Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Füreya Koral (1910- 1997) çağdaş seramik sanatçılarımızın öncüsü olarak kabul edilen bir kadın seramik sanatçımız.

Füreya’nın seramikleri

İstanbul’da Akaretler’deki Sıra Evler’in 1.500 m2lik bir sergi alanına dönüştürülen bölümünde sanatçının ürettiği seramikler, seramik tabaklar, porselenler, mürekkeple yaptığı desenler, litografiler, dış mekân panolarıyla birlikte, yaşamını, yaşadığı çevreyi, çalışmalarını yansıtan fotoğraflar, kişisel eşyaları, ailesiyle ilgili bilgi ve belgeler sergileniyor.

Sergi 18 Ocak 2018’e kadar devam edecek.

Haberin Devamı

Füreya’nın hayatı romandır. Ama esas roman, ailesinin, Şakir Paşa ailesinin hayatıdır.

II. Abdülhamit döneminde sadrazamlık yapan Cevat Paşa’nın, kardeşi Şakir Paşa da asker ve diplomat olmasına rağmen sanatın her dalına ilgi duyardı. Yaptığı tablolar 1903 yılında Paris’te düzenlenen bir sergide ikincilik ödülünü kazandı. Füreya, Şakir Paşa’nın torunudur. Cevat ve Şakir Paşa ailesinin üyeleri, değişik sanat dallarında başarılı oldu. İsim yaptı. Ünlü sanatçılarımızdan Fahrelnissa Zeid, Aliye Berger, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Nejad Devrim, Şirin Devrim, Cem Kabaağaçlı, Şakir Paşa ailesinin üyeleridir.

40’ında ilk sergi

Füreya 1927’de Notre Dame de Sion Kız Lisesi’nden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne devam etti. Dönemin ünlü Macar keman virtüözü, sonradan Füreya’nın teyzesi Aliye Berger ile evlenen Charles Berger’den keman dersleri aldı. 1940-1944 arasında müzik eleştirileri yazdı, çeviriler yaptı.

İki yıl süren ilk evliliğinden sonra Atatürk’ün silah arkadaşı, yakını, o zamanlar milletvekili olan Kılıç Ali ile evlendi. Ankara’da yaşarken tüberküloza yakalandı.

1947’de tedavi görmek için gittiği İsviçre’de, teyzeleri Fahrelnissa Zeid ve Aliye Berger’in yönlendirmeleriyle resim ve seramik yapmaya başladı. Tedavisinden sonra Paris’te dönemin ünlü seramik sanatçılarından Georges Serré ile tanıştı. Değişik seramik atölyelerinde çalıştı.

Atatürk’ün ölümünden sonra Kılıç Ali ile İstanbul’a taşındılar. Bir süre sonra da boşandılar. Füreya İstanbul’da seramik çalışmalarını geliştirdi.

Haberin Devamı

1951’de önce Paris’teki Galerie M.A.I.’de ilk kişisel sergisini açtı. İstanbul’daki ilk kişisel sergisi ise aynı yıl Maya Galerisi’nde açıldı. 1951’den sonra yurt içinde ve dışında 32 sergisi oldu.

Şehirleri süslüyor

1960’lardan sonra seramik duvar dekorasyonu ve duvar panoları yapmaya başladı. 1963 yılında Ankara’da Ulus Çarşısı’na, İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’na, 1966 yılında İstanbul’da Ziraat Bankası’na, 1969 yılında İstanbul Divan Oteli’ne büyük ölçekli duvar panoları yaptı

İstanbul’daki atölyesi dönemin ünlü yazar, sanatçı ve mimarlarının buluşma noktasıydı.

Füreya sergisi, Kale Grubu’nun kuruluşunun 60. yıl dönümü kutlamaları programı kapsamında, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın desteğiyle gerçekleştirilmiş bir sergi.

Zeynep Bodur Okyay, babası rahmetli İbrahim Bodur’un vizyonuyla Çanakkale Seramik fabrikasında kurulan sanat atölyesinin 1962 yılından itibaren çok sayıda seramik sanatçını ağırladığını söylüyor.

Retrospektif serginin küratörleri, Karoly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer, Farah Aksoy’un düzenlemeleri ve hazırladıkları sergi kitabı çok güzel. (Sergi kitabı öğrencilere 75, halka 150 TL. Ödenen fiyata değer. Sergiye giriş serbest.)

Haberin Devamı

İstanbul’daysanız, İstanbul’a yolunuz düşerse, sergiyi gezmenizi öneririm. Beğeneceksiniz.