Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“250 bin euro bedelle Yunanistan’da ev alanlara oturma kartı veriliyor. Kartı alanlar Avrupa’da serbest dolaşabiliyor. Türkler şimdi bu kartın peşinde.”

Bunları söyleyen Yunanlı bir kadın avukat. Meraklandım, o da anlattı:

“Yunanlıların yatırım yapma gücü kalmadı. Türkiye’de şartlar Yunanlıların yatırım yapmaları için cazip olmaktan çıktı. Yunanistan’da iş yapmak isteyen işadamlarına avukatlık yapmaya başladım. Başımı kaşıyacak vaktim yok. Türklere “golden visa” (altın vize) sağlıyorum.”

Altın vize

Haberin Devamı

Başladı anlatmaya:

“Avrupa Birliği ülkelerinin bazılarında oturma izni, ikamet izni uygulaması var. Oturma izni, vatandaşlık ve pasaport hakkından ayrı bir uygulama. Oturma izni için oturma kartı alanlar, Avrupa Birliği ülkelerinde (Schengen bölgesinde) serbest dolaşım hakkını elde ediyor.

Yunanistan en kolay ve en ucuz oturma kartı veren Avrupa Birliği ülkesi. Yunanistan’da en az 250 bin euro değerinde ev satın alanlara bu hak tanınıyor. Vergisi ve masrafıyla 300 bin euro yatırım yapan, 5 yıl süreyle kart sahibi olabiliyor. Kart sahibinin kendi eşi ve 21 yaşına kadarki çocukları serbest dolaşım hakkına kavuşuyor. Bunun vatandaşlıkla ilgisi yok. Vatandaşlık ve Yunan pasaportu sahibi olmanın şartları başka”.

“Türklerden talep var mı?” diye sordum cevapladı. “O kadar çok başvuru var ki... Önceleri Türkler Yunan adalarında ev satın alarak kart sahibi olmak istiyorlardı. Şimdilerde talep Atina’daki konutlara yöneldi. Konut alanlar, kartları çıkınca konutları kiraya veriyorlar...”

“250 bin euro’ya konut bulmak kolay mı?” O da anlatıyor:

“Türklerin konuta talebi artınca, Türkiye’den konut yap-satçıları gelmeye başladı. Şimdi onlara çalışma izni çıkarıyorum. Atina’da Türkler için konut yapıp satacaklar... Velhasıl işler çok iyi...”

Çare tükenmez

Başka ülkeler de “altın vize” veriyor ama en ucuzunu Yunanlılar veriyor.

İspanya, Portekiz ve Bulgaristan’dan ‘permit’ almak için en az 500 bin euro yatırım yapmak gerekiyor. Malta 650 bin euro’ya, Kıbrıs 2 milyon euro’ya veriyor. Kanada’nın Québec Eyaleti 600 bin dolara veriyormuş. Türkiye de, 1 milyon dolarlık taşınmaz ya da 1.5 milyon dolarlık fon alana, oturma belgesinin de ötesinde, doğrudan vatandaşlık hakkı veriliyor. Dünyada neler oluyor...