Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazan başlıyor. Ramazan Müslümanların kutsal ayıdır. Ramazan “Arabi/Hicri” takvimde 12 aydan 9’uncu ayın ismidir. Tek başına kullanılamaz. Önüne “ay” anlamına gelen kelime eklenerek, “Şehr Ramazan” veya “Şehr-i Ramazan” şeklinde söylenir.

Ramazan Kuran’da adı geçen tek aydır. Ramazan ayının önemi ve ayrıcalığı ile oruçla ilgili buyruklar, Kuran-ı Kerim’in Bakara Suresi’nin 183-184-185-187 ve 197’nci ayetlerinde yer alır.

Diyanet İşleri’nin mealine göre, bu buyruklarda “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kuran’ın indirildiği aydır. Öyle ise Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.

Haberin Devamı

Ey İnananlar! Oruç, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günlerde farz kılındı. İçinizden hasta olanlar veya yolculukta bulunanlar, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir düşkünü doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa o iyilik kendisinedir. Oruç tutmanız biliniz ki sizin için hayırlıdır“ denilmektedir.

Oruç, ahlak mektebi

Oruç yalnız Allah içindir. Büyük bir ahlak mektebidir. Sabrı öğretir. İradeyi kuvvetlendirir. Gayreti biler, merhamet ve kardeşlik bağlarını geliştirir. Nefis ile cihattır. Oruçlu insan zaman zaman fakirlerin katlandıkları zorluklara tahammül göstererek onlar gibi yaşar ve onların sıkıntılarını daha iyi kavrar. Oruçlu günün sonunda akşam ezanı okunduktan sonra yenen iftar yemeği önemlidir. Beklenen, aile üyelerinin hep birlikte oruç açmalarıdır.

İmkânı olanlar, olmayanların iftar sofralarına yardım ederler. Önemli olan, bu desteğin sadece Ramazan’da değil, yıl boyu sürmesidir.

Belediyeler, hayır sahipleri Ramazan ayında iftar sofraları düzenliyor. Marketler Ramazan ayı için iftar paketi satışa sunuyor. Aileler, kendi çevrelerindekilere destek vermek için program yapıyor.

Haberin Devamı

Unutmayalım

Bizim Yeniköy’deki mahallemizin Gülengün Giray ve Sumru Eker Küçükonat’ın başını çektiği Kadınlar Komitesi, yirmi yıldır Ramazan boyu mahallemizdeki ihtiyaç sahibi ailelere sıcak iftar yemeği dağıtmayı ve de yıl boyu market masraflarını desteklemeyi sürdürüyor.

Komşularımız bu Ramazan birim başı 375 TL bağış yapıyor. Bu bağışlarla Ramazan boyu din ayırımı yapılmadan ihtiyaç sahibi ailelere her gün 4 kap sıcak yemek dağıtılıyor.

Kalan imkânlarla 16 ailenin yıl boyu aylık market masrafları karşılanıyor.

Yeniköy Yeni Camii’nin altında bulunan Yüksel Elektronik’in sahibi Erdoğan Yükselsen bu hayır işi için dükkânından bir köşe ayırıyor. Komşularımızın çoğu iftar saatinden önce sefertaslarıyla gelerek ailenin üye sayısına göre yemeklerini alıyor. Gelemeyecek durumda olanların yemeğini komite üyeleri evlerine götürüyor.

Ramazan ayında güzel âdetlerimizi unutmayalım. İhtiyaç sahiplerini desteklemeye özen gösterelim.

İyi Ramazanlar diliyorum.