Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

NATO’ya üye ülkelerin istihbarat servisleri yeniden uyarı bayrağını çektiler. Ama bu sefer göndere çektiler, uzun süre de inmeyecek gibi görünüyor. Sondan başlayacak olursak eğer, Rus istihbarat birimleri için çalışan Novica Antic isimli bir Sırp, Avrupa Parlamentosu’nda çok sayıda milletvekiliyle temasa geçmiş. Rusya adına etki ajanlığı görevini üstlenen Antic, AP’de görev yapan vekillerin Rusya konusundaki görüşlerini ve söylemlerini yumuşatmakla görevlendirilmiş. Aynı zamanda Sırbistan silahlı kuvvetler sendikası başkanlığı görevini üstlenen Antic, Euromil ve Epsu olarak bilinen Avrupa askeri dernek ve ticari sendika temsilcileri ile de bir araya gelmiş. Faaliyetleri AB’nin istihbarat kurumları tarafından da tespit edilmiş.

Haberin Devamı

Avusturya ve İsviçre, Rus üssü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimiyle başlayan savaşın ardından Moskova, kıta Avrupasındaki istihbarat faaliyetlerini artırdı. NATO’ya üye ülkelerin istihbarat birimlerinin ortak tespitine göre AB ve NATO ülkelerinde barınma konusunda güçlük çeken Rus istihbarat birimleri, sıklıkla taşerona başvuruyor. Bununla birlikte NATO’ya üye olmayan Avusturya ile tarafsızlığı ile bilinen İsviçre’yi adeta bir üsse çeviren Rus istihbaratı, faaliyetlerini bu iki ülke üzerinden sürdürüyor. Belçika Başbakanı Alexandre de Croo, son aylarda Belçika’nın diplomat kisvesi altında çalışan düzinelerce Rus ajanını sınır dışı ettiğini hatırlattı.

Hafta başında Almanya cephesinde de, Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz, Ukrayna’ya verilmesi tartışma konusu olan Taurus füzelerle ilgili bir video konferans gerçekleştirdi. Toplantıya Singapur’da bir otelin güvenli olmayan internet hattından katılan üç subaydan biri bu görüşmenin ifşa edilmesine neden oldu.

Fransa ise, dezenformasyon ve propaganda yayını yapan 200’e yakın internet sitesini tespit ederek, erişim yasağı getirdi. Rus istihbarat birimlerinin fiziki faaliyetleri oldukça sınırlandı ancak taşeronlar ile sosyal medya üzerinden etkinliklerine tüm hızıyla devam ediyorlar. NATO ülkelerinin istihbarat birimlerine göre Moskova, 600 diplomat görünümlü istihbaratçısının Avrupa ülkelerinden sınır dışı edilmesine rağmen bu faaliyetlerini devam ettirerek gerilimi artırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Avrupa’dan yine casusluk hikayeleri

Rus kökenliler hedefte

Rus kökenli Avrupa yurttaşlarına da başvurmaya başlayan Moskova yönetimi, Rusya’da halen ailesi bulunan Rus kökenli AB vatandaşlarını kıskaca almış durumda. Norveç istihbarat birimlerinin yayınlamış oldukları rapor, Rusya’nın illegal, yabancı görünümlü ajan göndermeyi hızlandırabileceği yönünde. CIA Direktörü William Burns, Foreign Affairs dergisinde yazdığı makalede Putin rejiminden muzdarip olan bir çok Rus’un da bulunduğunu hatırlatarak, Batı ülkeleri için bunun çok önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.

İngiltere’nin eski Ankara büyükelçisi ve halen MI6’in başında bulunan Richard Moore da benzer ifadeler kullanmadı değil. Ancak NATO ülkelerinin istihbarat birimleri, çok sayıda Rus ajanının sınır dışı edilmiş olmalarından dolayı Rus istihbaratının faaliyetlerini takip etmenin ve karşı koymanın daha zorlaştığını, Rus vatandaşlarının Avrupa ülkelerine girişinin engellenmesi veya sınırlanmasının da yeni istihbarat kaynaklarına ulaşımı kolaylaştırmadığını kabul ediyorlar.

Haberin Devamı

Üstelik Rusya ile yakınlığı ile bilinen Avrupa ülkelerindeki aşırı sağ, yabancı düşmanı partiler de kah iktidar, kah iktidarı tehdit edecek güçlenme süreçleri de yaşanmıyor değil.

Rusya’nın Avrupa’daki istihbarat faaliyetlerinin bu ülkelerde sulhu, huzuru bozmak ve gerginliği artırmak, gerekirse faili meçhul cinayetlere imza atmak, hatta, Belçika ve Fransa’da görüldüğü üzere siber saldırılarda bulunarak büyük fabrikaların geçici olarak üretim yapmalarını engellemek gibi emelleri olabilir. Hatta, NATO ülkelerinin Rusya sınırına konuşlandırdığı askerleri hedef alabilir. Bütün bu ihtimallere karşı hazırlıklı olmakta fayda var. Keza kolluk kuvvetleri ve istihbarat birimleri de bu yüzden uyarıda bulunuyorlar. Savaşın seyri bu ihtimalleri pekiştirebilir.