Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, İzmir basınını etkin kılmak için çalışacaklarını vurguladı, “Bu, hayalden çok öncelikli uğraşım. Hasan Tahsin’in mirasına yakışır bir basın gücü en büyük arzum” dedi

Cıva gibi bir kadın... Yıllardır emeğini verdiği mesleği olan gazetecilik bayrağını gururla daha yükseğe taşımaya kararlı, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin yeni dönem başkanı ve yılların gazetecisi Dilek Gappi. Kendisini bu anlamlı görev için önce kutluyorum, başarılı işlere imza atacağına yürekten inanıyorum. Önce hemcinsim, sonra hemşehrim olarak gurur duymamam mümkün değil. Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde Dilek Gappi’yle mesleğimize mercek tuttuk. Gazete, bir ülkenin aynasıdır ve bu aynayı kendimize tutmayı öğrenelim...

Haberin Devamı

- Yıllardır gazetecilik mesleğine gönül vermiş biri olarak, öncelikle yeni görevinizde başarılar dilerim. Bugünlere ne gibi tecrübeler biriktirerek geldiniz?

Basın sektöründe 30 yılı aşkın tecrübem var. Masanın her tarafında çalıştığım için birçok alanda deneyim elde ettim. Muhabirlik, editörlük, yazı işleri müdürlüğü, bölge koordinatörlüğü, genel yayın yönetmenliği görevlerinde bulundum. Her şeyden önce iyi bir gözlem gücüne kavuşuyorsunuz. Ayrıca Avrupa’da şirketlerin değer ölçüsü olarak kârlılıklarından önce kuruluş tarihleri gelir. Çünkü her şeyi satın alabilirsiniz, ama tecrübe parayla elde edilecek bir şey değil. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin yönetiminde görev alıp son iki yıl başkan yardımcılığı görevini yürüttüğüm için cemiyet bünyesindeki işleyişi de biliyorum.

- İzmir Gazeteciler Cemiyeti, bölgede ve ülke çapında meslektaşlarına ne gibi destekler sağlıyor?

Cemiyetler yani meslek örgütleri, öncelikle mesleki dayanışmanın simgeleridir. O yüzden ‘destek’ kelimesi yerine, ‘birlikte var olma’ anlayışı bana göre daha doğru. Genel yaklaşımımız, mesleğin itibarını yükseltmek, meslektaşlarımızın özlük, demokratik, özgürlük anlamında yaşadığı baskı ve sıkıntılara karşı birlikte mücadele edebilmektir. Biz ayrıca İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak, yaklaşık iki yıl önce İGC Basın Akademisi kurduk ve ücretsiz eğitimlere başladık. Meslektaşlarımızın mesleki donanımlarını artırmak için önemli bir fırsat oluşturduk. Sürdürmekte olduğumuz ve bizzat yürüttüğüm Avrupa Birliği (AB) hibe destek programı ‘Basın Özgürlüğü için Örgütlü Gazeteciler ve Güçlü Dayanışma Projesi ’ kapsamında işsiz ve serbest gazeteci meslektaşlarımıza telif desteği veriyor, onlarla dergiler yayımlıyoruz.

Haberin Devamı

‘Karamsarlığa gerek yok’

- Harika bir proje bu! Sizin enerjinizle eminim daha birçok proje olacak. Henüz erken olabilir ama bizlerle paylaşabileceğiniz yenilikler var mı?

Türk basını farklı süreçlerden geçiyor. Bir yandan üst üste kapanmalar, daralmalar yaşıyoruz. Sansür ve oto sansürün bu kadar yaygın olduğu dönemde ayakta kalabilmek, gücünü yitirmemek mesele. Öte yandan, değişen teknolojiye uyum sağlamak zorundayız. Bir de üzerine medyaya yönelik artan şiddet ve Tasarruf Genelgesi gibi gelişmeleri koyarsak, her geçen gün bir can damarımız kesiliyor. Gerçeğimiz bu bizim ama karamsarlığa gerek yok, başka bir gerçekliğimiz daha var. Mücadele etmeyi iyi bilen bir mesleğin mensuplarıyız. Cemiyet olarak en büyük yeniliğimiz yeni yere taşıyacağımız ve çok daha etkin hale getireceğimiz Uluslararası Basın Merkezi projemiz olacak. Çok amaçlı işlevsel olarak kullanılacak bu mekanda aynı zamanda Akdeniz Kentleri Yerel Medya Ağını da kuracağız.

Haberin Devamı

‘Hasan Tahsin’in mirasına yakışmalı’
‘Sektörü zehirletmeyeceğiz’

- Reklam konusunda sıkıntı var. Cemiyet olarak çalışmalarınız olacak mı?

Cemiyetlerin reklam konusunda çalışmaları olamaz, bizler mesleki itibarı yükseltmeye yönelik çalışma yaparız, bu da kuruluşlarımıza kazanç ve/veya saygınlık getirir. Bir yandan meslek ve meslektaşlarımızın önünü açacak çalışmaları yürütürken, diğer yandan bağımsız duruşumuzu simgelemek öncülüğümüzdür. Ancak İzmir basınının daha çok okunması ve adının duyulması için gerçekleştireceğimiz kampanyalar var ve bunların da satışa etkisinin olacağı kanaatindeyim.

- Dijital gazetecilik, konu başlıklarınız arasında yer alıyor mu?

Konu başlıklarımız arasında dijital gazetecilik öncelikli olanlardan. Yaptığımız eğitimler arasında Sosyal Medya, Dijital Medya, Görsel İşitsel Video ve Uygulamaları gibi, dijital alana hitap eden eğitimlerimiz var. Gazeteciyim diyorsanız, dijital dünyaya ayak uydurmamak gibi bir alternatifiniz yok. Öncelik vereceğimiz alanlardan biri de dijital abonelik yazılımı olacak.

- İzmir basını için hayaliniz nedir?

Öncelikle bir uluslararası basın merkezi kazandırmak. Meslektaşlarımıza verdiğimiz ücretsiz eğitimleri genişletmek. Meslektaşlarımızın, eğitim, kültür, deneyim paylaşımı gibi etkinlerle burada buluşmasını sağlamak. Bunun için geri sayımdayız diyebilirim. Stüdyomuzda genç meslektaşlarımıza teknik eğitimler vermek. Nihayetinde ulusal çapta güçlü, etkin bir İzmir basınının adından söz ettirmek, hayalden çok öncelikli uğraşım. Hasan Tahsin’in mirasına yakışır bir basın gücü en büyük arzum. Ayrıca ‘Başka iş yapamayanların nasıl olsa gazetecilik yaparım’ bakışıyla sektörümüzü zehirlemelerine ve emek sömürüsüne karşı çıkmak da diğer vazgeçilmez çabalarımızdan olacak.