Fuat Bol

Fuat Bol

fuat.bol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Öncelikle sevgili okuyucularımın, ayların sultanı olan mübarek Ramazanlarını tebrik ediyor; bu kutlu oruç günlerinin ebedi saadetimize vesile olmasını diliyorum.

İnsanoğlu, Rabbini bilip tanıması, O’na kulluk (ibadet) etmesi ve bulunduğu halden terakki edip yücelmesi için yaratıldı.

Allahü teala kullarını çok sevdiği ve onlara çok acıdığı için; kendilerini temizleyen, yücelten ve kendisine yaklaştıran ibadetlerle görevli kılmıştır. Zira yapılan tüm ibadetlerin dünyevi ve uhrevi faydaları insanın kendisi içindir. Yapılan hiçbir ibadetin Allahü tealaya bir faydası yoktur.

Haberin Devamı

Zira Allahü teala bütün noksan sıfatlardan münezzehtir (uzak).

İmam-ı Rabbani hazretleri, Kur’an-ı kerimden ve sevgili Peygamberimizin (aleyhisselam) hadis-i şeriflerinden derlediği Mektubat’ında : ‘ Mübarek Ramazan ayı çok şereflidir. Bu ayda nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlara verilen sevap gibidir. Bu ayda yapılan bir farz ibadet, diğer aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları bağışlanır. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz.

…Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi günah işlemekle geçer.

…Kur’an-ı kerim Ramazanda indi. (Bin aydan daha kıymetli) Kadir Gecesi bu aydadır.

Ramazanda iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Bu hal, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.

…Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken binlerce Müslüman af olur, bağışlanır…’ (1. Cilt, 45. Mektup)

Orucu bütün uzuvlarla yapmalı ve özellikle dilimizi kötü sözlerden ve gıybetten korumalıyız.

Yine sevgili Peygamberimiz buyurdu ki: ‘ Ramazanın birinci gecesi, Allahü teala müminlere rahmet eder; rahmet ile baktığı kuluna hiç azap etmez. Ramazanın son günü, oruç tutan müminlerin hepsini af eder.’

İmam-ı Gazali hazretleri ise, orucun üç derecesinden bahseder: 1- Avam (sıradan insanların) orucu 2- Havas (seçilmiş-özel insanların) orucu 3- Ehassül-havas (daha özel- seçkinlerin)orucu.

Haberin Devamı

Birincisinde; yeme, içme ve cinsellikten men olunma, ikincisinde tüm uzuvları (göz, kulak, dil vb.) günahtan sakındırma, üçüncüsünde ise, tüm bunlara riayet etmekle birlikte, kalbini düşük emellerden, dünya düşüncelerinden, kısaca masivadan (Allah için olmayan her şey) arıtarak, bütün varlığı ile Allahü tealaya bağlanmak vurgulanmıştır.

Oruç, riyanın (gösteriş) en az karışacağı bir ibadet olduğu için sevabı en çok olan ibadetlerdendir. Hadis-i kudside (manası Allahü teladan, sözleri Hz. Peygamberden olan) Cenab-ı Hak: ‘Oruç benim içindir; onun karşılığını ben veririm’ buyurmaktadır.

Tüm Müslümanların en iyi karşılıklara kavuşması dileklerimle..