Gökmen Aytaç

Gökmen Aytaç

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu yazının birincisini daha önce yazmışım. Şimdi de ikinci bölümünü yazıyorum. Manisa Belediyesi ‘Manisa değişiyor’ diyor. Belediyenin 2012 yılı sloganları da bu. Sanırım Büyükşehir Belediye Başkanı için başlayan yarışta da slogan bu olacak; ‘Manisa değişiyor...’
Manisalı bu sloganı duyduğunda kendilerine soruyor...
Değişiyor muyuz?
Peki 3.5 yılda ne değişti?
Bu soruların soranlar arasında ben de varım. Ne kadar değiştik; nereden nereye geldik?
Tabi bu soruların cevabını tarafsız verebilmek için siyasetten uzak olmanız lazım. Ya da siyaseten bir beklentisi olmayanlardan olmanız...
Çünkü her konuda işin içine siyaset girdi mi, o işte doğruyu bulmak zor. Memlekette, siyaha beyaz diyen, beyaza siyah diyen iyi bir siyaset adamı sanılıyor. Bu yüzden de özellikle yerel yönetimlerde istikrar yakalamak zor oluyor. Hele bir de senelerdir yapılan yanlışları doğruya çevirmeye çalışırsanız, işiniz gerçekten zorlaşıyor.
Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün tavrı da bir çok kişi tarafından eleştiriliyorÖ Özellikle imar konusunda yapmaya çalıştığı doğrular, siyasetin kurbanı oluyor. Bunun yanında kendine has özelliği ile yaptığı strateji hataları olunca bazı konularda sıkıntı yaşanıyor. Mesela son mecliste onay alabildiği belediye yeni binası, dernekler binası kararları gibi.
Biz dönelim Manisa’nın değişip, değişmediğine... Bu değişimi geçen hafta Başkan Cengiz Ergün’ün ağzından dinledik. Başkan Ergün 1 saat 45 dakika süren bir sunumla misafirlere Manisa’nın nasıl değiştiğini anlattı. Hatta bu değişimi bizzat yerinde görmek için gelmiş misafirler bile vardı. Misafirlerin arasında bu mesleği öğrenmemde büyük emekleri olan değerli büyüğüm Hamdi Türkmen de bulunuyordu. Hemen ertesi gün köşesinde İzmirli gözüyle Manisa’nın nasıl değiştiğini anlattı. Bu tip değişimlerde dışarıdan bakan göz her zaman daha iyi değerlendirme yapar.
Biz içerdekiler ise değişimdeki kusuru aramaya devam ederiz. Kusur ararsanız da mutlaka bulursunuz. Bu değişimde sıkıntılar var mıdır? Elbette vardır. Ama zamanla bunlar değişir. Önemli olan Manisa’nın değişimiyse, o zaman herkesin bu değişime destek olması gerekir.
Başkan Ergün sunumunda kimseyi kırmadan, geçmişi kötülemeden, bana göre siyasetten uzak bir sunum yaptı. İcraatlarını anlattı. Ve de yapacaklarını anlattı. Yapacakları konusunda karşılarına çıkan engellerinde bilinmesini istedi.
Biz içerde yaşayan Manisalılardan kendisine destek istedi. Değişimin devam etmesi gerektiğini söyledi. Ve de Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bir şey söylemese de ‘Ben bu yarışa adayım’ izlenimini verdi.