Gülhan Şen

Gülhan Şen

gulhanstardis@gmail.com

Tüm Yazıları

İşim gereği 110’a yakın ülke gezdim; nice sıra dışı inanca, geleneğe tanıklık ettim ama hiçbiri bana Nepal’dekiler kadar şaşırtıcı ve farklı gelmedi!

BAMBAŞKA BiR GEZEGEN

Öğrendiğim, gördüğüm, denk geldiğim her şey Nepal’in seyahatseverler için neden daima gizemli ve mistik bir ülke olduğunu doğrular nitelikteydi... Sadece başkent Katmandu’nun tapınaklarını gezmeniz bile bunlardan bir kısmını öğrenmeniz için yeterli.
Mesela size Nepalli küçük kızların 3 - 4 yaşlarındayken ‘Bel Bibaha’ töreniyle bir meyveyle evlendiklerini söylesem şaşırır mısınız? Veya 9 - 10 yaşlarında, ilk âdetlerini görmeden önce ‘Gufa’ töreniyle güneşle evlendiklerini? Kusursuzluklarını kanıtlayan 32 kritere sahip bazı kız çocuklarının ‘Kumari’ yani ‘Yaşayan Tanrıça’ kabul edildiğini? Sanki kurgusal bir dünyayı anlatan bir roman okuyormuş gibi hissediyor insan kendini tüm bunları öğrenirken ama hepsi gerçek!
Kast sistemi kuralları
Nepal, Hindistan, Sri Lanka ve bazı Afrika ülkelerinde uygulanan, çok acı bir sosyal yara olan kast sistemi de ayrı bir konu! İnsanlar burada dört ayrı sınıfa ayrılıyor ve özellikle kırsal kesimlerde maddi, manevi tüm ilişkiler aynı sınıftan insanlar arasında gerçekleşiyor sadece. Katmandu sokaklarında mikrofon uzattığım gençler çok sevseler bile ailelerinin alt sınıftan biriyle evlenmelerine izin vermeyeceğini söylüyor.
Nepalliler canlıların beş elementten oluştuğuna inanıyor! Hava, su, ateş ve toprağın yanı sıra ‘gökyüzü’nü de ayrı bir element olarak kabul ediyorlar. Ve ölü yakma törenleriyle bedenin tüm elementlere geri dönüş yaptığını düşünüyorlar...
Gezegenimizin gökyüzüne en yakın noktası Everest Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Nepal belli ki, her şeyiyle Dünya’nın geri kalanından tamamen farklı; bambaşka bir gezegen gibi!

Haberin Devamı

BAMBAŞKA BiR GEZEGEN

Veni, vidi, vici

Durbar Meydanı
Katmandu’nun kalbi diyebiliriz! Tarihi şehir merkezi ve Unesco’nun Dünya Kültür Mirası listesinde. 20’nci yüzyılın başlarına kadar kralın saray avlusu olan bu meydanda 12 - 18’inci yüzyıllar arasında yapılmış birçok Hindu ve Budist tapınağı var. Halkın günlük koşuşturmasına tanıklık etmek için ideal bir yer.
Pashupatinath Tapınağı
Nepal’deki en kutsal Hint Tapınağı... 4’üncü yüzyıldan kalma ve Tanrı Şiva’ya adanmış. Ganj Nehri’nin bir kolu olan Bagmati’nin yanında yer alıyor, Nepalliler burada ölü yakma törenlerini gerçekleştiriyor. Özellikle bu tapınakta denk geleceğiniz ‘Sadular’sa rengarenk boyalı yüzleriyle dikkatinizi hemen çekecek. Bunlar ‘münzeviler ve çileciler’... Ailelerini terk edip kendilerini tanrılara adıyor ve tapınaklarda yaşıyorlar. Tüm gün dua edip, meditasyon yapıyorlar. Yüzlerini kutsanmak için boyuyorlar.
Boudanath Tapınağı
Dünyanın da en büyük ve en bilinen Budist Tapınaklarıdan biri. Tibet, Himalayalar ve Güney Asya’nın farklı yerlerinden gelen Budistler’in hac vazifesini gerçekleştirdikleri yer. Daha çok Tibetlilere rastlayacaksınız çünkü burası Katmandu’daki Tibetliler’in bölgesi aynı zamanda. Boudanath’ın etrafında saat yönünde dönülerek dua ediliyor ve bu ibadeti gerçekleştirenlerin asla açlık ve kıtlık yaşamayacağına inanılıyor.
Swayambhunath Tapınağı
Burası da Katmandu Vadisi’ni kuş bakışı görebileceğiniz bir Budist tapınağı! Buraya aynı zamanda ‘Maymunlu Tapınak’ da deniyor. Swayambhunath’taki maymunlar kutsal kabul ediliyor çünkü tapınağın oluşma efsanesinde adı geçen Manjusri adlı rahibin uzun saçındaki bitlerin bu maymunlara dönüştüğüne inanıyorlar.
Thamel
Başkentin turistik bölgesi... Alışveriş, yeme içme ve ucuz konaklama için en ideal yer. Sırt çantalı turistlerin gözdesi.

Haberin Devamı

Gezen bilir

Haberin Devamı

- İstanbul - Katmandu arası direkt uçuşla yedi saat.
- Nepal’in nüfusu 26.5 milyon. Halkın yüzde 87’si Hinduizm, yüzde 9’u Budizm inancına sahip, yüzde 3’ü de Müslüman. Ülkede 105 etnik grup var, 92 farklı dil konuşuluyor. Para birimi Nepal Rupisi, 1 TL = 40 Nepal Rupisi.
- Nepallilerin milli yemeği ‘Daal - Bhaat’. Adı her ne kadar değişik olsa da aslında mercimekli pilav gibi. Bir de ‘Momo’ var, o da birazcık kuru bir mantı gibi.
- Nepal bayrağı dünyanın dikdörtgen şeklinde olmayan tek bayrağı, iki üçgenden oluşuyor.
- Yabancılar Hint tapınaklarının iç kısmına giremiyor. İnekler kutsal kabul edildiği için üzerinizde deri kıyafet veya ayakkabı varsa, bazı tapınakların avlusuna dahi girmenize izin verilmiyor.
- Sadu adı verilen ‘çileciler’ her ne kadar dünya nimetlerinden uzak bir hayat sürmek üzere tapınaklarda yaşasalar da fotoğraflarını çektiğinizde sizden para istiyorlar. 100 - 200’er Rupi hazırlayın her birine. Bu arada ülkede genel olarak yasak olsa da Sadular için marihuana içmenin serbest olduğunu belirtmekte fayda var!
- Pashupatinath Tapınağı’na giderken yanınıza maske almayı ihmal etmeyin! Ölü yakma töreni esnasında çıkan duman ve koku kimilerini rahatsız edebilir.