Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Duvar sanatçısı Aybars Yücel, boyadığı mahallelere renk getiriyor, “Resimlerle, tüm insanların daha renkli bir dünyanın mümkün olduğuna dair umutlarını yeşertmek istiyorum” diyor

Tutku nedir diye sorarsanız Aybars Yücel’i tanıyın isterim. Sanata, resime, insanlara olan tutkusuyla sokak sanatını birleştirdi ve yüzlerce duvarı boyadı. Bir gün bilmediğiniz bir şehirde, ara sokaklarda kendinizi kaybolmuş hissettiğiniz bir anda, rengârenk bir duvara denk gelirseniz, bilin ki oradan Yücel geçmiştir. Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde, duvar sanatçısı Aybars Yücel ile sizleri baş başa bırakıyorum...

Haberin Devamı

Sizi tanıyabilir miyiz? Resimle tanışmanız nasıl oldu?  

Devak mahlaslı sokak sanatçısı Aybars Yücel. 1990 doğumluyum. Çocukluğum, bahçeli bir gecekondu mahallesinde geçti. Tavşanlarla, köpeklerle, kedilerle, hayvanlarla büyüdüm. Çocukken sokaktan çıkmazdım, şimdi de sokakları boyuyorum. İlkokuldayken bir öğretmenim bana; sen çok yeteneksizsin resim yapma demişti. Uzun bir süre elime kâğıt-kalem, boya almadım. Hatta ilk bitirdiğim üniversite, makine teknikerliğidir. 21 yaşımdayken, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuyan bir arkadaşımla muhabbet esnasında; bende yetenek yok resim yapamıyorum, demiştim. Nereden biliyorsun, diye üzerime geldi: “İnsanın yürümeyi bile öğrenmesi aylarını alırken, resim yeteneğinin olmadığına birkaç denemede nasıl karar verebilirsin?” O zamanlar, Akif Başaran’ın resim kursuna gitmem için beni yüreklendirdi. 1,5-2 sene kursa devam ettikten sonra Güzel Sanatlar sınavına girdim. Eskişehir Görsel İletişim Tasarım Bölümü’nü kazandım.

Sokağın çağırdığı adam

‘Ben çıkıp duvarları, hiç bilmediğim sokakları boyayacağım’ fikri nasıl çıktı?

Takip ettiğim sayfalarda büyük duvar resimleri görüyordum ve ilgiyle takip ediyordum. 24 yaşında, Polonya’da şahane örnekler görme fırsatı yakaladım. Ben de yapabilir miyim diye düşünürken, okulda duvar resimleri ile ilgili bir proje oldu ve ona katıldım. O zamanlar “Pankartlı Adam” projem vardı; sokak boyamak için gerekli boyam olmadığı için küçük pankartlı Aybars’ları, üzerinde sözlerle şehre dağıtıyordum. Sokakların içinde değerli bir şeyler olduğunu sezdim ve boya alıp Odunpazarı’ndaki gecekonduları boyamaya başladım. İnsanların gidilmeyen bu yerlere gitmeye başladığını fark ettim.

Haberin Devamı

Kaç duvar boyadınız?

300’den fazla sokak, 40 küsur şehir ve 4 ülkede duvar boyadım. Ülkemdeki her şehri boyamak istiyorum, gezilecek daha çok yer var. Henüz Doğu Anadolu’yu boyayamadım. İzinle ilgili bir dizi sorun yaşadım, hâlâ yaşıyorum. Türkiye’de duvar resmi yapmak suç olduğu için, izin alarak çalışmayı yeğliyorum. Genellikle, üzerinde küfür ya da karalama olan duvarları tercih ediyorum.

Proje bazlı mı çalışıyorsunuz?

Evet. Şu zamana kadar kadın hakları, nesli tükenen hayvanlar, sokak hayvanları, teknoloji bağımlılığıyla ilgili projelerim oldu. Herkese erişebilmek istedim. Bu yüzden de ‘Köyde Sanat mı Olur?’ projesine başladım. Geçen sene başladığım bu projemi de Aybars Yücel adlı YouTube kanalım üzerinden herkesle paylaşıyorum.

Sponsor olmak isteyenlere, bu projede olmalarının artılarından bahseder misiniz? 

Haberin Devamı

Sokakların, insanların ruhunu yansıttığını düşünüyorum. Yürürken etrafınıza baktığınızda ne görüyorsunuz? Ben çoğu zaman öfkeli, kırgın yazılar görüyorum. Oysa sokakta bir resim gördüğünde, insanların yüzünde bir tebessüm oluyor. Özellikle çocukların gülümsediğini görüyorum. Ülkesini seven her genç gibi, ben de bu ülkenin yaşayanlarına bir an da olsa yaşadıkları sıkıntıları hafifletmeyi umut ediyorum. Bu projenin amacı da temelde, sokakta yürüyen tüm insanların daha renkli bir dünyanın mümkün olduğuna dair umutlarını yeşertmek. Rengârenk bir dünya ne de güzel olurdu... Tüm şehirleri boyayabilmek amacıyla 81 il için 81 tablo yapmaya başladım. Çok yakında bitecek ve her şehir için 1 tablo satacağım. Sonraki süreçte o şehre gidip duvar boyayacağım. Yol ve boya masraflarını karşılamak için böyle bir yöntem seçiyorum. Sponsor ve destek olmak isteyenler için güzel bir anı olacak.

Yeni projeleriniz var mı?

Köy boyama projesine devam ediyorum. Son 4 senedir çocukluk hikayeleri dinleyip kahramanları resmediyorum. NFT projelerime yatırım yapmaya başladım.  Yeni projem, eski projeleri birleştirip her yeri boyamak.