Gökmen Aytaç

Gökmen Aytaç

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Çok gezen mi, çok okuyan mı?
Hangisinin daha çok bildiği tartışma konusu olmuştur. Tıpkı tavuk-yumurta hikayesinde olduğu gibi.
Herkesin kendine göre bir yorumu vardır. Benim yorumum da gezen her zaman daha çok bilir şeklinde.
Hele ekonominin daraldığı, ülkelerin iflasın eşiğine geldiği bir dönemde işadamlarının yeni pazarlar bulması lazım. Dünyaya açılması lazım. Çanta elde, dünyanın her köşesine gidip bağlantılar yapması lazım.
Böyle bağlantıların en kolay yolu da düzenlenen fuarlardan geçiyor. Fuar işadamları için gerçekten büyük bir pazar. Bu pazarı iyi görüp, iyi değerlendirmek lazım.
Türkiye’de odalar da üyelerini bu pazarlarla buluşturmak için organizasyonlar yapıyor. KOSGEB’in de destekleri ile fuarlarda işadamlarımız yer alıyor.
Manisa’da da oda ve borsalar bir ilke imza atarak ortak bir organizasyon düzenledi. 79 kişiden oluşan işadamı heyeti Barselona’da düzenlenen dünyanın sayılı fuarları arasında yer alan Alamentaria Gıda ve İçecek Fuarı‘na katıldı.
Bu ekipte ben de yer aldım. İşadamlarımızla birlikte 5 gün Barselona’da kaldım. Onlarla birlikte fuarı gezdim, iş görüşmelerine katıldım.
95 bin metrekarelik geniş bir alanda 4 bin katılımcının yer aldığı fuarı gezmeye çalıştık. İşadamları görüşmelerini yaptı, içlerinden önemli bağlantılar sağlayanlar oldu.
Gezinin ticari yanı böyleydi. Bir de şehrin güzelliği vardı. Barselona’ya imrenerek gezdim. Bilenler biliyordur, ama bilmeyenler için yazayım.
Alt yapısı, üst yapısı aklınıza ne gelirse her yapısı muhteşem. İzmir-Antalya karışımı bir şehir. Gece 21.00’de başlayan hareketlilik, gece yarısı 02.00’ye kadar devam ediyor.
Herkesin bir kere görmesi gereken bir yer. Hele mahalli yönetimlerde görev alan kişilerin mutlaka görmesi gereken bir şehir. Şehirleşme nasıl olur? Ulaşım sorunu nasıl çözülür? Caddeler sokaklar nasıl tek tip muhteşem bir görüntüye sahip olur? Bunları ve daha fazlasını gelip görmeli ve en azından bir kısmını da olsa kendi kentlerine uygulamaları lazım.
İnanın bir balkonlar var, sanki çiçek bahçesi... Balkonlardaki brandalar tek renk.
Park sorunu deseniz yok. Her binanın altına oto park zorunlu...
Yollar geniş, sokaklar ferah...
Ne diyeyim ki, yazmakla olmuyor, imkanı olanın gelip görmesi gereken bir şehir Barselona.