Fuat Bol

Fuat Bol

fuat.bol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Malum, Suriye’de kimin eli kimin cebinde belli değil!

Süregelen kaotik ortam, her an yeni bir gelişmeye gebe. Türkiye’nin dışında hiçbir ülkenin niyeti düzgün ve akılları berrak değil.

Kendi bozuk niyetlerine göre politika belirleyen bu ülkelerin nereye sürüklenmekte olduklarını kendileri bile bilmiyor!

Bindikleri alamet, onları kıyamete doğru koşturuyor.

Oynanmakta olan büyük oyunun iki temel ayağı var; birincisi ekonomik (enerji kaynakları ve güzergâhları), bir diğeri de siyasidir.

Oyunu, başta ABD olmak üzere büyük güçler kurup dizayn ediyor; küçük ülkeler de kendilerine biçilen rolleri oynuyorlar. Bu yüzden savaşların çoğu, büyük güçlerin kurup yönlendirdiği terör örgütleri vasıtasıyla ‘vesayet savaşları’ şeklinde sürdürülüyor.

Haberin Devamı

Bölgemizde, vaktiyle suni sınırlarla kurulan devletlerin parçalanıp yeni bir harita söz konusudur. Siyasi olarak tasarlanan bu harita, İsrail’in ‘vadedilmiş topraklar’a kavuşmasını öngörüyor.

Bundan dolayı da Fırat ile Nil arasında yer alan ülkelerin ‘lokma lokma’ edilip İsrail’in önüne konulması gerekiyor.

BOP’un temel fikriyatı budur; Ortadoğu ülkelerine demokrasi ve insan hakları ise, işin tamamen kılıfıdır. Zira emperyalistler için asıl olan, kendilerine uydu olunmasıdır. Uydu olan ülkenin yönetim şekli hiç mühim değildir. Nitekim Mısır’ın ve Suudi Arabistan’ın hali ortadadır!

Parçalan-ması öngörülen ülkelerin başında Türkiye ve İran var. Bunu da Irak ve Suriye’de oluşturacakları bataklık sayesinde gerçekleş-tireceklerini umuyorlar. Şöyle ki:

Türkiye’nin güneyinde oluşturulacak terör koridoru marifetiyle sınırlar zorlanacak; Türkiye’den koparılacak topraklarla tasarlanan Kürdistan kurulacak.

Türkiye sınır dışına harekât düzenleyerek bu oyunu bozdu.

Afrin’de sıkışan ve binlerce kayıp vermekte olan terör örgütleri, akılları sıra çareyi Esed rejimiyle anlaşmada buldular! Böylece Türkiye ile Suriye güçlerini savaştıracaklar!

Bu durum ise, Türkiye’nin Rusya ile İran’ı karşısına alması demek.

Türkiye-Rusya ve İran arasında başlatılan Astana sürecini akamete uğratmak demek.

Haberin Devamı

ABD oyun içinde oyun oynayıp, bölgede mezhep savaşı çıkarmak ve Türkiye-İran Suriye ve Irak’ı bu kirli savaşa dâhil etmek istiyor!

Emperyalistlerin ve onların uşağı konumundaki uydu ülkelerin niyetlerinin bozukluğuna bakın ki kanı kanla temizlemek (!) istiyorlar.

Bir yandan, üçlü mekanizma deyip oyala; diğer yandan, neden sonra bir araya gelebilmiş ülkeleri, aralarına nifak sokup birbiriyle savaştır!

Sen neymişsin be Amerika!