Gülhan Şen

Gülhan Şen

gulhanstardis@gmail.com

Tüm Yazıları

Pek çok insan Malezya’nın cennet misali adaları olduğunu bilmez... Oysaki Redang ve Perhentian adalarının berrak denizi yüzmeye kıyamayacağınız kadar muhteşem...

“Gezmeyi seviyorum!” deyip ilgisini duygu boyutunda bırakmayan ve dersine de çalışan seyahatseverler biliyor ama büyük çoğunluk Malezya’nın cennet misali adaları olduğunu bilmez… Ne de olsa Uzakdoğu’da tropikal tatil denince, yıllardır akla hemen komşusu Tayland gelir.
Malezya; 16 sene önce ismini tüm dünyaya duyuran başkent Kuala Lumpur’daki Petronas Kuleleri yüzünden gökdelenlerin yükseldiği, şehirleşmenin yoğun olduğu bir ülke gibi algılanır.
Oysa kendinizi doğanın mucizevi güzelliğine bırakmak isterseniz, Langkawi vardır mesela, Malezya’nın en iyi bilinen takım adaları… Dalış meraklıları için Sipadan Adası adeta bir efsane!
Ben de size Redang ve Perhentian adalarını tanıtmak isterim ki, yaz tatiliniz için yeni seçenekler oluşsun kafanızda.
Kutsal su altı dünyası
Redang, Malezya’nın doğusunda, Kuala Terengganu eyaletinin 45 km. açıklarında Güney Çin Denizi’nde yer alıyor.
Dokuz adadan oluşan bir adalar topluluğunun en ünlüsü... Nedeni, muhteşem güzelliği! Beyaz kumlar, palmiyeler, içilesi sular...
Ada civarındaki her yer koruma altında çünkü burası ‘doğal deniz parkı’ olarak tanımlanıyor. Olur ya aklınıza eserse diye söylüyorum, balık tutamazsınız! Su altı dünyasına ait bir parçayı eve götüremezsiniz ve denize çer çöp atamazsınız!
Deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktıkları bir koy var yakınlarında, burada sahile çıkmak bile yasak...
Ama tekneyle koyun yakınlarına gidip kocaman deniz kaplumbağalarını hayranlıkla seyredebilir, dalıp onlarla yüzebilir, fotoğraflarını çekebilirsiniz. Haliyle ne kadar temiz ve bakir bir yerden bahsettiğimi hayal edebiliyorsunuzdur!
Şöyle bir uğrayın...
Redang’dan tekneyle 45 dakika mesafede Perhentian Kecil adası var.
Perhentian Malayca ‘uğrama noktası’ demek... Genellikle de günübirlik uğranılıyor zaten buraya. Adada iskele yok, yani büyük tekneler sahile yanaşamıyor. Kıyıda duran küçük tekneler gelip sizi açıklardan alıyor veya yüzerek ulaşıyorsunuz adaya.
Suyun rengini anlatamam! En açık mavi ton gelsin gözünüzün önüne… Beş metre derinlik bir metre gibi görünüyor berraklıktan! Bir de Perhentian Besar Adası var. ‘Kecil’ küçük, ‘Besar’ büyük demek. Yani Büyük Perhentian Adası…
MALEZYA’DAN TROPİKAL ESİNTİLER
Gezen bilir
Redang’a ister başkent Kuala Lumpur’dan, ister Singapur’dan gidebilirsiniz. Uçakla Kuala Lumpur’dan bir saat, Singapur’dansa 1.5 saat uzaklıkta.
En güzel seyahat zamanı mart - eylül arası.
Adalardaki konaklama ücretleri tropikal adalara göre uygun sayılır. Bizim kaldığımız 5 yıldızlı The Taaras Resort & SPA’da geceliği 250 euroluk (750 TL) suit odalar var. Bu Avrupa’daki 5 yıldızlı bir otelde, suit oda için bulamayacağınız rakam.