Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Aslı Karcıoğlu Önder, okuyanların kendisini farklı bir boyuta taşıyabileceği, alternatif bir yol olması niyetiyle tasarladığı kitabıyla, bu soruya yanıt arıyor.

Bu adla yazdığı kitapla bizlere soruyor Aslı Karcıoğlu Önder. Yüzleşmelerini, aldığı eğitimlerle, tespitlerle birleştirerek muhteşem bir set sunuyor bizlere. Kitap; yazıları, tabloları ve özenle seçilmiş müziklerle dolu dolu... Ve tüm bunları daha da anlamlı kılan, okuyucunun yüzleşmesine neden olan kart destesi ve ufak bir kullanma kılavuzu. İncelikler içeren, ömürlük bu kitabı almanız ruhunuza iyi gelecektir, garanti! Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde Önder’le bir aradayız...

Haberin Devamı

Maneviyatınızın yüksek olduğunu ve bu konularla ilgili eğitim aldığınızı biliyorum. Bu kitap, tüm bunların sonucu diyebilir miyiz?

İnançlı bir aileye doğmam, doğarken içime konmuş koşulsuz sevgi enerjisi... Annemden bana geçen teslimiyet ve tevekkel olma hali, babamdan kalan, baktığım her şeyde bir güzellik görme yetisi, yaşama tasavvufi bir bakış açısı ile yaklaşmama ve onu ürettiğim ve yaptığım işlere yansıtmama vesile oldu. Hayatımın her döneminde bu konulara çekildim ve bir süre sonra da değerli isimlerden eğitimler aldım. Yani, geçmişten bugüne bende iz bırakan, bana ilham veren, beni büyüten ve bütün eğitimlerden biriktirdiklerimi bir potada damıtıp, kendi yaşantıladıklarımla harmanladığım her şeyi bu kitaba aktardım.

‘Siz hiç kendinizle buluştunuz mu’

Aldığınız eğitimlerden bahsedebilir misiniz?

Dağhan Dönmez’den felsefe dersleri alıyor, Cemalnur Sargut’un İnstagram canlı yayınında ‘Mesnevi’ derslerini kaçırmamaya gayret ediyorum. Bülent Gardiyanoğlu ‘Kuantum’, Zümre Atalay ve Sinan Canan ‘Bilinçli Farkındalık’, Didem Çivici ‘Jung Rüya Okulu’ ve Açık Beyin‘in hazırladığı bazı eğitimlerle beraber, iki yıldır çeşitli psikoloji zirvelerine katıldım.

Bunu yapan birçok insan var, ama herkeste aynı etkiyi yaratmıyor. Demek siz o kadar hazırmışsınız ki, kitap olarak vücut buldu...

Sanırım, ben duygularımı çok güçlü yaşıyorum. Öğrendiklerimi yaşantılamaktan çekinmiyorum. Deneyimlerimin hissettirdiklerini aktarmak da bir çeşit ibadet. Yaşatana şükretmenin bir yolu gibi düşünüyorum. 

Haberin Devamı

Yaralarla yüzleşiyorsunuz

Kitabınızı ayıran birçok özellik var, ama sizin için en önemlisi hangisi?

Sayfalara aktardığım sevgi enerjisi... İçindeki kelimelerin yüksek frekansta titreşmesi... Olumsuzu bile olumlu cümleler kullanarak anlatmam... Yazılarımda yabancı kelimelerin geçmemesine de çok özen gösterdim...

Resim ve yazılarınızın klasik müziklerle eşleşmeleri var. Bunlar nasıl oluştu?

Hayatımın vazgeçilmezi olan resim, yazı ve müzik bu kitapta bir araya geldi. Geceler boyu sessizlikte kulaklığımla bütün notaları hücrelerimde hissederken, kendi yazı ve resimlerimle her birinin aynı ruhta birleşmelerine gözyaşları içinde şahit oldum. O sırada öyle bir enerji akışı oldu ki...

Peki, bu kitabı alan kişi hangi aşamalardan geçerek bu yolculuğu gerçekleştirmeli?

