Gül Mutlu Eskihancılar

Gül Mutlu Eskihancılar

gulmutlu.eskihancilar@gmail.com

Tüm Yazıları

“Aşık olduğumuz topraklarda, hep birlikte, coşkuyla ‘Yaşasın Cumhuriyet’ demek dünyalar bedeldi. Teşekkürler Bodrum.”
Bu sözler dizilerin kötü ama diğer yandan da dünyanın en iyi adamlarından biri olan Kaan Çakır’ın. Kaan Çakır; oyunculuğun dışında aynı zamanda bir işletmeci. Bitez Köyü’nde son derece sade ve şık bir restoranı var. Abartısız şıklık nasıl olurun en iyi örneklerinden biri. “Kurul”, Gaziantep’in yerel lezzetlerinin minik ama modern dokunuşlarla servis edildiği bir ocakbaşı.
Ustası Kemal Karataş, has be has Gaziantepli. Kemal ustanın eli oldukça lezzetlidir; benden söylemesi. Haftalık toplantılarını yaparken Kemal usta, Kaan’a, “Kaan bey hadi gelin 29 Ekim’de biz de bir şenlik düzenleyelim” demiş. Kaan fikre bayılmış. “Şöyle kocaman bir döner sararım” demiş Kemal usta. Bitez Köyiçi’nin popüler mekanlarından bir diğeri Vamos cafe&bistro da bu fikre bayılmış, “Pizzalar da bizden” demişler.
Ardından, Ortakent sahilde en tatlı, en rahat, en hayvan dostu yerlerden biri olan, “Pab gastro pub&beach”, “İçecekler de bizden” demiş. Bitez deyince, hiç Bitez dondurmacısız olur mu? Onlar da katılmış bu kervana “Dondurmalar da bizden” deyivermişler. Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Emniyet Müdürlüğü ve Bodrum Zabıta Müdürlüğü’nün de el verdiği, Kemal Usta’nın fikri ve Kaan’ın öncülüğündeki bu organizasyon müthiş bir karnaval havasında geçti. Yaşlı, genç, çoluk çocuk hep beraber kutladık Cumhuriyet Bayramı’nı. Toplumun birlik ve beraberliğini, bağımsızlık ve özgürlüğünü simgeleyen bu en önemli günde, hepimiz çocuklar gibi şendik!

Haberin Devamı

Çocuklar gibi  şendik

Gözümüz aydın

Bodrum Konacık Mahallesi’nde projesi 2012 yılında çizilen, 2016 yılında ihalesi yapıldıktan iki yıl sonra inşaatı yarım kalan ve yapımı yılan hikayesine dönen yeni Bodrum Devlet Hastanesi, tüm servis ve poliklinikleri ile 7 Kasım Pazartesi günü hizmet vermeye başlayacakmış.
Eski hastanedeki tüm birimlerin taşınma işlemleri 4-5-6 Kasım günlerinde gerçekleşecek deniliyor. Aman haberiniz olsun, bu taşınma işlemleri nedeniyle, çarşamba gününden itibaren pazartesi gününe kadar, eski devlet hastanesi yatan hasta kabul edemeyecek.
Hayat pahalılığı Bodrum’u da pençesi aldı. Hem de çoktan! 1+1’lerin kirası geçen ay 7-8 binlerdeydi; bu ay 10 binin altında bulmak neredeyse imkansız. Elektrik, su, mutfak masrafı ve diğer giderleri de hesaba katarsak işin içinden çıkmak biraz zor. İşte bu zorluğa dayanamayan doktor, hemşire ve öğretmenlerin farklı şehirlere tayin taleplerinde bulunduklarını ve hatta istifa ederek Bodrum’dan bir an önce gitme harekatlarının başladığını duymuştum.
Yetkililer açılacak olan yeni Bodrum Devlet Hastanesi’ne, 15’i uzman, 3’ü pratisyen toplam 18 hekimin atandığını açıkladı. Demek ki duyduklarım doğruymuş. Şimdi tabi insanın aklı da biraz karışıyor tabi. “Gidenler niye gitti, gelenler niye geliyor? Gelenlere farklı imkanlar mı sağlandı? Sağlandıysa, gidenlere bu imkanlar niye sağlanmadı? imkanlar aynıysa, gelenlerde mi gidecek?” gibi deli sorular kafamda cirit atıyor.

Haberin Devamı

Çocuklar gibi  şendik

Ege ve zeybek

Ege Bölgesi’nden söz ederken akla önce efe ve zeybek gelir. Mert, cesur, atılgan, haksızlığa karşı duran kişiler olarak bilinirler. Bölgenin halk oyunları türüne de genel olarak zeybek adı verilir. Antalya, Burdur, Isparta, Afyon, Eskişehir, Sakarya hattının batı tarafında kalan illerimizde zeybek halk oyunlarının etkileri görülür. Ege’nin birçok yerinde oynanan zeybeğin en ağır ve gösterişli olanlarına Aydın, Muğla ve Manisa illeri ile İzmir’de rastlanır.

Haberin Devamı

Çocuklar gibi  şendik

Oyun figürleri, oyuncunun duygu ve becerilerine göre değişir. Bu nedenle tek zeybeklerde aynı oyunu oynayanların yürüyüş, çöküş ve dönüşlerinde farklar görülür. Oyun içindeki sekmeler, diz vurmalar, yürüyüşler, zeybeğin kendine güvenini, dürüstlüğünü, mertliğini ve çevreye meydan okuyuşunu simgeler. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, kutlamaları kapsamında akşam saatlerinde Bodrum Marina’dan Bodrum Belediye Meydanı’na kadar gerçekleşen fener alayına binlerce kişinin katıldı. Her sene muhteşem oluyor bu kutlamalar. Bu sene bu organizasyona Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar’ın karşılıklı zeybek oynadığı dakikalar damgasını vurdu diyebilirim.