Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eski Bomonti Bira Fabrikası şimdilerde yeme, içme, eğlence mekânına dönüştü. Ana girişin hemen solunda bir kapıda “Leica” yazısı var. Herhalde fotoğraf malzemeleri satılan bir mağazadır beklentisiyle kapıdan içeri girince mekânın büyüklüğünden, çağdaş tasarımından etkilendim. Burası, Doğuş Grubu ile işbirliğine dayalı olarak, Leica’nın Los Angeles ve Frankfurt’un ardından üçüncüsü İstanbul’da açılan, “mağaza, galeri ve akademi”yi biraraya getiren yeni bir yerleşke türüymüş.

Girişte Leica ürünlerinin teşhir edildiği ve satıldığı bir bölüm ve fotoğrafla ilgili toplantıların yapıldığı bir alan var.

Haberin Devamı

Leica ürünlerini incelerken, Ara Güler’i onurlandırmak için üretilen fotoğraf makinesi ilgimi çekti. Leica, “Master of Leica” unvanına sahip Ara Güler’i onurlandırmak için özel olarak tasarlanan Ara Güler imzalı 50 adet Leica M-P fotoğraf makinesi üretmiş. M-P 240, 35mm f/2 Summicron, özel deri kılıf, askı, sertifika ve özel parasoley ile fiyatı 89 bin TL.

ARA GÜLERE SELAM

Fotoğraf müzesi kuruluyor

Doğuş Grubu, fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in doğduğu, büyüdüğü ve aynı zamanda bir dönem çalışma alanı olarak kullandığı Beyoğlu’ndaki binayı fotoğraf müzesine dönüştürüyor.

Leica Galeri’sinin sergileme alanlarında Nazif Topçuoğlu ile Anni Leppala’nın fotoğraf sergileri var.

Nazif Topçuoğlu (1953 Ankara) fotoğraflarında tarihsel kaynaklardan beslenen sahnelere yer veriyor. Proust, Caravaggio, Titian ve Théodore Géricault gibi klasik Avrupa Sanatı figürlerinden ilham alarak kurguladığı mekânlarda genç kadın modelleri farklı durum ve pozlarda fotoğraflıyor. Kimi zaman İncil’de yer alan önemli hikâyeleri güncel olaylar bağlamında yorumlayarak fotoğraflıyor.

Fotoğraflarının ana kahramanları idealize edilmiş kadınlar. Özgür, bakış ve duruşlarıyla meydan okuyan kadınlar. Kimi zaman okul üniformasında, kimi zaman ellerinde kitaplarla beklenmedik yerlerde pozlanan genç kızlar, fotoğrafları izleyenlerin kadın olgusuna bakış açısını sorgulatıyor.

Galeride sanatçının İncil’de geçen hikâyelerden esinlenerek oluşturduğu fotoğraflar yer alıyor. Fotoğrafları büyük boy ve renkli.

Haberin Devamı

ARA GÜLERE SELAM
Sylvia Plath etkisi

Serginin küratörü, galerinin yöneticisi Yasemin Elçi, Nazif Topçuoğlu’nun bu sergisini Sylvia Plath‘ın “Two sisters of Persephone” (Persephone’nin iki kız kardeşi) şiiriyle eşleştirmiş. (Persephone, Yunan mitolojisinde Zeus ile Demeter’in kızıdır.)

Sylvia Plath (1932, Boston - 1963, Londra), Amerikalı şair ve yazar. Trajik yaşamı ve intiharıyla tanınan Plath, depresyonu üzerine kurgulu, yarı biyografik romanı Sırça Fanus ile ünlendi. (Derin bir soluk alıp kalbimin eski böbürlenişine kulak verdim. Va-rım, va-rım, va-rım!)

Galerideki ikinci sergide Finlandiyalı Anni Leppala’nın (1981), değişik konulardaki fotoğrafları yer alıyor.

İmkânınız varsa Bomonti Ada’ya giderek Leica Galerisi’ni geziniz. Hem galeri hem sergiler hoşunuza gidecek. Giriş serbest. Her gün 10.00-21.00 saatleri arasında açık.