Gökmen Aytaç

Gökmen Aytaç

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Uzakdoğu deyince, ticaret deyince akla gelen tek ülke Çin...
Ülkemizde evimize giren birçok ürünün arkasına bakın, ‘Made In China’ yazar...
İster kalitesiz, ister sağlıksız diyelim. Çin ürünleri, hayatımızın bir parçası oldu.
Sonuçta tüketici cebindeki paraya göre hareket ediyor. O yüzden Çin malları öncelikle tercih ediliyor.
Çin mallarına sadece Türkiye’nin ilgi gösterdiğini düşünmeyin. Dünyanın her yerinde onların malları satılıyor. Dünyadaki bu arz ve talep, Çin mallarının ucuz üretimini de etkilemeye başladı. Artık Çin’de de maliyetler eskisi gibi düşük değil. Böyle olunca da Çin’in cazibesi eskisi gibi değil.
Bu yüzden de işadamları yeni arayışlar, yeni pazarlar peşinde.
Şimdi uzakdoğuda parlayan yeni ülkeler var. Vietnam ve Kamboçya bu ülkelerden ikisi.
Hizmet, güler yüz
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası da bu iki ülkeyi yakından tanımak amacıyla 38 kişiden oluşan işadamı heyetiyle 9 gün süren bir iş ve inceleme gezisi düzenledi. Geziye ben de katıldım. Yolculuk uzak olunca, bir o kadar uzun olunca da, haftada bir yazdığım yazıları stokladım ve yola çıktım.
Hayatımın ilk uzun yolculuğunu yaptım. Bu yolculuğu Türk Hava Yolları ile gerçekleştirdik. Bazen okuyoruz, THY’deki rötarlardan dolayı şikayet yazılarını... Artık o yazıları hiç kaale almayacağım. 10 saat süren uçuşta Türk Hava Yolları ile gurur duydum. Hizmet, güler yüz, her şey mükemmel...
Uzun yolculuktan sonra Vietnam ve Kamboçya’daki maceramız başladı.
Bu arada böyle organizasyonlarının kusursuz olması anlaşılan tur şirketi ile doğrudan orantılı. 9 gününüz ya kederden geçmek bilmeyecek, ya da su gibi geçecek; ne çabuk bitti diyeceksiniz.
Ben su gibi geçenlerdendim. Herkes aynı fikirdeydi. Travel Point’in sahibi Ergün Erdoğan, harika bir program hazırlamış. Benim gibi “Oralarda aç kalır mıyız?” diye düşünenleri bile düşünmüş. Sabah kahvaltısında tulum peynirimizi, siyah zeytinimizi tabaklarımıza koyunca, ‘Tamam’ dedim, ‘bu gezide aç kalmayız.’
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası işadamlarını yeni pazarlarla buluşturmayı başarı ile sürdürüyor. Oda, 2011 yılında yaptığı başarılı organizasyonlara bir yenisini daha ekledi. Vietnam ve Kamboçya’ya gelen Manisalı işadamları başarılı ikili iş görüşmeleri yaptılar. Vietnam’da olsun, Kamboçya’da olsun her gün yoğun tempoda geçti. Kartvizitler alındı. Ürünler beğenildi. Ve umutlu bir şekilde ülkeye dönüldü.