Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

15-24 yaş arası gençle-rin işsizlik oranı geçen yıl % 18.6 idi. Bu yıl % 23.3’e ulaştı. Bu oranlara bakarak genç işsizlik sorununa üzülüyoruz.

İş arayan, iş bulduğunda çalışmaya hazır her 4 gencin biri sokaklarda dolaşıyor diyoruz.

Ama bütün bunlara rağmen gençlerimiz mutlu olduklarını söylüyorlar.

Gençlerimizin her şeye rağmen mutlu olması sevinilecek bir durum.

Türkiye İstatistik Kurumu, 19 Mayıs (eski adıyla) “Gençlik ve Spor Bayramı” nedeniyle gençlerimizin durumunu yansıtan bulguları, bilgileri yayımladı.

Haberin Devamı

80 milyon nüfusumuzun 13 milyonu 15-24 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor.

Nüfusumuz artıyor. Nüfus arttıkça genç nüfus değil de yaşlı nüfus artıyor. Nüfus yaşlanıyor. 1980’lerde genç nüfus 12.5 milyondu. Şimdi 13 milyon. Buna karşılık 25 yaş üstü yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı % 40’dan % 60’a yükseldi. Yaşlı nüfusun sayısı 18 milyon iken 48 milyon oldu.

Doğu nüfusu genç

Genç nüfus, doğuda toplam nüfusun daha büyük kısmını oluşturuyor. doğuda toplam nüfusun % 20’si, batıda % 15’i genç nüfus.

Genç nüfusun % 65’i mutlu olduğunu söylüyor. % 26’sı az mutlu. Sadece % 9’u mutsuz.

Gençlerin mutluluk kaynağının başında % 55 ile sağlık geliyor. Daha sonra % 20 ile sevgi, % 15 ile başarı geliyor. Gençler para ve iş başarısını önemsemez görünüyor. Gençlere göre, paranın mutluluğa katkısı % 5, iş başarısı % 3.5 oranında.

İş bulabilen gençler % 78 çalıştıkları işten memnun, % 51 kazançlarından memnun. İşlerinden memnun olmayanların oranı % 10, kazançlarından memnun olmayanların oranı % 25 kadar.

Eğitime devam eden gençler, eğitimden memnun. Gençlerde eğitimden memnuniyet oranı % 63. Orta memnunların oranı % 17. Memnun olmayanların oranı % 20 kadar.

Aşk, sadakat önemli

Evlenirken geçlerimizin % 51’i eşlerini aile çevresinde, % 40 komşu çevresinde, % 14 arkadaş çevresinde, % 7 iş çevresinde buluyorlar.

Evlenirken öncelikle aşk, sadakat, güvenilirlik, hoşgörü önemli değer yargıları. İyi eğitiminin, işinin olması daha sonra geliyor. İlginç olan, aynı siyasi görüşü paylaşmanın, yüksek gelir sahibi olmaktan da önemli olması.

Haberin Devamı

18-25 yaş arası genç çocuklarıyla aynı haneyi paylaşan anne ve babaların, çocuklarıyla yaşadıkları sorunların başında gençlerin sigara içmelerini önlemek geliyor. Sigara tartışmalarının ağırlığı % 16, cep telefonu ve bilgisayarla ilgili tartışmaların oranı % 14, arkadaş seçimi %15, kılık kıyafet tartışmaları % 14 oranında.

Gençlerimizin iyi yetişmesi, iş sahibi olmaları, mutluluğu hepimizin ortak beklentisi. Gençlerimizle ilgili bilgiler, gençlerin sorunlarını ve durumlarını daha iyi anlamamıza imkân veriyor.