Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Enerji politikaları, AKP Hükümetlerinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önem verdiği politikalar. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, son zamanlarda enerji politikalarında Türkiye’nin aktif ve oyun kurucu politikalar geliştirmesine çalışıyor. Özellikle yerli ve milli enerji kaynaklarının artırılması için yoğun çaba sarfediliyor. Ayrıca güneş ve rüzgar kaynaklarından daha fazla faydalanmak için yenilenebilir enerji yatırım projelerine öncelik veriliyor.

Bizim en önemli konumuz enerji

İstanbul’da devam eden 22’nci Dünya Petrol Kongresi’nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Enerji Bakanı Albayrak, Türkiye’de petrol ve doğalgaz konusundaki gelişmeler hakkında katılanlara bilgi verdiler. Bunlar önemli hususlar... Bir kez daha altını çizmekte fayda var.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, “Ülkemiz jeopolitik konumu gereği, büyük enerji üreticileriyle tüketicileri arasında doğal bir köprü durumunda. Enerji hinterlandının merkezinde yer almamız yanında, siyasi istikrarımız ve ekonomik gelişmişliğimizle de uluslararası enerji arenasında hatırı sayılır bir aktör konumundayız. Türkiye artık enerji uzmanları tarafından ‘enerjinin İpek Yolu’ olarak isimlendiriliyor” dedi.

Büyük yatırım yaptık

Türkiye’deki enerji yatırımları hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji sektöründeki yatırımları anlattı: “Son bir yılda ülkemizde enerji sektöründe 6 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu yatırımlar sayesinde güneş enerjisinden hidroelektrik enerjisine, rüzgar enerjisinden jeotermal enerjiye, biyo kütleden termik santrallere kadar 6.500 MW kurulu gücü hizmete aldık. Yerli kaynaklardan elektrik üretimi, rekor artışla yüzde 49.3’e ulaştı. Gündemimizdeki yeni projeler arasında ilk önceliğimiz, Güney Gaz Koridoru.”

3’üncü nükleer

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Akkuyu ve Sinop nükleer güç santrallerinin devreye girmesiyle enerji ihtiyacımızın en az yüzde 10’luk kısmını buradan karşılayacağız. Üçüncü bir nükleer güç santrali projesiyle ilgili çalışmalarımızı şimdiden başlatmış bulunuyoruz. Türkiye’deki büyümenin sürdürülebilir olması için, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli kaynakların en üst düzeyde kullanılması gerekiyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde iki kat artacak olan enerji talebini karşılayabilmemizin yolu, 2023 yılına kadar ilave 50 bin megavat kurulu ek gücü sisteme dahil etmemizden geçiyor” dedi.

Haberin Devamı

Büyük fırsatlar var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin son 15 yılda enerjide devrim niteliğinde adımlar attığını anlattı. Albayrak, “Doğalgaz iletim şebekemizin günlük taşıma kapasitesini 190 milyon metreküpten 300 milyon metreküpe, takip eden iki yıl içinde de 400 milyon metreküpe çıkaracağız. 2023 itibarıyla 11 milyar metreküplük doğalgaz depolama kapasitesine ulaşarak bölgedeki en büyük kapasiteye sahip ülkelerden biri olacağız” dedi.

Bölgesel küresel ve huzur istikrarına katkı yapacak tüm projelere de Türkiye’nin desteğinin artacağını aktaran Albayrak, “Bu çerçevede mevcut projelerden, TANAP, TAP, Türk Akımı ve bunun yanında Doğu Akdeniz gazının da ülkemiz ve arz kaynaklarının çeşitlendirilmesi açısından çok önemli projeler olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hiç şüphesiz tüm bunlar önemli konular. Önümüzdeki dönemde büyümeyi hedef olarak önüne koyan ülkemizde enerjiye olan ihtiyaç artacak. Pazar daha da büyüyecek. Bu yüzden Türkiye enerji sektörü gerek yerli gerek yabancı yatırımcılar için büyük fırsatlar vaat ediyor.