Gökmen Aytaç

Gökmen Aytaç

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen haftanın dününde, yani okulların öğretime yeniden başladığı ilk günde, Manisa’da ilginç bir protesto yaşandı...
Protestonun yaşandığı okul, Halil Yurtseven İlköğretim Okulu...
Manisa’ya yaptığı hayırlarla heykeli dikilecek büyüğümüzün yaptırdığı okul...
Malum toplumda şiddet aldı başını gidiyor. Özellikle de kadına uygulanan şiddet. Her gün gazetelerin üçüncü sayfasında şiddete maruz kalan kadınların haberlerini okuyoruz. Son olsun diyoruz. Ama olmuyor. Şiddet sanki içimize işlemiş. ‘İnsanların konuşa konuşa anlaşmalı’ diyerek büyütüldüğümüz toplumda, herkes koklaşmanın derdinde...
Bu kez şiddette maruz kalan bir öğretmen. Ve kadın bir öğretmen. İsmi Hacer Akşan. Bu olayı ilginç kılan yan ise, şiddeti uygulayanlarda kadın. Bu kez hem cinsler karşı karşıya gelmiş. Yalnız bu karşı karşıya gelme olayında pek bir adalet olmamış. Hacer öğretmen tek başına, karşısında 3 kadın ile baş etmek zorunda kalmış. Hem de 3 kardeş. Tabi ki yenik düşmüş. Olay yargıya taşınmış.
Peki 3 kardeş neden Hacer öğretmen ile kapışmış. Çünkü Hacer öğretmen, kardeşlerden birinin çocuğunun kulağını çekmiş.
Neden çekmiş?
Okul içinde kavga çıkmış. Hacer öğretmen de bu kavgaya karışanları ayırmış. İçlerinden bir kişinin de kulağını çekerek uyarmış.

Sen misin uyaran!
Çocuk evde bu olayı anneye anlatmış, anne de kardeşlerle birlikte okula gelmiş. Pusuya yatarak okul bitimi beklenmiş. Ve Hacer öğretmenin cezası okul çıkışı 3 kardeş tarafından verilmiş.
Ve karnelerin dağıtıldığı günde meydana gelen bu olay, ikinci dönemin başladığı geçen pazartesi günü Halil Yurtseven İlköğretim Okulunda protestoya sebep olmuş. Öğretmenler olayı kınayarak, velileri o gün için okul bahçesine almamışlar.
Protesto eylemine şahit olan öğrenciler durur mu? Onlar da madem öyle biz de 5 dakika sınıflarla geç girelim diyerek belki de ilköğretim okullarında yaşanacak bir ilke imza atmışlar. Öğretmenlerine uygulanan şiddeti böyle protesto etmişler. Yani bir kulak çekme olayı, okulda protestoya ve de yargıya kadar uzanmış.
Olayın sonucunu yargı belirleyecek. Orası benim işim değil. Ama bu olayda şunu anladım, ‘Öğretmenin vurduğu yerde gül biter’ dönemi okullarda çoktan kapanmış.