Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Nisan ayında ihracatı-mızın kilo başı ortalama fiyatı 1.22 dolar oldu.

İhracatımızda önde gelen sektörler, otomotiv sektörü, hazır giyim sektörü, elektronik ve elektrikli makine sanayi sektörü, demir çelik sektörü... Otomotiv ana sanayi ürünlerinin kg başı ihraç fiyatı 8.43 dolar. Otomotiv yan sanayinin 4.73 dolar. Tekstil sanayi ürünlerinin 4.48 dolar. TİM tarafından yayımlanan verilere göre, ortalama ihracat geliri kg başı 1.22 dolarken, emeğe dayalı katma değeri yüksek giyim sanayiinde, konfeksiyon ürünlerinde kg başı ihracat geliri, otomotiv sanayinin kg başı fiyatının üzerinde.

Haberin Devamı

Konfeksiyon ürünlerinin kilosunu 14.53 dolardan, dış giyim ürünlerini 20.08 dolardan ihraç ediyoruz. Büyük ölçüde enerji tüketimine dayalı olarak ürettiğimiz demir çelik ürünlerinin kg başı ihraç fiyatı 60.9 sent. Çimentonun ihraç fiyatı kg başı 3.8 sent.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre nisan ayı ihracatı geçen yılın nisan dönemine göre yüzde 4 artışla 11 milyar 866 milyon dolar oldu. Nisan ayı ihracatı 2016 Nisan ayı ihracat rakamının üzerinde ama bir önceki ayın, mart ayının ihracat rakamının gerisinde.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre Atılım Yılı ilan edilen 2017 yılının ilk 4 ayında ihracat artışı geçen yılın aynı dönemindeki ihracat toplamının yüzde 6.7 oranının da üzerinde. Yıllık 150 milyar dolarlık ihracat rakamının üzerine çıkamıyoruz. Son 12 aylık ihracat bir önceki 12 aylık döneme göre yüzde 4 artışla 145 milyar dolar oldu.

Gerçekleri bilelim

İyimser olalım. Moralimizi bozmayalım. Ama gerçekleri de bilelim. İyimser olmak, moralimizi yükseltmek için yanlış değerlemelere kapı açmayalım.

- 2014 yılından sonra yıllık ihracat gelirimiz geriledi. 2014 Yılında 157 milyar dolar, 2015 yılında 142 milyar dolar, 2016 yılında 142 milyar dolar ihracat yaptık.

- 2015 yılında, ilk 4 aylık (ocak-nisan) ihracat geliri 50.4 milyar dolarken, 2016 yılında % 7.4 geriledi. 46.6 milyar dolar oldu.

- 2015 Nisan ayında ihracat geliri 13.3 milyar dolarken, 2016 yılında % 10.2 geriledi. 11.9 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı

TİM açıklamasında;

- Nisan ayı ihracat gelirinin 2016 Nisan ayı ihracat gelirinin % 4 üzerinde olduğu belirtiliyor ama 2016 Nisan ayında ihracat gerinde % 10.2 gerileme vardı.

- Yılın ilk 4 ayında ihracat gelirinin % 6.7 arttığı belirtiliyor ama geçen yılın ilk 4 ayında ihracat gelirinde % 7.4 gerileme vardı.

2017 yılının ilk 4 ayındaki ihracat artışları, geçen yılın gerileyen ihracat rakamlarındaki düzelmeyi gösteriyor ama 2014 yılının da 2015 yılının da ihracat rakamlarının gerisindeyiz.

Bunları bilirsek, ihracatı artırma çabalarında daha gerçekçi oluruz.

Üretim yapısı değişmeli

İhracat gelirimizin artmasını bekliyoruz. İhracat gelirinin artması, dünya pazarında talebi olan ürünleri, dünya kalitesinde, dünya fiyatıyla üretebilmemize bağlı.

Üretim yapımızı değiştiremedik. İyileştiremedik. Düşük teknolojiye dayalı, gelişmekte olan her ülkenin ürettiği ürünlerle dünya pazarına çıkıyoruz. Bu nedenle, ucuz malların ihracatıyla döviz gelirimizi artırmaya çalışıyoruz. İhracatımızda en büyük pazar Avrupa pazarı. Başta Almanya, daha sonra İngiltere, İtalya, Fransa, İspanya, Hollanda bizim en fazla ihracat yaptığımız ülkeler.

Haberin Devamı

Görülüyor ki ihracatımız için Batı pazarı önemli. Hedefimiz Batı pazarında talebi olan malları üretmek olacak.

Batı pazarında talebi olan ürünler, katma değeri yüksek, kilo başına döviz geliri yüksek ürünler.

Tekrarda yarar var. İhracatımız ancak ve ancak üretim yapımız değişse artar. Bugünkü üretim yapısında, bugün ürettiğimiz ürünlerle ihracat gelirimizi artırmak zor değil, imkânsız.