Gülhan Şen

Gülhan Şen

gulhanstardis@gmail.com

Tüm Yazıları

Singapur’a görür görmez bayılacaksınız! Aklınızdan geçen ilk kelimeler: İhtişam, lüks, çarpıcı ve vay be!

KÜÇÜK KIRMIZI  BİR NOKTA: SİNGAPUR
Singapur Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya’da, Malezya’nın güney ucunda bir ada ülkesi. 63 küçük adacık ve ana adadan oluşan 710 km2’lik alanıyla dünyanın en küçük ülkelerinden. O kadar küçük ki, dünya haritasında başkenti işaretlenince tüm ülke kaplanıyor. Bu yüzden lakabı ‘Küçük Kırmızı Nokta’. Ama bilim ve teknolojiyle hızlı bir büyüme kat ederek ‘Asya Kaplanları’ denen dört ülkeden biri haline geldi.

Suç ve ceza sokakları temizledi
“Bal dök yala!” tabirini kullanabileceğimiz ülkelerden biri. Bunda yasakların ve caydırıcı cezaların etkisi büyük! Yere tükürmek, çöp atmak, kamusal alanlarda sigara içmek ve toplu taşıma araçlarında yemek yemek yasak. Cezası en az 230 dolar. Bu yıl sokağa sigara izmaritleri atan birine 15 bin dolarlık rekor ceza kesildi!

Sentez dil: Singilizce la!
Singapurlular Singilizce konuşuyor. Singlish, ülkenin dört resmi dili İngilizce, Çince, Malayca ve Tamilce’nin sentezi... Mesela “Doh wan”, “Don’t want”(İstemiyorum) demek. Bir de cümlelerin sonuna ‘la’ vurgusu koyuyorlar, “Come on la!” (Gelsene la!)

Haberin Devamı

Gezen bilir...

- Singapur’a vizesiz gidebilirsiniz. Ulaşım uçakla 11 saat sürüyor.
- Para birimi Singapur Doları. 1 SGD = 2 TL
- 5 milyonluk ülkede nüfusun yüzde 76’sını Çin asıllılar, yüzde 14’ünü Malaylar, yüzde 9’unu Hintler ve yüzde 1’ini de diğer azınlıklar oluşturuyor.
- 1965 yılında Malezya’dan ayrılarak bağımsızlığa kavuşmuş.

Veni, vidi, vici

MARINA BAY SANDS
Burası bir otel ama Singapur’un ikonik yapılarından. İçinde 60 restoran, 250 dükkan var ama asıl olayı 200 m. yükselikte, otelin tepesinde bulunan gemi şeklindeki yapı. İçinde de 150 m. uzunluğunda şehir manzaralı sonsuzluk havuzu var.

ULTIMATE DRIVE
Süper lüks arabalarla Singapur Formula - 1 pistinde tur atmaya ne dersiniz? 15 dakikası 230 dolar olsa da bu lüks deneyimi kendinize veya sevdiklerinize armağan edebilirsiniz! Ben Lamborghini Gallardo Spyder’ı seçtim.

SINGAPORE FLYER
Singapur’a 165 m. yüksekten bakmak için Flyer’a binebilirsiniz. 28 kişi
kapasiteli 28 kapsülü var. Çin öğretisine göre
28 bolluk, bereket anlamına geliyor. Bedeli 25 dolar. Size özel kapsülün içinde romantik akşam
yemeği de 206 dolar.

MERLION
8 m. yüksekliğindeki altı deniz kızı, üstü aslan bu heykel, Singapur’un sembolü. Adını İngilizce deniz kızı (mermaid) ve aslandan (lion) alıyor.