Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Nüfusumuz 80 milyon. 28.5 milyon çalışanımız var. Çalışanlarımızın 4 milyon 781 bini kendi hesabına çalışıyor. İşveren sayısı 1 milyon 320 bin.

Türkiye İstatistik Kurumu, kendi hesabına çalışanların ve işverenlerin son 12 ayı nasıl geçirdiklerini sergileyen bilgiler yayımladı. Kendi hesabına çalışanlar ve işverenler, ekonominin dinamiğini teşkil ediyorlar.

Bizim “Müteşebbis gücümüz önemli” diyerek onlarla övünüyoruz. İyi de kimler bunlar? Sayıları artıyor mu, eksiliyor mu? Mtlular mı? Sorunları var mı?

Haberin Devamı

Kendi hesabına çalışanların ve işverenlerin yüzde 35’i aile işini devam ettirmek için işe başlamış. yüzde 24.9’u fırsatı değerlendirerek kendi hesaplarına veya işveren olarak çalışmaya karar vermiş. yüzde 16.2’si ise ücretli iş bulamadığı için kendi hesabına veya işveren olarak çalışıyor..

6 milyon kişinin yüzde 37.7’i tarım, yüzde 11’i sanayi, yüzde 6.5’i inşaat, yüzde 20.3’i ticaret, yüzde 24.5’i hizmetler sektöründe iş yapıyor.

Son 12 ayda kendi hesabına veya işveren olarak çalışan sayısında büyük artış var.

Yüzde 28.5 mutsuz...

Ülke genelinde çalışanların yüzde 17.1’i yaptığı işten yüksek düzeyde memnun. yüzde 54.4’ü orta derece memnun. Çalışanların yüzde 28.5’i ise mutsuz.

Yüksek ve orta derecede memnuniyet oranı işverenlerde yüzde 73.7, kendi hesabına çalışanlarda yüzde 52.1, ücretli ve maaşlılarda yüzde 41.4 oranında.

Sektörlere göre çalışanlarda yüksek ve orta derecede memnuniyet oranı sanayide yüzde 72.2, tarımda yüzde 62.7 ve inşaat kesiminde yüzde 62.8 oranında.

Tarım ve tarım dışı sektörlerde kendi hesabına ve işveren olarak çalışanların son 12 ayda karşılaştıkları sorunların başında, son 12 ayda işlerin yavaşlaması ve gelirlerdeki gerileme geliyor.

İş olmadığı dönemlerden yakınanların oranı yüzde 20.6 iken, işlerin yavaşlaması sonucu gelirlerinin azalmasından yakınanlar yüzde 22.3 oranında. Finansal sorununun ağırlığı yüzde 13.8, müşterilerin ödeme zorluğunun ağırlığı yüzde 12, fiyat belirsizliğinin ağırlığı yüzde 11.8 oranında.

Bağımsız çalışanlar ve işverenlerin yüzde 20.5’i son 12 ayda iş olmadığı dönemler nedeniyle zorlukla karşılaştıklarını belirtiyorlar.

Haberin Devamı

Toplam bağımsız çalışanların ve işverenlerin sadece yüzde 11’i zorluk yaşamadıklarını söylüyor.

Bütün bu göstergeler içinde en olumlu gösterge, her şeye rağmen son 12 ayda bağımsız çalışanların ve işverenlerin sayılarının yüzde 9.9 oranında artmasıdır.