Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ayşe Hanım Teyze ve Ali Rıza Bey Amca iyimser ve ümitli. Bu seçim, öncekilerden farklı bir seçimdi. Seçmenler yeni yönetim sistemini ve kadrolarını oluşturmak için oy kullandılar. Seçmenler, yeni yönetim sisteminin özelliklerinin ve önceliklerinin farklı olacağını biliyor. Bekleyişleri, yeni yönetim sisteminin ülkeye iyilikler getirmesi. Yeni yönetim sisteminin, ekonomide iş ve aş imkanlarını iyileştireceğine inanılıyor.

Seçim öncesi dönemde, yurtdışında ve içeride esen olumsuz rüzgarlar, tüketicisinden, yatırımcısına, üretimcisine herkesi etkiledi. İnsanların önlerini görememeleri de ekonomide yavaşlamaya yol açtı...

Haberin Devamı

Seçimin yararı, ülkede uzun dönemli bir istikrar döneminin kapısını açması olacak. Seçim öncesi, yeni yönetimde sorumluluk alacaklar çok farklı vaadlerde bulundular.

Bunların tamamının kısa sürede uygulanması imkansız. Yeni yönetim için de “seçim vaadlerinin yükünden kurtularak”, gerçekçi politika ve uygulamalarla ekonominin güçlendirilmesi önem taşıyor.

Hedef enflasyon...

Bu sözleri ve vaadleri verenler kadar, bu sözleri, vaadleri değerlendirenlerin de seçim öncesi ortamım özelliğini dikkate alarak gerçekçi olmaları beklenir. Çünkü, seçim sonu ekonomide dengelerin kurulması ve korunması, seçim öncesi sözlerde ve vaadlerde önemli ayıklamaları zorunlu kılacak. Seçim sonu dönemde Ayşe Hanım ve Ali Rıza Beyin en önemli bekleyişi enflasyonun kontrol altına alınması.

Ekonomiyi canlandırma arayışında seçim öncesi uygulanan politikalar enflasyonun kontrolunu güçleştirdi. Seçim döneminde gündeme gelen vaadlerin tamamının gerçekleştirilmesi, enflasyonun kontrolu imkanını yok eder. Enflasyon hem bu ülkede yaşayanları, hem de ülkeyi fakirleştiren bir süreçtir.

Enflasyonun arkasında bir çok neden var. Ayşe Hanım ve Ali Rıza Bey için önemli olan nedenleri tartışmak değil, enflasyonun aşağıya çekilmesi.

Ayşe Hanım Teyzem iyimser ve ümitli

Yatırımlar hızlanacak

Yeni dönemde, güvenleri artacak, önlerini görecek girişimcilerin yatırımlara başlamaları, yatırımları artırmaları büyük önem taşıyor. Yatırımların artması kısa sürede ekonomide canlılığı, uzun sürede üretimin artmasını sağlayacak.

Haberin Devamı

Genel bekleyiş, tarımda, sanayide üretimin artırılması. Geçen yıldan bu yana süre gelen büyüme hızının korunmasıdır.

Sınır ötesi sıcak çatışmaların ve terör odaklarının kontrol altına alınması, yaşamda normalleşmenin yolunu açıyor. ABD ve AB ile siyesi ilişkilerdeki iyiye gidiş, ekonominin kaynak sorununun çözümünü kolaylaştıracak.

Yatırım ve üretim artışı istihdamda artışı hızlandıracak. Bütün bunlar daha iyi yaşam ortamının kapısını açacak.

İşte bu nedenlerle, Ayşe Hanım Teyze de, Ali Rıza Bey Amca da, iyimser ve ümitli olarak oylarını kullandılar.

Yeni yönetim sistemi ve seçim sonuçları ülkemize iyilikler getirsin. Hepimizin dileği bu.