gelen baharları yaşatmaya devam edin Engin Geçtan.

Kaleminizin önünde saygıyla eğiliyorum...