Gökmen Aytaç

Gökmen Aytaç

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen hafta bu zaman... Bu köşede Barselona’yı görmek lazım demiştim.
Şehirciliğin nasıl olması gerektiğini, ulaşım sorununun nasıl çözümlenebileceğini bunun gibi bir çok şehircilik anlamında yaşanan sıkıntıların nasıl çözümleneceğini gidin Barselona’yı görün ve uygulamaya başlayın dedim.
Ve trafik keşmekeşine bisiklet ile nasıl bir nebze de olsa çözümlenebileceğini yazdım. Manisa Belediyesi’ne de bir Manisalı olarak tavsiyede bulundum. Daire müdürleri ile birlikte atlayın ilk uçağa bu şehri görün dedim.
Bunları geçen hafta yazdım. Ve aynı haftalar gazetelerde Karşıyaka Belediyesi’nin ‘Akıllı Bisiklet’ adını verdiği projeyi hayata geçireceği haberini okudum.
Uzun süredir üzerinde çalışılan bir proje olduğu kesin. Yani geçen hafta biz yazdık, bakın Karşıyaka Belediyesi hayata geçiriyor gibi megalomanlık yapıp milleti kendime güldürecek halim yok.
Ben yazmadan Karşıyaka Belediyesi olayı keşfetmiş. Ve 27 Nisan’da da işin ihalesine çıkıyor. Çok da iyi ediyor. Kim nerde gördüyse, kim başkanın kafasını çelip ikna ettiyse helal olsun...
Bu proje için İzmir’in iklimi de uygun. Sadece Karşıyaka ile sınırlı kalmayacak bir proje bu... Kısa süre de gören belediye hemen harekete geçecek, çevremizde bir çok bisiklet istasyonları olacak. Özellikle sahil şeride yer alan belediyeler için hemen hayata geçirilmesi gereken bir proje... Çünkü bu projede sahil kesimlerinde yer alan bölgeler daha şanslı... Çünkü buraya gelen turist zaten, bisiklet uygulamasına yabancı değil.
Ben bu projeye ‘Akıllı Bisiklet’ ismi neden konuldu anlayamadım. Ama işin isminde değil, uygulamasındayım. Çünkü akıllı olan bu projeyi hayata geçirten kişi veya kişiler. Bir de bunun kıymetini bilecek olan kullanıcılar.
Barselona’da bu uygulamayı gördüm. Çok da beğendim. Hatta Türkiye’de neden olmadığını düşündüm ama Alanya’da uygulandığını öğrendim. Belki başka şehirlerimizde de uygulanıyordur. Benim cehaletim olabilir.
Karşıyaka Belediyesi bu işe öncülük ediyor. İnşallah da peşinden diğer belediyeler gelir. Benim temennim de inşallah bu ilkler arasına Manisa Belediyesi de girer. Manisalı bir nebze olsa rahat eder.