Gani Müjde

Gani Müjde

-

Tüm Yazıları

Yapmayın ağalar, etmeyin. Zaten üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde sırtımızı denize çevirmiş karasal yayın seyrederek yaşayan bir toplumuz...

Tekne barışı

Ne zaman Boat Show ilanları görsem yüreğim ağzıma geliyor. Yine diyorum yüzlerce balıkçı sandalı dururken, fuarın en pahalı yatının resmi konulup, üstüne de “trilyonluk yatlar kapış kapış” manşeti atacaklar ve zaten denizciliği zengin eğlencesi olarak gören büyük kitleleri denizden biraz daha soğutacaklar diye.
Netekim öyle de oluyor.
Ama havacılık fuarlarında durum değişiyor. Sadece motoru ile bile en pahalı tekneden iki-üç tane satın alabilecek uçaklar arasından gariban bir planör seçilip “Türk şirketinin başarısı.Vallahi uçuyor” filan diye sunuluyor.
Yapmayın ağalar etmeyin. Zaten üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde sırtımızı denize çevirmiş karasal yayın seyrederek yaşayan bir toplumuz.
Uzaklaştırmayın denizden. Korkutmayın maviliklerden.
Dünyada emekli hobisi “Gezgin denizcilik” Türkiye’de başta devlet olmak üzere büyük bir kesim tarafından yolunacak kaz sürüsü olarak tanımlanıyor.
Laf nereden buraya geldi açıklayalım.
Marinalardan devlet her sene ecri misil adı altında bir işgaliye parası alır. Bu sene o kadar yükseltmişler ki bu ecri misilleri... Marinalar da kime yansıtacak? Müşterilerine tabii ki. Acayip marina rakamları oluşmaya başladı bu sene.
Örneğin Bodrum’da 17 bin avro tutan marina ücreti, hemen 15 dakika mesafeli Kos adasında kaç para biliyor musunuz? Her şey dahil 4 bin avro...
Böyle giderse mali barış yanında “tekne barışına” da ihtiyacımız olacak bir gün. “Teknenizi yurt dışında tutmayın. Türkiye’ye getirin” diye...

Haberin Devamı

Tekne barışı

Düşünen adam kaç para eder?
Rodin’in meşhur düşünen adam heykelinin bir versiyonuna düşünmeden 15 milyon dolar vermiş birisi. Adını da gizli tutmuş.
Parasına yazık diyorum. Gelseydi bizim memlekete.
Düşünen adam beş para etmiyor buralarda...

18 yaş altı yazı

Geçen yıl 18 yaş altında evlenen “kadın” sayısı 40 bin...
Kadını tırnak içine aldım çünkü 40 bin çocuğumuzu çocuk yap doğur, ona bak ve sağlıklı nesiller yetiştir diye evlendirmişiz aslında. Öpüşme sahnelerimiz bile “18 yaş altında izleyiciler kötü etkilenir” diye makaslanırken, 18 yaş altı koptu gidiyormuş meğer...
Aferin bize...
Pekiii aynı dönem içinde evlenen erkek sayısı kaç? Sadece bin.
Şimdi bu tabloya bakarak şöyle bir sonuç çıkartmak mümkün.
Erkekler “salak ve sorumsuz” olduğundan ve geç büyüdüğünden evlenmesi için 18 yaşından büyük olması bekleniyor.
Kadınlarda ise sorun yok. Nefes alsın yeter diyen zihniyet var oldukça 18 aylık veya 18 yaş hiiiççç fark etmiyor.

Haberin Devamı

Ayran şişesinde balık olsam

Tozkoparan günlerimizde 60 tane komşumuzun olduğu
dev bir blok içinde geçti çocukluğum.
Çok renkli bir apartmandı. Laz komşularımız vardı, Kürt komşularımız vardı, Arnavut komşularımız vardı. Bütün bunların içinde yıllar sonra Süryani olduğunu anladığım bir komşumuz daha vardı.
Zahir Amca dünya tatlısı, klark bıyıklı İstanbul beyefendisi bir amcaydı. Fötr şapkası ve evrak çantası ile eve dönerken cebinde mutlaka gazeteye sarılı bir şişe olurdu. O şişenin ne olduğunu anlayamazdım. Çok sonraları farkına vardım ki Zahir Amca etrafa ayıp olmasın diye rakı şişesini gazeteye sarıp cebine koyuyordu.
Gün geçti, devran döndü, sıra bana geldi. Bir ayran bağımlısı olarak ayranımı gazeteye sarıp eve getirmek zorundayım artık. Kendimi bildim bileli ayran bağımlısıyımdır. Buzdolabından ayran şişesi eksik olmaz.
Başbakanın ayranı kutsamasından sonra başka şansım kalmadı. Yoksa bir anda iktidar yalakası damgası yemem işten bile değil. Bu yüzden cebimde gazeteye sarılı bir şişe görürseniz bilin ki ayrandır.
Ayran içelim ama ayrı düşmeyelim birader.

Haberin Devamı

Üzümlü kek tarifi

Fenerbahçe, Benfica’yı yenip Amsterdam’a gitseydi kendimi “kek” yemeye hazırlamıştım ama madem annemizin ligine döndük o zaman size annemizin margarini ile yapılan bir kek tarifi vereyim.

Hazırlanışı:
İlk olarak yumurtalarımızı yıkayalım daha sonra geniş bir kasede yağ, şeker, yoğurt ve yumurtayı iyice çırpın. Üzerine un, kabartma tozu, vanilya ekleyerek karıştırın, kek hamurunu hazırlayın. Kuru üzümü iyice yıkayıp üzerine biraz un serperek hazırladığınız kek hamurunun içine ilave ederek karıştırın. 200 derecede 30-40 dakika pişirin ve servis yapın. Afiyet bal şeker olsun.

MALZEMELER:
* 3 tane yumurta
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 su bardağı ayçiçek yağı
* 1.5 su bardağı toz şeker
* 1 tane kabartma tozu
* 1 tane vanilya
* 3 su bardağı un
* Kuru üzüm