‘Siz hiç kendinizle buluştunuz mu?’ kitabı ile ‘Sen sor kalbin konuşsun’ kılavuz ve kartları, birbirini tamamlayan 3 aşamalı bir yolculuk. İlk olarak, ‘Sen sor kalbin konuşsun’ kart destesinden ruhunuzun ihtiyacı olan mesajı duymaya niyet ederek bir kart seçiyorsunuz. Sonra, seçmiş olduğunuz kartın üstünde yazan numarayı, ‘Sen sor kalbin konuşsun’ kılavuzunda bularak, kartın size ne anlattığını okuyor, kendinize daha yakınlaştıracak soruları bir deftere cevaplıyorsunuz. Niyet bölümündeki egzersizleri de yaptıktan sonra, kitaba ait sayfa yönlendirmesini takip ederek kalbinize gelen anlamı resim, yazı ve müzik eşliğinde derinleştirerek, sezgisel tarafınızı uyandırıyorsunuz.

Haberin Devamı

Kartları ve kılavuzu nasıl tasarladınız?

Kendi deneyimlerimden yola çıkarak, her mesajın özüne inerek kişinin ihtiyacı olabileceği 52 adet kart hazırladım. Kartları çektiğinde onları yüzüstü bırakamazdım, bu sebeple kişiyi kendiyle buluşturmam, içine doğru bir yolculuğa çıkarmam gerekiyordu... Böylelikle kılavuz ortaya çıktı. Orada hem kartı açıkladım hem de eksiklikleri ve yaralarıyla yüzleşmesi için okuyucunun kendisine soracağı sorular ekledim. ‘Ben ne yazacağım?’ diye düşünen insana bile yazdırmam gerekiyordu, çünkü yazmanın çok güçlü bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu kitabı, aslında kişinin kendisini bir üst haline taşıyabileceği, alternatif eğlenceli, sanatla dolu bir yol olması niyetiyle tasarladım.

Kılavuzda başka bölümler de var değil mi?

Evet. Biz aslında her şeyi yapabilecek güçteyiz ama zihnimiz hep olumsuzlukları önümüze koyduğu için bizi hem geride bırakıyor hem de sezgisel yönümüzü kullanmamıza engel oluyor. Bu sebeple ‘Kalbin Fısıldadıkları’ bölümünde; seçtiği kartla ilgili kalbi o kişiye ne söylüyor olabilir diye düşünerek o sesi duymasını sağlamaya çalıştım. Bir de niyet bölümü var ki, bu yine çok önemsediğim bir bölüm. Çünkü, her şey niyet etmekle başlar. Kılavuzda son olarak adım atma zamanı diyerek bir uygulama koydum. Bunu da yaptıktan sonra, kitap sayfa yönlendirmesine giderek, resim, müzik ve yazı üçlemesi ile o gün kendine ait biricik yolculuğunu tamamlıyor olacak.

Psikoloji ve felsefe alanlarına da giriyorsunuz, bu konuda eğitimlerin dışında herhangi başka bir destek aldınız mı?

En büyük desteği, çok değerli hocam psikiyatr, psikoterapist, felsefeci, yazar Osman Seçkin’den aldım. Kendisi kitabı, kartları ve kılavuzu okudu, özgün ve yararlı bir çalışma yapmış olduğumu söyleyerek bana müthiş güç verdi.

Siz zorlukların üstesinden nasıl geliyorsunuz?

Her sabah içime döndüğüm anların verdiği güçle ve içimde şüphe barındırmayan bir inançla... Çok büyük bir gücün her an benimle olduğu hissiyle hareket ediyor ve hiçbir duygunun kalıcı olmadığını kendime sıklıkla hatırlatıyorum.

‘Bu da geçer ya Hû diyorum’

Böyle bir üçleme kitap bir ilk sanırım. Doğru mu?

Evet, bu şekilde özgün resim ve yazının müzik eşleşmeleri, kartlar, egzersizler sorularla beraber iç yolculuk şeklinde tasarlanmış başka bir çalışma yok. Bu sebeple faydalı model patenti almamı önerdiler. Ben de süreci başlattım.

Kitabevlerinde var mı?

İzmir’de Twocups Coffee, Yakın Kitapevi, Kırmızı Kedi, Be Water Book Coffee, ve www.eyetosoul.com.tr , www.idego.com.tr adreslerinden bulunabiliyor. İnstagramda eyetosoul_aslionder hesabımdan ya da www.eyetosoul.com.tr web sitemden de takip edilebilir.

Okuyuculara zor süreçlerde yardımcı olacak bir söz söyleyecek olsan, bu ne olurdu?

Bu da geçer ya Hû.