Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Şeffaf Oda’da bu hafta tarihe yolculuk var.

Konuklarım Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Enver Paşa ile Naciye Sultan’ın küçük torunu Mihrişah Mayatepek.

43 kitabı olan Prof. Dr. İlber Ortaylı ilk kez “Atatürk’ü” yazdı. “Gazi Mustafa Kemal Atatürk” çok satanlar listesinin başına yerleşti.

Kitap Atatürk’ü ekonomik ve siyasal akış içinde yorumlayarak anlatıyor...

“Atatürk olmasaydı gene bir Türkiye kurulur muydu?” diye soruyorum.

İlber Hoca ve Sultan torunu

“Olurdu ama bir işe yaramazdı. Orta Anadolu’da paçayı yavaş yavaş kurtarmaya çalışan bir kitle olurdu. Ama herhalde bugünkü
Türkiye olmazdı”
diye cevaplıyor.

Haberin Devamı

Mihrişah, babası Osman Mayatepek gibi “seçkinler okulu” diye anılan “College du Leman”dan mezun.Mihrişah Mayatepek, Sultan Abdülmecid’in soyundan... Enver Paşa ve Naciye Sultan’ın kızı Türkan Mayatepek’in torunu...

Ardından, Cenevre Üniversitesi’nde “pazarlama” okumuş. Bir süredir Türkiye’de...

İngilizce, Fransızca, İspanyolca biliyor.

Mihrişah babasının anılarından paylaşımlar yapıyor. Babasının “Dedem Enver Paşa” adlı kitabı tarihe ışık tutuyor...

“Babam Atatürk’ü çok severdi. Çok saygıyla konuşurdu. İmparatorluk çökmüştü, birinin bunu yapması gerekirdi. Atatürk bunu en güzel şekilde yaptı derdi” sözlerini vurguluyor.

İlber Hoca ve Sultan torunu
YATTA MAVİ YOLCULUK

Türkiye kıyıları dünyanın en önemli yatçılık rotalarından biri. Deniz turizmimiz yükselişte.

“Mavi Yolculuk” olarak adlandırılan ve ilk kez Bedri Rahmi ile “Halikarnas Balıkçısı” diye anılan Cevat Şakir’in başlattığı bu muhteşem rota, denizde tatilin vazgeçilmezlerinden. İddialı özel filolarımız oluştu.

Bunlardan V FOR BLUE 7 yatlık filosu Türkiye’de ilk kurumsal ve bireysel “lüks yat mavi yolculuk” konseptini sunuyor...

Motoryata sahip olma fikri her zaman mümkün olamayan bir hayal. Bu saptamayla firma, yat kiralayarak bu hayali ulaşılabilir hale getiriyor.

Her biri özenle dizayn edilmiş, steril, şık, konforlu yatlar üst düzey servisiyle de dikkat çekici.

Eski tip kiralamalarda olduğu gibi mazot, bağlama ücreti, market alışverişi gibi hiçbir ek ücrete gerek olmaksızın tam hizmet sunuyor.

Haberin Devamı

Her bir yatta aynı anda 8 kişilik aileye kadar servis verilebiliyor. Balık tutma, kano, dalış aktiviteleri, çocuklar için şişme havuzdan kaydırağa kadar her şey mevcut.

Firma ayrıca 2018 yılında dünya pazarına kendi üreteceği yatlarla açılmaya da hazırlanmakta. EXPLORER Yacht segmentindeki ilk üreteceği 26 metrelik süperlüks yat modeli bu yıl eylül ayında CANNES BOAT SHOW’da görücüye çıkacak.

Bunu 36 ve 46 metrelik yatların üretimi izleyecek. V FOR BLUE’nün kurucusu ve başkanı Fatih Aydın örnek girişimcilerden.

BUDAPEŞTE LEZZET FUARI

Dünyada gastronomi sektörünün en büyük buluşması olarak nitelendirilen ve 1983’te Lyon’da kurulan “Sirha”, uluslararası ağı kapsamında Lyon (Fransa), Cenevre (İsviçre), Sao Paulo (Brezilya), Meksiko (Meksika), Budapeşte (Macaristan) ve İstanbul’da, HORECA (Hotel, Restaurant, Cafe) sektöründen binlerce profesyoneli bir araya getiriyor.

İlber Hoca ve Sultan torunu

Dünya turunu 7-9 Şubat 2018 tarihlerinde düzenlenen Sirha Budapeşte ile sürdürdü.

***

Açılışını geçtiğimiz günlerde “İnovatif Ürün Yarışması Ödül Töreni” ile yapan Sirha Budapeşte’nin en önemli etkinliklerinin başında “dünyanın en prestijli şef yarışması” olarak bilinen “Bocuse d’Or” geliyor. 8 Şubat 2018’de gerçekleşen Macaristan ulusal seçmelerinde, Macaristan’ı “Bocuse d’Or Avrupa Finalinde” temsil edecek şef belli oldu. Macaristan için anlamı da büyük olan Sirha Budapeşte, ülkenin turizmi ve gastronomisine büyük katkı sağlayacağı için Macar devleti tarafından büyük çapta destekleniyor. Keşke Türkiye Turizm Bakanlığı da bunu yapsa.

Haberin Devamı

SIRHA İSTANBUL

Düzenlendiği her şehrin markalaşma sürecine özel katkıları da olan Sirha, Türkiye’de ilk kez 2013 yılında düzenlendi. Her sene katılımcı ve ziyaretçi sayısı katlanarak büyüyor.

Ve bir yenilik...

Sirha İstanbul, 2018’den itibaren her yıl Türkiye’nin belli bir bölgesini ağırlamayı planladı. Seçilen bölgenin ürünlerini ve yemek tariflerini tanıtacakları, fuarda
özel bir restoran alanı olacak.

İlber Hoca ve Sultan torunu
Özellikle bölgenin kaybolmaya yüz tutan değerlerini yeniden canlandırmayı ve sektör profesyonelleriyle buluşturmayı amaçlıyor.

Sirha İstanbul, sürdürülebilir mutfak (organik, çevre dostu, vegan, yenilenebilir), yerel gastronomi- Türkiye’nin bölgesel lezzetleri, atıştırmalık mutfak ve yeni içecek trendleri hakkında sunumlar, konferanslar ve şovlarla katılımcılara ve ziyaretçilere ilginç deneyimler de yaşatacak.

İlber Hoca ve Sultan torunu
AŞKIN ANALiZi GECESi

Fransa Başkonsolosluğu ev sahipliğinde Hybrid tarafından düzenlenen, İstanbul’un geleneksel aşk etkinliği “Amour LAB” 15 Şubat 2018’da Fransa Sarayı’nın tarihi ve romantik atmosferinde gerçekleşti.

“Aşk laboratuvarında aşkın analizi...”

“Sevgililer Günü” bağlamında düzenlendi. Aşkla ilgili tüm romatik detayları bir araya getiren Amour LAB, 3. kez renkli bir geceye imza attı. Sunulan ikramlardan müziklere kadar Paris ve İstanbul’da “aşkın kimyasının” analiz edildiği “Amour LAB” keyifliydi. Gece bu kez gene Gözde ve Kerem Savaş imzalıydı.

İlber Hoca ve Sultan torunu